Basescu inteapa Rusia: Unii pun la indoiala buna credinta a Romaniei

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 10:23
3757 citiri
Basescu inteapa Rusia: Unii pun la indoiala buna credinta a Romaniei
Foto: B1 TV

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, in discursul sau de la Adunarea Parlamentara a NATO de la Bucuresti, ca cei care sunt ingrijorati de scutul antiracheta pun la indoiala buna credinta a Romaniei.

Referirea a fost, in primul rand, la Rusia, care contesta scutul antiracheta si cere garantii ca acesta nu e indreptat impotriva sa.

"Rachetele din scutul antiracheta sunt rachete defensive - speculatiile unora de a pune la indoiala buna credinta a Romaniei demonstreaza lipsa de vointa de cooperare",a spus Basescu.

NATO la Bucuresti: Diaconescu a vorbit cu rusii despre scut si impacarea cu istoria

Referirea la Rusia a fost clara cand seful statului a adaugat "Romania nu a cerut garantii antiracheta de la nimeni".

Dialog antiracheta cu Rusia

Traian Basescu a precizat ca dialogul pe scutul antiracheta trebuie sa se desfasoare in cadrul Consiliului NATO-Rusia, dar pe principiul a doua sisteme separate, ceea ce inseamna ca Rusia sa nu aiba o implicare in functionarea ori supravegherea directa a scutului.

Lavrov: Rusia are propriile proiecte de aparare, nu se teme de scutul antiracheta

"In privinta evolutiilor pe palierul apararii antiracheta, Romania sustine derularea unui dialog deschis si permanent la nivelul Consiliului NATO-Rusia. Sprijinul Romaniei pentru apararea antiracheta se intemeiaza pe principii clare - responsabilitati teritoriale separate, cooperare intre doua sisteme separate", a mai spus seful statului.

Basescu a recunoscut, indirect, ca exista un dialog sustinut al NATO cu Rusia, dar ca acesta are multe lipsuri, folosind formula "exista spatiu pentru valorificarea dialogului".

"In regiunea extinsa a Marii Negre (...) ne intereseaza consolidarea democratiei, a statului de drept, a respectarii drepturilor omului. Acelasi spirit de cooperare Romania il promoveaza in relatia NATO-Rusia. Avem un schimb deschis de opinii - exista inca spatiu pentru valorificarea relatiei NATO-Rusia", a spus Basescu.

Cum functioneaza si ce rol are scutul: Explicatiile expertilor

Nevoia de aparare antiracheta

Seful statului spune ca NATO are nevoie de apararea antiracheta, care e o componenta esentiala a relevantei organizatiei.

"Pe subiectul aparararii antiracheta - relevanta NATO e data tocmai de capacitatea sa de descurajare. Capacitatea de a ne apara de atacurile cu rachete e o componenta esentiala, pe care toti ne-o dorim cat mai robusta.

Romania e preocupata de noile riscuri si amenintari pe care le implica dezvoltarea tehnologica in domeniul rachetelor. Regiunea Europei de Sud-Est e in egala masura expusa la astfel de riscuri", a mai adaugat Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu scut buna credinta, #Basescu Adunare Parlamentara NATO , #presedinte