Basescu, la Bruxelles: Cea mai mare miza a Consiliului European a fost situatia Greciei

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 14:59
1995 citiri
Basescu, la Bruxelles: Cea mai mare miza a Consiliului European a fost situatia Greciei
Foto: B1TV

Presedintele Traian Basescu a prezentat, vineri, la Bruxelles, principalele rezultate ale reuniunii Consiliului European, cel mai important dintre acestea fiind, pentru Romania, decizia UE de a acorda un nou sprijin Greciei.

"A fost un Consiliu European cu mize importante care privesc toti cetatenii Europei", a spus seful statului, precizand ca temele mari au fost legate de problemele economice cu care se confrunta Europa, consolidarea guvernantei Schengen, aderarea Croatiei si evolutiile din vecinatatea sudica a UE.

"Un subiect important: situatia din zona euro, in special al statelor cu program de asistenta. Referitor la Grecia, in conditiile in care parlamentul grec va agrea noul pachet de reforme, Grecia va fi sprijinita in continuare de UE. Conditia e una singura: programul de reforma la care s-a angajat Grecia sa fie adoptat pana la sfarsitul lunii", a subliniat presedintele, infirmand zvonurile aparute in presa romana potrivit carora tari precum Ungaria sau Romania ar putea accepta ca o parte din fondurile europene neutilizate sa fie indreptate in ajutorarea Greciei.

"Niciun cent nu va fi redirijat(...) Pentru Romania a fost insa o miza foarte mare, probabil cea mai mare miza a acestui Consiliu European din punct de vedere al Romaniei, pentru ca in Romania functioneaza 7 banci elene care detin 27% din piata bancara romaneasca. Noi am sustinut fara rezerve orice sprijin pentru Grecia. Acum privim cu multa speranta aceste decizii ale Parlamentului elen de a aproba programul de restructurare, de austeritate sau cum vor sa ii spuna, noi suntem un sustinator extrem de consecvent al Greciei", a afirmat Traian Basescu.

O singura recomandare pentru Romania: Respectati acordul cu FMI si UE

Referitor la celelalte subiecte economice discutate, presedintele a afirmat ca a fost un semestru incheiat cu bine de Consiliul European.

Au fost analizate programele de stabilitate si convergenta ale statelor membre, iar rezultatul este exprimat intr-un set de recomandari facut tuturor statelor.

"Si Romania le-a primit. Pentru noi recomandarea a fost pe un singur rand: 'respectati acordul cu FMI si UE!'", a subliniat presedintele, adaugand ca Romania se afla intr-o pozitie extrem de favorabila, deoarece a crescut deja varsta de pensionare, a relaxat deja piata fortei de munca si a impus un program de austeritate care sa duca la diminuarea deficitului bugetar.

"Sunt doar 3 exemple care se gasesc drept recomandari la alte state UE", a mai punctat Traian Basescu.

De asemenea, in cadrul consiliului s-a facut bilantul progreselor privind pachetul global economic convenit la Consiliul European din martie.

Migratia si azilul

Legat de subiectul migratiei pe teritoriul european, seful statului a afirmat ca au fost propuse si adoptate cateva criterii care vizeaza crearea unor echilibre legat de dezvoltarea politicii europene in domeniu si intarirea controlului la frontierele externe ale UE.

"S-a stabilit ca un criteriu important implementarea regulilor privind libertatea de miscare in Spatiul Schengen. Discutiile din ultima vreme pot lasa impresia ca ne-am pregati pentru ingradirea dreptului de miscare in Spatiul Schengen, ceea ce nu este adevarat", a afirmat seful statului, precizand ca s-a stabilit inclusiv definitivarea unui sistem comun european pentru azil.

De asemenea, s-a convenit punerea la punct a unui parteneriat in vecinatatea sudica a UE. "Este clar ca acesta este furnizorul major de imigratie si unul dintre mijloacele de diminuare este crearea unor parteneriate cu statele din vecinatatea sudica conform principiului solidaritatii in UE. Unele state sunt mult mai vulnerabile, iar altele sunt mult mai tentante ca destinatie, cele cu un nivel ridicat de asistenta sociala", a mai precizat Traian Basescu, referindu-se direct la Germania, Franta sau Olanda.

