Basescu: In viata trebuie sa faci doua lucruri: Sa ai copii si sa ai pamant!

Joi, 15 Mai 2014, ora 11:33
5597 citiri
Basescu: In viata trebuie sa faci doua lucruri: Sa ai copii si sa ai pamant!
Foto: Realitatea Tv

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca cel mai important lucru in viata este sa ai copii si teren.

"Am in familie un proprietar (de pamant, Ioana Basescu, fiica cea mare - n.red.) si eu sunt capul rautatilor. Mi se pare ca in viata trebuie sa faci doua lucruri: sa ai copii si sa ai pamant", a transmis seful statului la Conferinta Nationala a Agricultorilor 2014 cu tema "Agricultura romaneasca intre subzistenta si performanta".

Traian Basescu a mentionat ca, din acest punct de vedere, este extrem de important ca romanii sa inteleaga "importanta consolidarii suprafetelor", deoarece exista un milion de ferme de subzistenta, ce cuprind 51% din terenurile agricole.

"Cand privim la rentabilitatea si la eficienta agriculturii noastre si la productivitatea ei, nu putem sa nu observam ca nu poti sa stai in competitie cand jumatate din terenul agricol e in ferme de subzistenta, trebuie declansata o politica de consolidare a suprafetei. Dar totul ramane o poveste pana nu se face cadastru sau cartea funciara", a completat seful statului.

Acesta a povestit ca a vrut sa mai cumpere cateva hectare de teren, insa proprietarul nu avea cadastrul facut si nici nu stia unde sunt actele.

Irigare cu ajutorul gravitatiei

Presedintele a mentionat ca irigarea terenului este o problema in tara noastra, avand in vedere ca implica niste costuri prea mari pentru buzunarele agricultorilor, deci nu vom avea un astfel de sistem nici macar in urmatorii 5 ani.

Totusi, Traian Basescu a identificat o solutie mai simpla.

"Ce avem de facut in afara de a finaliza canalul Siret-Baragan si Bucuresti-Oltenita, care au fost destinate sa rezolve si problematica de irigatii, nu numai de transport? Trebuie sa ne uitam si la ce ne-a dat Dumnezeu. Am fost la un fermier din Arad, intr-o zona mai de deal, care avea o livada de piersici si mi-a venit sa rad cat de simplu rezolvase problema: facuse un bazin colector, iar cand ploaua, apa se aduna acolo si prin gravitatie isi uda gradina.

Daca am colecta apa din ploi, ne-am putea iriga suprafetele agricole din sud prin gravitatie, fara sa mai utilizam marile pompe pentru irigatii, foarte scumpe. Bineinteles, statul trebuie sa fie un campion al sprijinului pentru agricultori prin investitii", a sustinut seful statului.

De asemenea, el a profitat de prezenta la conferinta a ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a transmite Guvernului ca se gandeste ca i-a luat "40 de lei pe hectar ca taxa pe pamant, urmeaza taxa pe stalp... voiam sa fac o platforma, dar imi lua mai mult decat... asa ma ajuta pe mine statul ca mic agricultor?".

Presedintele a facut referire la impozitul pe constructii speciale, care reprezinta 1,5% din valoarea cladirilor, intrat in vigoare la 1 ianuarie. Birul vizeaza mai multe domenii, inclusiv agricultura si industria energetica.

Basescu explica importanta agriculturii: Niciun procuror n-ar putea trai fara sa manance

Cadrul National Strategic Rural

Pe de alta parte, Traian Basescu si-a exprimat dorinta ca raportul comisiei prezidentiale, numit "Cadrul National Strategic Rural", sa fie adoptat de Parlament, deoarece contine viziuni asupra agriculturii romanesti pentru perioada 2014-2020, solutii la problemele actuale, precum si proiecte de finantare din fonduri europene.

"Avem o certitudine: exista o strategie care arunca o lumina asupra modului in care sa fie dezvoltata agricultura pana in 2020, ea vizeza doi piloni: o dezvoltare pe verticala, adica procesul sa plece din tarla si sa ajunga pana la procesare si la ajungerea produselor pe piata - e cea mai buna solutie pentru maximizarea beneficiilor agriculturii-, dar si consolidarea pe orizontala, adica terenurile sa fie vandute intr-o anumita logica si in interes national, pentru ca e un bun cu care nu ne putem juca", a declarat presedintele.

Acesta a mai mentionat ca terenul pe care il are familia sa in comuna Nana a fost cumparat initial cu 2.900 de euro pe hectar, Ioana Basescu l-a cumparat cu 4.500/ha, asa ca il poate vinde cu 8.000 de euro/ha.

Ponta: Lui Basescu ii este frica de Nana, il va urmari mai mult decat Flota

Fiica cea mare a presedintelui si-a cumparat, la sfarsitul anului trecut, cateva sute de hectare in comuna Nana, din judetul Calarasi. Terenul a costat 1.300.000 de euro, dintre care un milion au fost prin credit bancar de la CEC Bank si circa 300.000 din resurse proprii.

Ulterior, la initiativa parlamentarilor USL, a fost infiintata o comisie parlamentara de ancheta, pentru a se stabili daca tranzactiile privind achizitia terenului, comasat in urma mai multor retrocedari, au fost unele legale.

Activitatea Comisiei Nana a fost suspendata in luna aprilie, dupa ce Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie a inceput urmarirea penala in rem in acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Basescu copii pamant, #Basescu agricultura, #Basescu dezvoltare agricultura, #Basescu agricultor , #presedinte