Editorial: Basescu l-a azvarlit poporului pe regele Mihai

Joi, 23 Iunie 2011, ora 16:12
6996 citiri
Editorial: Basescu l-a azvarlit poporului pe regele Mihai
Foto: Arhiva Cotidianul

Cand l-a numit pe regele Mihai "sluga la rusi" si si-a marturisit convingerea ca abdicarea a fost un "act de tradare nationala", Traian Basescu a fost constient ce spune.

De asta, n-as zice ca e atins de delir, cum s-a petrecut in spatiul antenelor la scurta vreme dupa ce presedintele a comis-o in emisiunea lui Robert Turcescu. Poate marlan (nu incurajez nici acest tip de stampile), poate lipsit de inspiratie, dar nu dement.

Nu l-a luat gura pe dinainte, a facut ce stie cel mai bine: trapez fara plasa, dar cu lipici pe maini, jonglerie cu sentimente, smotoceala. Si inclin sa cred ca a tinut.

Fara indoiala ca Traian Basescu este la curent cu distinctiile primite de Mihai de Romania pentru ca i-a dat cu flit lui Hitler, cu faptul ca Occidentul apreciaza ca actul de la 23 august 1944 a scurtat razboiul cu minimum sase luni, cu faptul ca a fost primit de sefi de stat si de guverne in turneul sau in care a pledat pentru admiterea Romaniei in NATO si Uniunea Europeana.

Este, insa, constient de ceva mult mai aproape de degetele domniei sale, care-l poate arde. O majoritate USL in Parlament l-ar suspenda scurt, iar increzator in valul pe care s-ar putea cocota liberalii si socialistii, poporul s-ar putea sa nu mai judece precum in mai 2007.

Asa ca se foloseste de mase. Nu de cei 14 la suta dintre romani care ar fi de acord cu reinstaurarea monarhiei, potrivit unui sondaj comandat de Casa Regala in 2007. Nu de cele cateva procente, nu neaparat monarhisti, care nu admit ca fostul suveran sa fie jignit de un beneficiar al regimului comunist. Ci de restul, o baza mult mai fericita.

O suma mare de romani sunt convinsi ca invataturile manualului de istorie inghitit in copilarie, unde se spunea ca familia regala a plecat din tara cu un tren incarcat cu aur, tablouri si bani, sunt reale. Altii sunt nervosi inca pe faptul ca Mihai de Romania a refuzat sa fie despagubit prin Fondul Proprietatea, ca muritorii de rand, motiv pentru care Parlamentul a acceptat sa-i plateasca, din taxele si impozitele lor, 30 de milioane de euro - ma numar printre ei, desi nu reprezint electoratul presedintelui (de fapt, al nimanui).

Si, nu in ultimul rand, mai exista cei care il simpatizeaza pe maresalul Antonescu, lasat de rege in mainile sovieticilor, care l-au executat in urma unui proces dubios, organizat cu concursul autoritatilor comuniste in dispretul oricaror cutume juridice.

Lor le-a vorbit Traian Basescu. Convins, fireste, ca analistii-tonomate il vor toca marunt - de altfel, imediat cum si-a terminat fraza despre regale Mihai, Robert Turcescu si Ion Cristoriu au format un cor scurt - hiii! - , anticipand ce va urma pe ecrane.

Nu stiu daca vom cunoaste vreodata in amanunt ce s-a petrecut in perioada 1944-1947. Cred, insa, ca sintagma "sluga la rusi" este mult prea mult fie si pentru un presedinte neconventional. Indiferent de temperamentul sau, Traian Basescu este un model pentru multi, iar una dintre starile din care iesim foarte greu este lipsa noastra de educatie.

Limbajul folosit in spatiul public poate avea un efect de demolare a tentativei de civilizare, domnule presedinte! Apropos: protejatul dumneavoastra, printul Paul, va invata vreodata sa vorbeasca romaneste?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Traian Basescu Regele Mihai, #Basescu Rege sluga rusi, #Basescu Casa Regala, #Basescu Radu Duda , #presedinte
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Baesecu nici macar in prostie n-a excelat :)))
Poza Jerome
Jerome
rank 5
Au aparut si articolele care incearca sa-l spele pe Traian Basescu