Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu: IPS Corneanu va ramane model de daruire si demnitate umana

Luni, 29 Septembrie 2014, ora 17:38
2648 citiri
Basescu: IPS Corneanu va ramane model de daruire si demnitate umana
Foto: radioresita.ro

Presedintele Traian Basescu afirma ca IPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, care a murit duminica noaptea, era un spirit erudit, remarcabil teolog si arhipastor si, prin vocatia sa de slujire a aproapelui, va ramane un model de daruire si demnitate umana.

"Doresc sa adresez Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, membrilor Sfantului Sinod si tuturor credinciosilor romani profunda mea compasiune in urma trecerii la cele vesnice a Inaltpreasfintiei Sale Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, ale carui personalitate insemnata si activitate rodnica raman o pagina in istoria ortodoxiei romanesti", se arata in mesajul presedintelui Basescu.

"Pentru mine, este deosebit de emotionanta evocarea Inaltpreasfintiei Sale, spirit erudit, remarcabil teolog si arhipastor care si-a dedicat viata promovarii dialogului interconfesional in spiritul tolerantei si al cunoasterii de care lumea de astazi are atat de mare nevoie", continua seful statului.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a murit

Traian Basescu mentioneaza "ajutorul valoros" pe care Mitropolitul Nicolae Corneanu l-a oferit, in calitate de membru al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste, pentru "intelegerea si denuntarea crimelor savarsite de regimul comunist impotriva bisericilor si a crestinilor din Romania".

"Cu increderea deplina ca Inaltpreasfintia Sa Nicolae, Mitropolitul Banatului, va ramane, prin vocatia sa de slujire a aproapelui, un model de daruire si demnitate umana, doresc sa-mi exprim tristetea profunda pentru pierderea unuia dintre cei mai iubiti si apreciati ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane", se mai arata in mesajul presedintelui Basescu.

Mitropolitul Banatului, Inalt Prea Sfintitul (IPS) Nicolae Corneanu, in varsta de 90 de ani, a murit, duminica noapte, la resedinta mitropolitana, trupul neinsufletit al acestuia urmand sa fie depus la Catedrala Mitropolitana din Timisoara.

Numele lui IPS Nicolae Corneanu a aparut, de-a lungul timpului, in mai multe scandaluri, in anul 2008 solicitandu-se chiar caterisirea mitropolitului.

Astfel, imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, in unele cercuri, in special ale revolutionarilor, se vorbea tot mai pronuntat ca din ordinul sau ar fi fost inchise portile Catedralei Mitropolitane in decembrie '89, iar din aceasta cauza zeci de tineri au murit impuscati pe scarile acesteia. Aceste speculatii au fost, insa, respinse in mai multe randuri de IPS Nicolae.

In anul 2007, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a stabilit ca mitropolitul Banatului a colaborat cu fosta Securitate. Conform CNSAS, acesta ar fi inceput colaborarea cu fosta Securitate inca din anul 1950 si ar fi oferit informatii sub numele de cod "Popa Vasile", "Popescu Ion/Ioan" si "Munteanu Ioan".

"Din pacate, 'am fost colaborator al politiei politice comuniste' nu din ianuarie 1950, ci din toamna anului 1948, cand am fost arestat pe motivul de a fi adapostit un asa-zis 'fugar' stabilit in Germania si venit in tara pentru a-si revedea familia.

Eliberat, s-a crezut ca voi mai fi vizitat de alti 'fugari', care astfel ar fi fost si ei prinsi. Obligat a purta legaturi cu cei care ma vizitau, am trecut din mana in mana, de la Siguranta, apoi de la Securitate, care imi cereau note scrise si informatii, pana la Revolutia din Decembrie 1989.

Acceptarea acestei grele situatii mi-a macinat tot timpul constiinta si de aceea imediat dupa Revolutie am facut declaratii publice incepand cu ianuarie 1990. Asadar, n-am ce contesta, decat a repeta mereu parerea de rau pentru cele impuse si acceptate", se arata in scrisoarea adresata CNSAS.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu Nicolae Corneanu erudit teolog, #Basescu IPS Corneanu model demnitate, #Basescu Corneanu mort erudit , #presedinte