Noile reguli Schengen nu vor fi aplicabile Romaniei si Bulgariei

"Am agreat in vederea consolidarii guvernantei Schengen o implicare a tuturor statelor, nu numai a unor state, intr-un proces de monitorizare. Ea nu va mai fi adresata numai unor state, ci tuturor, lucru important pentru noi", a mai punctat seful statului, precizand ca pozitia Romaniei a fost foarte clara si anume ca "participam si sustinem toate aceste propuneri de consolidare a guvernantei Schengen din interiorul Spatiului Schengen si nu din afara lui".

Posibilitatea reintroducerii controlului la frontiere

"A fost evocat Consiliul JAI si s-a stabilit ca noile elemente de intarire a guvernantei nu sunt aplicabile Romaniei si Bulgariei, care au terminat procesul de evaluare.

Un lucru foarte important deja convenit: In ultima instanta, in cazuri exceptionale, cand un stat membru nu isi indeplineste obligatiile asumate de a avea frontiere sigure, sa existe posibilitatea reintroducerii controalelor la frontierele interen, dar fara a afecta drepturile cetatenilor membri ai UE", a anuntat presedintele, precizand ca pana in luna septembrie CE are sarcina sa prezinte un mecanism in acest sens.

Traian Basescu a oferit si o explicatie. "Daca presiunea migrationista pe frontierele unui stat este atat de mare incat fluxuri de imigranti le tranziteaza, sa existe in mod exceptional posibilitatea ca statul urmator sa reintroduca controalele la frontiera, dar fara a afecta dreptul la libera circulatie a cetatenilor europeni".

Raspunzand unei intrebari puse de jurnalisti, Traian Basescu a explicat ca a avut o serie de discutii si cu Nicolas Sarkozy, si cu cancelarul Angela Merkel sau premierul Viktor Orban pe tema aderarii Romaniei la Schengen si ca acestea s-au referit in special la faptul ca introducerea noilor articole, 20-23, in tratat vizeaza evaluarile viitoarelor state care solicita accesul in Spatiul Schengen si nu Romania si Bulgaria al caror proces s-a incheiat.

"Primind asigurari ca Romania si Bulgaria nu fac obiectul acestor propuneri, am devenit un sustinator al lor din interiorul Schengen si nu din afara. S-a facut si o minuta a concluziilor care nu se da public din care rezulta clar ca nu sunt aplicabile Romaniei si Bulgariei, cu perspectiva ca in luna septembrie sa se stabileasca un calendar de aderare", a subliniat presedintele Traian Basescu.

Raportul pe justitie

In context, intrebat de un jurnalist cum se prefigureaza ca va fi Raportul CE pe justitie, din iulie, de care mai multe state au anuntat ca vor tine cont la votul pentru aderarea la Schengen a Romaniei, presedintele a raspuns: "Saptamana viitoare va fi aici si presedintele IICCJ si presedintele CSM si se va definitiva partea cea mai delicata a raportului. Ma bucura implicarea dansilor, pentru ca politicul nu are niciun fel de influenta asupra deciziei justitiei si este bine ca au trecut la o prezenta directa la Bruxelles pentru a explica ce se intampla in cele doua institutii".

Alte subiecte abordate au fost: evolutiile din Libia, Tunisia, Egipt, Orientul Mijlociu, sau Siria, cazuri in care Consiliul a reiterat prozitia sa traditioanala, "aceea de a chema partile la reluarea negocierilor".

In ceea ce priveste aderarea Croatiei s-a agreat ca negocierile sa se incheie cat de curand, in perioada imediat urmatoare, chiar pana la sfarsitul lunii iunie. De asemenea, s-a stabilit continuarea proceselor de apropiere si integrare a statelor din Balcanii de Vest cu o mentiune speciala pentru Serbia, in contextul predarii lui Ratko Mladic.

Regele Mihai, o problema interna

Ultima intrebare pusa de jurnalisti s-a referit, cum era de asteptat, la acuzatiile pe care Traian Basescu i le-a adus regelui Mihai in urma cu doua zile. "Sunt o problema interna. Daca aveti intrebari legate de Consiliul European. Tocmai la Bruxelles v-ati gandit ca nu puteti dormi de clarificari? Drum bun catre casa!", a raspuns presedintele incheind conferinta de presa, cum a mai facut, de altfel, si in alte situatii delicate similare in care i s-au adresat la Bruxelles intrebari care priveau diverse conflicte declansate in tara.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Basescu Grecia, #Basescu Consiliul European, #Basescu migratie, #basescu schengen , #presedinte