Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu: Inalta Curte si CSM, neconvingatoare in lupta anticoruptie

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 17:10
1390 citiri
Basescu: Inalta Curte si CSM, neconvingatoare in lupta anticoruptie
Foto: Arhiva/presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a acuzat, intr-o declaratie de dupa prezentarea raportului CE pe Justitie, de miercuri, modul in care lupta impotriva coruptiei Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii.

"Institutiile neconvingatoare (n.red- arata acest raport) sunt Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii si Parlamentul. Daca mi-as permite un comentariu, ar fi legat de Parlament - a existat o majoritate care a sustinut toate asumarile de raspundere privind Justitia, dar faptul ca Parlamentul a reactionat mai putin pozitiv legat de ridicarea de imunitati si extinderea de anchete a generat aceasta apreciere.

E clar ca, oricata vointa ar fi avut Guvernul, daca nu exista o majoritate sa-l sustina, n-ar fi putut sa implementeze aceasta legislatie. E posibil ca, la nivelul Comisiei, sa se fi considerat ca trecerea prin Parlament ar fi alterat continutul Codurilor sau micii reforme. Poate ca e prea dura aprecierea legata de Parlament", a spus Basescu.

Seful statului nu a mai luat insa apararea ICCJ si CSM, pe care le-a considerat neconvingatoare si despre care a sugerat ca nu ar fi autonome din punct devedere politic.

Sustin si aprecierile legate de activitatea neconvingatoare a ICCJ si CSM (...) Mai avem institutii care ezita, nu stiu sa se pozitioneze - ma refer la ICCJ si la CSM, care nu e convingator. Principalul mesaj - Romania a inceput sa aiba institutii autonome. Ele nu mai functioneaza ca in 2004, marea lor majoritate sunt autonome (...) As face o observatie care vizeaza instantele de judecata - referitor la functionarea lor - in special la ICCJ, privind judecarea dosarelor de coruptie la nivel inalt.

E obligatoriu ca si judecatorii sa inteleaga ca nu presedintele, nu Guvernul le cere, ci e o conditie obligatorie privind raportul din 2012. Raportul remarca acceptarea nejustificata a unui mare numar de termene. Masura decisa de ICCJ cu scoaterea din perioada de prescriptie a timpului cat dosarele au stat la Curtea Constitutionala nu e credibila. Acest paleativ nu poate fi crezut nici la Bruxelles, nici in Romania. Tare as vrea sa ma insel si sa vad ca vor scoate perioada de blocaj de la CCR", a declarat Traian Basescu.

Basescu lauda Guvernul si ataca o parte a presei

Seful statului a sugerat ca ICCJ si CSM nu sunt autonome, precum DNA, Parchetul General, Directia Generala Anticoruptie din MAI, Directia de Investigare a Fraudelor si ANI si ca "ezita, nu stiu sa se pozitioneze".

Dragi jurnalisti, incercarile de discreditare a unor institutii va penibilizeaza

"Mai avem institutii care ezita, nu stiu sa se pozitioneze - ma refer la ICCJ si la CSM, care nu e convingator", a declarat Basescu.

Basescu il felicita pe Boc pentru ca nu mai trimite facturi la Bruxelles

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Basescu CSM ICCJ neconvingatoare, #Basescu acuze CSM ICCJ , #presedinte