Basescu, la bilantul MAI: Va cer sa pulverizati grupurile de crima organizata!

Marti, 22 Februarie 2011, ora 13:31
7417 citiri
Basescu, la bilantul MAI: Va cer sa pulverizati grupurile de crima organizata!
Foto: Antena3

Presedintele Traian Basescu a afirmat, marti, la bilantul MAI pe anul 2010, ca in acest minister trebuie sa se treaca imediat la o reforma profunda pe baza de profesionalism si integritate, care sa porneasca de la structurile de conducere. "Oriunde pui degetul apar elemente de coruptie!", a subliniat seful statului.

Presedintele a inceput prin a remarca eroismul si profesionalismul de care dau dovada multi pompieri, jandarmi sau politisti in timpul misiunilor lor, insa a afirmat ca "Ministerul de Interne nu este inca la nivelul la care ar trebui sa fie, al unui stat european. Oriunde pui degetul apar elemente de coruptie!".

In acest context, presedintele a dat drept exemplu cazul fraudei cu permise auto de la Pitesti, al arestarilor din vami precum si al celorlalte cazuri in care se manifesta "fie intelegeri ale oamenilor legii cu grupurile de crima organizata la nivel local fie toleranta fata de acestea".

E nevoie de o evaluare om cu om, eu cu certitudine nu voi putea fi pacalit

Presedintele le-a cerut tuturor celor din institutiile implicate in combaterea acestor fenomene sa conlucreze pentru a obtine rezultate mult mai bune decat in prezent. In plus, seful statului a subliniat ca Ministerul de Interne si Ministerul de Finante sunt cele doua in care nu s-a facut o reforma si o restructurare profunda in ultimii 20 de ani.

"Toate procesele de restructurare petrecute in acest minister de foarte multi ani s-au limitat la aceasta pacaleala servita oamenilor politici si publicului: 'ne-am organizat!'. Nu e adevarat! Nu putem spune ca restructuram MAI doar invartind casute in orgnigrama, nici la nivel central, nici teritorial. Eu cu certitudine nu voi putea fi pacalit!", a subliniat presedintele, cerand o evaluare a tuturor angajatilor din MAI de tipul "om cu om" pentru ca sa ramana numai personalul "competent si integru".

"Primul lucru care trebuie facut este reforma calitatii oamenilor. Puteti sa lasati patratelele in organigrama cum vreti, puteti sa le schimbati, daca nu veti veghea la un proces de curatare a sistemului, incepand cu structurile de la Bucuresti pana in ultima comuna, calitatile sistemului nu vor fi apreciate. In calitate de sef al CSAT va cer un tip de restructurare cum nu ati facut pana acum, bazata pe evaluarea calitatii oamenilor", a subliniat presedintele, precizand ca din toate statisticile reiese ca Romania are un numar de politisti peste media europeana, "deci aveti de unde selecta".

Atentionez sindicalistii: Politia nu are dubla comanda!

Traian Basescu a atentionat si sindicatele angajatilor din Ministerul de Interne, remarcand faptul ca a inceput o "abordare de tip targ", in care sindicalistii nu se mai intreaba care sunt obligatiile lor ci doar ce face statul pentru ei.

"Atentionez si organizatiile sindicale. Modul in care se tolereaza activitatea unora dintre liderii sindicali in interiorul structurilor politiei nu are nimic in comun cu o organizatie piramidala. Politia e o structura piramidala care nu poate avea dubla comanda!", a mai subliniat presedintele.

Cer sa se treaca imediat la o evaluare a celor care detin functii de conducere

In acelasi timp, seful statului a admis faptul ca numirile politice in functiile de conducere atrag automat decredibilizarea celor desemnati in astfel de functii.

"Atrag atentia pe un subiect discutat in 2005 la bilantul SRI: orice numire care se face cu sprijin politic la nivelul inspectoratelor judetene nu face decat sa va decredibilizeze(...) Evaluarea trebuie facuta nu numai la subofiteri, agenti, ci in primul rand la nivelul cadrelor de conducere", a explicat Traian Basescu.

"Cer sa se treaca imediat la o evaluare a celor care detin functii de conducere, simultan cu evaluarile pe alte paliere. Fara acest lucru nu veti avea performante, fara o selectie a oamenilor, fara o cernere a persoanelor pe baza de calitate, fara profesionalism si integritate nu avem sanse sa facem un minister eficient, sa garantam siguranta cetateanului", a mai subliniat seful statului, precizand si ca "este esential pentru Romania ca institutiile statului sa functioneze la parametri normali.

Se vede de la mare distanta, repet, se vede unde politia este toleranta

Presedintele le-a atras atentia tuturor celor prezenti la bilantul Ministerului de Interne ca "luand harta, se vede de la mare distanta, repet, se vede, unde politia este toleranta cu grupurile de criminalitate organizate local, fie de rromi fie de romani".

"Sunt judete unde Ministerul de Interne ar trebui sa fie mai atent cu ce se intampla si mai ales cu ce NU se intampla!", a mai spus presedintele.

Seful statului le-a cerut tuturor celor din MAI sa mentina ca prioritati siguranta cetateanului, lupta impotriva evaziunii fiscale si impotriva grupurilor organizate.

Va cer sa demontati toate gruparile ticalosiei, fara menajamente, indiferent cine sunt cei implicati

"Vreau sa pulverizati grupurile de crima organizata de la nivel judetean si national daca exista. Vreau sa stiu ca ati demontatat toate aceste grupari ale ticalosiei si sa contribuiti la aflarea zonelor catre care duce protectia acestor grupuri. Nu va cer mai mult, dar va cer sa va faceti datoria, in limitele legii si fara menajamente pentru cei care o incalca, indiferent ce sunt ei! Din punctul meu de vedere veti avea tot sprijinul pentru a va duce misiunea la capat", le-a mai transmis Traian Basescu tuturor angajatilor Ministerului de Interne.

In incheiere, seful statului i-a solicitat ministrului Traian Igas sa nu mai vina la CSAT cu reorganizarea sub forma de "patratele" a ministerului ci sa treaca imediat la un sistem de selectare a oamenilor pe baza de profesionalism.

"Apreciez munca dumneavoastra, dar stiu foarte bine ceea ce stiti si dumneavoastra. Nu am probe, dar stiu ca sunt destui oameni in MAI care nu isi fac datoria si tolereaza convietuirea intre ei si grupurile de crima organizata", a conchis presedintele Traian Basescu.

La sedinta de bilant a Ministerului de Interne au mai participat ministrul Traian Igas, premierul Emil Boc, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi si directorul SRI, Liviu Maior.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Basescu coruptie, #Basescu bilant Interne, #Basescu crima organizata, #Basescu politisti , #presedinte