Basescu, la bilantul SRI: Un "club" eliberat de emblema fostei Securitati, cu oameni seriosi, cu principii (Video)

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 14:36
3169 citiri
Basescu, la bilantul SRI: Un "club" eliberat de emblema fostei Securitati, cu oameni seriosi, cu principii (Video)
Foto: B1TV

Presedintele Traian Basescu a participat, miercuri, la bilantul SRI pe anul 2013, prilej cu care a subliniat performantele inregistrate de acest serviciu si a dat asigurari ca nu va folosi informatiile primite in timpul celor doua mandate dupa ce nu va mai fi presedinte.

A fost ultimul bilant al Serviciului Roman de Informatii la care a participat Traian Basescu in calitate de presedinte.

George Maior a prezentat bilantul SRI pe 2013: Coruptia ramane o vulnerabilitate a statului roman

La finalul intalnirii, seful statului a sustinut o declaratie de presa in care a reamintit, inca de la inceput, ca a preluat colaborarea cu SRI in momentul in care serviciul "avea un director care folosea masina de la Sorin Ovidiu Vintu (Radu Timofte, n.red.), SRI era amestecat frecvent in diverse scandaluri politice, iar generalul cu trei stele Coldea era maior".

Seful Politiei Romane si prim-adjunctul directorului SRI, inaintati in grad de Basescu

"Este o evolutie extrem de importanta a serviciului, care a avut ca unul din piloni si numirea in fruntea serviciului a unui om politic din opozitie, in persoana domnului director Maior", a mai adaugat presedintele.

Seful statului a explicat ca tocmai acest lucru a facut ca SRI sa inceapa "o alta etapa a existentei lui", iar "prima manifestare" a fost chiar "dorinta serviciului de a se elibera de emblema fostei Securitati, manifestata prin predarea integrala a arhivei catre CNSAS".

Traian Basescu a spus ca, in calitatea sa de sef al statului si al CSAT, poate sustine ca Romania are un serviciu de informatii performant, care si-a atins toate obiectivele, "fie ca vorbim de implicarea in lupta anticoruptie, in combaterea criminalitatii, lupta antiterorista, acoperirea eficienta a activitatii de contraspionaj pe teritoriul Romaniei".

SRI are un nivel de incredere de 50%

In context, presedintele a tinut sa sublinieze faptul ca SRI "a atins un nivel de respect, de incredere din partea populatiei, pe care nu l-a avut niciodata un serviciu de informatii interne".

"In sondaje, increderea in SRI e in jur de 50%. Cred ca toti politicienii ne-am dori un asemenea nivel de incredere", a mai declarat presedintele, care a explicat ca s-a putut ajunge in aceasta situatie in primul rand datorita depolitizarii serviciului.

"Nu a mai 'beneficiat' de influenta partidelor (...) Mai mult, serviciul s-a extras prin reprezentatii lui din protipendada locala. Nu a mai fost seful SRI la aceleasi mese tainice sau in separeuri cu presedintele de Consiliu Judetean, procurorul sef, cu judecatorul sef, cu presedintele filialei locale", a mai declarat Traian Basescu, subliniind ca SRI a ajuns la "o conduita specifica unui serviciu care se respecta pe el insusi si care inspira respect".

Seful statului a spus ca acest lucru "a facut posibila activitatea buna si foarte buna a SRI in combaterea coruptiei", spunand ca vede serviciul ca pe "un 'club' cu oameni seriosi, cu principii si cu dorinta de a-si servi tara".

Mesaj catre politicieni: "Depolitizati ANAF-ul! Lasati profesionistii sa lucreze"

Traian Basescu a dezvaluit ca unul dintre lucrurile care l-au bucurat cel mai mult in cele doua mandate de presedinte a fost faptul ca a reusit sa protejeze cateva institutii de politizare, iar acestea au inregistrat ulterior niveluri de activitate foarte bune. Printre aceste institutii se afla SRI, DNA si DIICOT, a exemplificat presedintele.

"Ar fi extraordinar sa intelegem ca Romania ca stat de drept are cateva institutii performante si acest lucru s-a datorat in primul rand depolitizarii. La polul celalalt, ne plangem ca nu adunam veniturile prognozate, desi economia creste. Depolitizati ANAF-ul si in cativa ani vom avea venituri la bugetul de stat! E mesajul meu catre politicieni: Lasati profesionistii sa lucreze! Fiind numiri politice la ANAF, unii vor fi protejati, altii haituiti, pentru ca politrucul vrea sa isi pastreze functia", a declarat presedintele, precizand ca el critica toate guvernele, nu doar pe cel actual.

Seful statului a insistat si pe faptul ca procesele de reforma in institutiile de stat trebuie sa fie continuate, iar o prioritate a SRI trebuie sa ramana activitatea de protectie cibernetica.

Presedintele a spus ca din cauza "egoismului" unor reprezentanti ai institutiilor care "vor sa isi mentina bazele de date numai pentru ei", nu se poate realiza o protectie eficienta a bazelor de date si a dat exemplul cuplarii bazelor Ministerului de Finante cu cele ale Ministerului Muncii.

"Am discutat-o in CSAT de cateva ori si nu se petrece pentru ca sunt interese politice", a argumentat presedintele, sunand ca cei din Finante cunosc veniturile si declaratiile fiscale ale fiecarui cetatean, dar nu se poate verifica daca el beneficiaza de ajutoare sociale, care reprezinta "o parghie electorala".

La final, Traian Basescu le-a multumit "tuturor ofiterilor, subofiterilor, angajatilor civili si specialistilor SRI" pentru modul in care si-au indeplinit misiunile in ultimii ani.

"I-am asigurat ca, desi in aproape 10 ani am beneficiat de un volum enorm de informatii, niciodata dupa ce voi pleca din functie nu voi utiliza informatiile primite de la ei in batalia politica", a dat asigurari presedintele Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu bilant SRI 2013, #Basescu ANAF depolitizare, #Basescu Maior SRI , #presedinte