Basescu in Serbia: Nu dorim o romanizare a vlahilor care nu se recunosc a fi romani

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 07:52
2386 citiri
Basescu in Serbia: Nu dorim o romanizare a vlahilor care nu se recunosc a fi romani
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu sustine ca in discutiile avute cu oficialii sarbi care au vizat problema comunitatii romanesti din Serbia a inaintat si un document comparativ cu drepturile sarbilor din Romania si drepturile vlahilor din Valea Timocului.

"Avem speranta ca se vor face pasi in perioada urmatoare si pentru vlahii romani din Valea Timocului, in acelasi timp, nu pot sa nu va spun, pentru ca ar fi incorect sa nu va spun, si disputele dintre diverse grupuri din interiorul minoritatii de romani care sunt cunoscute la nivelul conducerii Serbiei creeaza probleme chiar pentru noi sa rezolvam unele dintre problemele nerezolvate.

Ce va pot spune este ca, legat de vlahii care se recunosc a fi vlahi romani din Valea Timocului problemele pe care noi le solicitam sunt dreptul la invatatura in limba romana sau vlaha, cum vreti sa-i spuneti, dreptul la o biserica ortodoxa, dreptul la a avea un ziar in limba materna, dreptul la a prinde televiziunea romana sau o emisiune in limba romana", a spus Basescu, la intalnirea avuta marti la Belgrad cu reprezentantii comunitatii romanesti din Serbia.

Basescu, catre romanii din Serbia: Fiti uniti, sa fiti reprezentati

El si-a exprimat speranta ca in perioada urmatoare va exista o deschidere din partea Serbiei in legatura cu acest subiect, adaugand ca nu se poate spune ca partea sarba nu a facut pasi in directia recunoasterii drepturilor minoritatilor.

"Am explicat si de ce pentru noi este extrem de important ca vlahii sa fie recunoscuti. Nu dorim o romanizare a vlahilor care nu se recunosc a fi romani, dar acei care se recunosc a fi romani trebuie sa aiba tratamentul cuvenit unei minoritati intr-un stat european.

Si problemele pe care le-am ridicat in discutii sunt cele pe care le-ati auzit si nu ne-am limitat numai la a le arata, ci am inaintat si un document comparativ cu drepturile sarbilor din Romania si drepturile vlahilor din Valea Timocului, ceea ce obliga, oarecum, la reciprocitate', a afirmat Basescu.

Basescu: Serbia este cheia pacii in Balcani, sa intre cat mai repede in UE si NATO

El a explicat ca senatorii romani i-au atras atentia cu privire la faptul ca Romania cere "un lucru mic" in ceea ce priveste drepturile etnicilor romani, in raport cu costurile tarii noastre pentru sustinerea parcursului european al Serbiei.

"'De ce la Belgrad nu gasim o sustinere mai rapida legata de romanii vlahi?', acesta a fost mesajul Senatului si nu pot sa nu recunosc ca au dreptate. (...) Reprezentantii Senatului mi-au pus aceasta intrebare: 'Serbia ce face pentru vlahii romani? Asteptam un gest minimal din partea Serbiei'. Nimeni nu spune: 'Romania va face un santaj, daca nu, noi blocam acordul (acordul de asociere - n.r.)'. Cum s-a rezolvat cu romanii din Voivodina, sunt convins ca vom rezolva si acum", a spus presedintele.

Majoritatea subiectelor abordate de reprezentantii comunitatii romanesti in discutiile cu presedintele Basescu au vizat drepturile minoritatilor, de altfel, acestia l-au si aplaudat pe seful statului cand a transmis un mesaj de sustinere si de unitate.

"Avem un demnitar roman care e si un parinte bun pentru toti romanii, nu numai diplomat. Un Titulescu modern", a apreciat un etnic.

Unul dintre etnicii romani i-a subliniat lui Traian Basescu faptul ca sase dintre persoanele decorate de seful statului nu si-au primit inca distinctia.

"Sunt sase oameni decorati din 99 care nu si-au primit decoratiile. Nu e permis asa ceva", i-a spus Basescu ministrului de Externe, Teodor Baconschi.

Presedintele Traian Basescu si sotia sa, Maria, se afla intr-o vizita de stat de doua zile in Serbia, la invitatia omologului sarb, Boris Tadic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#basescu serbia, #vlahi romani serbia, #minoritati Serbia , #presedinte