Basescu: Sunt pentru mentinerea obiectivului 2015 pentru aderarea la euro

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 20:50
3890 citiri
Basescu: Sunt pentru mentinerea obiectivului 2015 pentru aderarea la euro
Foto: Arhiva

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si-a exprimat miercuri seara ingrijorarea cu privire la faptul ca anul electoral 2012 ar putea stopa cursul reformelor, a anuntat ca obiectiv principal restructurarea regiilor de stat si a sustinut ca aderarea la Schengen in 2011 si la zona euro in 2015 raman obiective ce pot fi atinse.

Presedintele, invitat la TVR, intr-o editie speciala a emisiunii "Tema Zilei", a atras atentia asupra faptului ca arieratele au crescut intr-un ritm galopant si ca, spre deosebire de sectorul privat si de cel administrativ, cel al regiilor autonome, care detine aproape o treime din economie, a refuzat sa se reformeze si sa se restructureze.

In privinta rezervelor exprimate de Eurostat cu privire la datele oficiale raportate de Romania, presedintele a declarat ca situatia trebuie clarificata rapid, pentru ca Romania risca sa piarda din credibilitate.

In acest sens, seful statului a precizat ca Romania a facut raportarile in baza formulelor de calcul convenite cu FMI si CE, motiv pentru care nu poate fi vorba decat despre neintelegeri care trebuiesc lamurite de expertii Eurostat asteptati in curand la Bucuresti.

Intrebat ce parere are despre mentinerea obiectivului de aderare a Romaniei la zona euro in 2015, Traian Basescu e spus ca el personal doreste mentinerea acestui obiectiv, dar o decizie va fi luata vineri de Guvern, dupa noi consultari cu guvernatorul BNR si specialistii in economie.

Presedintele s-a aratat optimist si in privinta intrarii Romaniei in spatiul Schengen in 2011, asa cum era programat, explicand insa ca, din cauza problemelor intampinate de Bulgaria, cel mai probabil acest lucru se va intampla in septembrie, nu in martie asa cum era initial programat.

In ceea ce priveste remanierea Guvernului dupa demisia ministrului Muncii, Ioan Botis, presedintele Traian Basescu a spus ca cele doua subiecte nu sunt strict legate. Ioan Botis trebuie sa isi rezolve problemele personale in fata institutiilor statului, iar un nou ministru plin al muncii va fi desemnat de catre PD-L atunci cand va face o alegere.

"Nu eu am ales solutia interimatului, daca imi propuneau alt ministru il desemnam imediat", a precizat seful statului.

Ziare.com a prezentat in format live text principalele declaratii ale presedintelui Romaniei:

- Am vazut declaratia lui Jeffrey Franks, si eu am aceeasi ingrijorare. Am insistat mult ca perioada premergatoare anului electoral 2012 sa o acoperim cu un nou acord cu FMI si UE, care sa aiba incluse procesele de reforma care trebuiesc continuate. Va fi obiectiv major al programului restructurarea regiilor.

- Un element extrem de limpede: arieratele au crescut galopant. E singurul sector din economie care nu a vrut sa se restructureze. Guvernul va trebui sa fie extrem de taios.

- Va mai fi si continuarea reformelor in sanatate, corecta raportare si multe altele. Pentru a fi competitivi in UE trebuie ca si regiile, care detin 25-30% din economie sa fie competitive.

- Informatiile pe care le am in legatura cu Eurostat sunt cele pe care le avem toti. Cel mai important este ca expertii sa vina in Romania sa clarificam lucrurile.

- Modul de calcul al deficitului a fost stabilit de comun acord FMI, CE de o parte si Guvernul de cealalta parte. Deficitul a fost stabilit pe cash, de aici au rezultat deficitele. Daca Eurostatul are dubii e esential sa vina cat mai repede. Formularea lor nu e acuzatoare la acest stadiu. Ei vorbesc de nevoia unor clarificari, exprimarea de rezerve cu privire la cifrele raportate. Daca se va confirma ca ele sunt in raport cu intelegerea cu FMI si CE, nu cred ca ni se poate reprosa ceva.

