Basescu, in Turcia: Ne leaga atata istorie, atata prietenie, atata incredere...

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 16:08
5105 citiri
Basescu, in Turcia: Ne leaga atata istorie, atata prietenie, atata incredere...
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu, prezent luni in Turcia, a declarat, dupa intrevederea cu omologul sau turc, Abdullah Gul, ca a mers la Ankara cu sentimentul ca intalneste un prieten si "discutiile pe care le-am avut nu fac decat sa imi confirme acest lucru".

"Am semnat astazi un partenariat strategic intre Turcia si Romania, care fixeaza toate domeniile de maxim interes in relatiile bilaterale. Am stabilit cooperarea in politica externa, cooperarea in politica de securitate si antiterorista. Am stabilit consolidearea cooperarii economice, lucru extrem de important, mai ales in aceasta perioada.

Parteneriatul stabileste o consolidanta cooperare in probleme de educatie, sanatate, stiinta, cultura", a declarat seful statului.

Presedintele roman a tinut sa transmita presei turce ca "pe primele noua luni ale anului, schimburile economice intre Romania si Turcia au depasit 3,5 miliarde de euro".

De asemenea, Traian Basescu a povestit si cum au decurs discutiile pe care le-a avut cu Abdullah Gul.

Basescu si presedintele turc semneaza o Declaratie de parteneriat strategic

"Am analizat impreuna situatia regionala, situatia din Orientul Mijloc si, de asemenea, impreuna am stabilit ca ne leaga atata istorie, atata prietenie si atata incredere reciproca la nivelul guvernelor celor doua state, incat avem toate premisele sa consolidam relatiile noastre", a adaugat Traian Basescu.

In incheirea discursului, presedintele roman a subliniat ca Romania "este un sustinator fara rezerve al accesului Turciei la Uniunea Europeana".

"Romania este un sustinator fara rezerve al accesului Turciei la UE. Am convingerea ca prin dimensiunea ei, prin dinamismul ei, si prin tineretea acestei natiuni poate aduce un aport extraordinar la revitalizarea traditionalei Europe", a conchis Traian Basescu.

Presedintele Turciei, pe de alta parte, a subliniat ca mentine obiectivul ca schimburile comerciale dintre cele doua tari sa ajunga la nivelul de zece miliarde de euro.

"Prietena noastra Romania este in acelasi timp un vecin prin intermediul Marii Negre, Romania este un aliat al nostru. In ultimii patru ani, vizitele reciproce dintre tarile noastre au fost deosebit de intense", a declarat Abdullah Gul.

Presedintele Traian Basescu efectueaza, luni si marti, o vizita in Turcia, in cursul careia a semnat o Declaratie de parteneriat strategic, care vizeaza marirea nivelului relatiei bilaterale.

Presedintele roman se afla in Turcia la invitatia omologului sau, Abdullah Gul.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Basescu vizita Turcia, #Basescu parteneriat strategic Turcia , #presedinte