Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu, in Germania, despre Schengen: Europa nu trebuie sa se lasa santajata

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 21:43
2933 citiri
Basescu, in Germania, despre Schengen: Europa nu trebuie sa se lasa santajata
Foto: Reuters

Romania a facut progrese reale ca sa adere la spatiul Schengen, asadar opozitia unor state membre ale spatiului de libera circulatie fata de integrarea Romaniei este inadmisibila, a subliniat presedintele Traian Basescu, joi, intr-un interviu acordat presei nemtesti cu ocazia vizitei oficiale in Germania.

Intrebat cum interpreteaza opozitia unor state membre Schengen la integrarea Romaniei in spatiul de libera circulatie, seful statului a declarat ca "asa ceva nu putem accepta in contextul in care Romania depune eforturi sustinute pentru eradicarea coruptiei si a avut si succese rasunatoare".

"Opozitia vine, daca este sa fiu deschis, din faptul ca un partid de extrema dreapta este membru al coalitiei de guvernare in Olanda. Nu este admisibil sa cream o legatura intre Schengen si indeplinirea unor criterii politice in justitie si combaterea coruptiei", a declarat presedintele Romaniei pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ultimul argument invocat de Traian Basescu in sprijinul Romaniei in calitate de stat membru al spatiului Schengen a fost concluzia la care a ajuns Executivul comunitar: "Romania este pregatita pentru Schengen, iar Germania si Franta au acceptat acest fapt. Europa nu trebuie sa se lase santajata de un partid de extrema dreapta".

Buget echilibrat in 2013

Intrebat despre datoria publica a Romaniei, care se apropie de 40% din produsul intern brut, Traian Basescu a trecut in revista masurile de austeritate luate de Guvernul Boc si a mentionat ca, pana in anul 2013, Romania intentioneaza sa aiba un buget echilibrat. Astfel, indatorarea statului ar urma sa se situeze in 2012 la doar 1,9%.

Despre rabdarea cu care cetatenii indura masurile de austeritate, presedintele Basescu a spus ca "romanii, de felul lor, nu sunt rabdatori si ca, oricum, rabdarea lor nu este infinita". In acest context, presedintele roman le-a amintit jurnalistilor germani ca si in Romania au avut loc proteste si demonstratii de strada.

"Vorbesc aproape in fiecare saptamana la televizor cetatenilor si sunt foarte deschis. Pe de o parte, oamenii ne critica actiunile, pe de alta parte, ei inteleg ca trebuie sa facem ceea ce facem, chiar daca nu este placut. Oamenii pot vedea ca tari mai bogate precum Italia, Spania, Portugalia si Irlanda au dat de necaz.

Cunostintele despre relatiile economice sporesc si cu siguranta asta ne este de ajutor. Ceea ce se intampla in Grecia se poate repeta oriunde. Costurile politice pentru faptul ca in Romania asta nu se intampla sunt foarte mari, dar ele trebuie luate in considerare", a adaugat primul om in statul roman.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, pana sa se urce in avion si sa plece la Berlin, unde a facut o vizita oficiala, ca obiectivele deplasarii sunt consolidarea relatiei bilaterale si actiunea comuna in Uniunea Europeana: "Obiectivele vizitei la Berlin sunt doua: consolidarea relatiei bilaterale si actiune comuna in Uniunea Europeana".

Presedintele este insotit la Berlin de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, seful Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, si Secretarul de stat in MAE, Bogdan Aurescu.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Basescu Romania Schengen Merkel, #Basescu vizita Merkel Germania, #aderare Schengen Europa santaj, #Traian Basescu Angela Merkel , #presedinte