- Nu cred ca de la regii pornesc rezervele Eurostat. Cert este insa ca Romania pentru a fi credibila trebuie sa fie extrem de deschisa in raport cu Eurostat.

- Ce va pot garanta este ca autoritatile romane vor fi maxim deschise pentru clarificarea cifrelor. Discutam de cateva zecimi la deficit, nu este cazul sa mergem in exagerari, ca am face precum Grecia.

Aderarea la euro: sunt pentru mentinerea obiectivului 2015

- Asa cum am spus si in Estonia mentinem obiectivul 2015, dar trebuie sa tinem cont de lectiile crizei: nevoia de a fi competitivi si cu sectorul de stat, care in perioada crizei nu s-a adaptat conditiilor. Am discutat si cu guvernatorul si cu premierul, punctul meu de vedere este ca putem mentine obiectivul, daca nu cadem in populismul electoral.

- Toate aprecierile internationale sunt pozitive, ar fi pacat sa le stricam din cauza alegerilor. Eu personal imi voi asuma fluieraturile, dar trebuie sa mergem inainte.

- Cand nu iti propui obiective importante, e greu sa le atingi. Dar guvernul va hotari, vineri.

Intrarea in Schengen

- Obiectivul a fost 2011, noi am vrut in primavara, cu intrarea dupa cateva luni. Nu cred ca este un obiectiv ratat, oricat s-ar bucura unii de esec, cum s-ar fi bucurat si de intrarea Romaniei in derapaj.

- Refuz ideea ca Romania a ratat obiectivul. Raportul Bulgariei s-a incheiat, e pozitiv, in PE aprobarea va fi data in jurul datei de 6 iunie, dupa validarea raportului Bulgariei, un procedeu tehnic care trebuie parcurs.

- Daca in iunie PE aproba intrarea celor doua tari in Schengen, ramane iunie sau septembrie pentru o decizie cu privire la data intrarii. Dezbtarerea e pe 6 iunie, iar Consiliul JAI e pe 9 iunie, cel care decide data. E prea devreme, iar toate statele asteapta raportul MCV pe justitie, in iulie. Cel mai probabil va fi consiliul JAI din septembrie.

- Eu raman optimist. Intarzierea a fost generata de problemele nerezolvate ale Bulgariei, dar mergem impreuna.

- Regulile intrarii in Schengen trebuiesc intarite. Dar daca Romania si Bulgaria sunt pregatite si in baza rapoartelor pe MCV dobandim incredere, intram si schimbam regulile dupa.

Cazul Botis

- Avem legi, avem institutii. Domnul ministru Botis trebuie sa mearga in fata lor sa isi rezolve problemele. Nu eu am ales solutia interimatului, daca imi propuneau alt ministru il desemnam imediat.

- Interimatul dureaza maximum 45 de zile. Va trebui un om care sa poata continua procesele de reforma. Nu se poate lega soarta unui guvern de remanierea unui ministru.

Discutii pe tema noului acord cu FMI, CE si BM

Tema principala a editiei speciale a fost situatia economica a tarii, in contextul in care in aceste zile o misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti pentru prima evaluare a noului acord pentru Romania.

Noul acord de tip preventiv, incheiat la finele lunii martie pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Acordul va fi insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Vizita misiunii se va incheia in 9 mai, cand vor fi prezentate si concluziile discutiilor. Pe parcursul acestei vizite sunt prevazute intalniri cu autoritatile romane, precum si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, bancilor si societati civile.

Romania a semnat in primavara anului 2009 un prim acord stand-by cu FMI, care a facut parte dintr-un pachet de asistenta financiara de aproximativ 20 de miliarde de euro cu Fondul, UE, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#basescu tvr, #basescu acord FMI, #Basescu economie Romania, #Basescu vizita FMI , #presedinte
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
Poza vlad al lui tepes
vlad al lui tepes
rank 5
Situatia economica este din fericire spre bine si asta datorita curajului lui Boc de a-si lua toate oalele on cap dar facand ceea ce a trebuit