Basescu: Incurajez izolarea justitiei de politic. Ca orice padure, aveti si uscaturi

Joi, 08 Martie 2012, ora 13:29
2593 citiri
Basescu: Incurajez izolarea justitiei de politic. Ca orice padure, aveti si uscaturi
Foto: MP

Presedintele Traian Basescu a laudat, joi, la bilantul Ministerului Public, progresele facute de justitie in ultimii ani, in special prin prisma absentei ingerintei politicului in procesele de justitie.

"Atunci cand nu exista amestecul politicului, Ministerul Public isi poate face treaba (...) Cred ca mentalitatea politiciului a disparut si atat timp cat mai am de indeplinit mandatul de presedinte voi incuraja izolarea de politic", a spus seful statului.

Traian Basescu s-a declarat convins ca "Romania se afla deja intr-un stadiu la care putem spune ca justitia, procurorii si judecatorii au atins un punct de la care procesele corecte de justitie au devenit ireversibile", precizand ca ne aflam intr-un punct in care justitia "lucreaza pentru romani si devine tot mai credibila in fata romanilor".

"Am senzatia ca am ajuns la stadiul cand orice om politic, orice administrator de companie traieste cu ingrijorari. Sunt convins ca veti continua, pentru ca ati deprins gustul libertatii de a fi procuror sau judecator. (...)

In 2009, va spuneam ca este esential ca procurorii sa nu intre in acele familii locale, cu tot ce inseamna protipendada judeteana. Faptul ca poate traiti mai singuri, dar traiti cu legea in mana, a ajutat la aceste progrese", le-a mai spus Traian Basescu procurorilor prezenti la bilantul MP.

Presedintele s-a mai referit si la cazul judecatoarea Maria David de la Inalta Curte, arestata preventiv pentru trafic de influenta.

Motivarea arestarii judecatoarei David: Sistemul isi elimina elementele perturbatoare

"Am apreciat faptul ca in ultimul timp chiar dvs, procurorii, nu ati mai avut niciun fel de menajamente fata de colegii dvs, fata de judecatori corupti. Stim toti ca avem un corp de procurori si de judecatori onesti, dar ca orice padure mai aveti si copaci uscati. Faptul ca ati ajuns sa faceti ordine in interiorul sistemului va da cea mai mare credibilitate si va felicit", a adaugat presedintele.

In incheierea discursului sau, Traian Basescu s-a declarat multumit de faptul ca, in ultimii ani, increderea populatiei in justie a crescut.

"Consider destul de important ca imaginea justitiei, in ansamblu, a inceput sa se imbunatateasca, increderea populatiei este mai mare si justitia va deveni pentru societatea romanesca acel arbitru care face ordine intre acei oameni care nu respecta regulile societatii si cei care le respecta", a conchis Basescu.

Traian Basescu participa joi la bilantul activitatii pe 2011 a Ministerului Public

Inaintea discursului tinut de presedinte, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a prezentat bilantul Ministerului Public. Aceasta a declarat ca procurorii DNA au dispus masuri asiguratorii in valoare de peste 200 de milioane euro, precizand ca "ei au ramas consecventi in investigarea cauzelor de mare coruptie".

Totodata, procurorii MP au trimis in judecata, anul trecut, peste 1.100 de persoane pentru fapte de coruptie, dublu fata de numarul celor trimisi in judecata in 2006. Totodata, au fost trimise in judecata peste 1.300 de persoane pentru fapte de evaziune fiscala, un numar de trei ori mai mare decat in anul 2006.

"Numarul rechizitoriilor intocmite in domeniul evaziunii fiscale a crescut cu 28 la suta fata de anul trecut si trebuie sa remarcam eficienta procurorilor din judetele Vrancea, Iasi, Cluj, Sibiu, Mures, Galati si Olt in acest domeniu", a explicat Kovesi.

La nilantul activitatii Ministerului Public au mai participat presedintele CSM, Alina Ghica, directorul SRI, George Maior, seful DIICOT, Codrut Olaru.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Traian Basescu bilant MP, #Basescu justitie procuri , #presedinte