Basescu, la Chisinau: Noi avem un parteneriat de sange pentru ca asa ne-a lasat Dumnezeu

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 12:33
2913 citiri
Basescu, la Chisinau: Noi avem un parteneriat de sange pentru ca asa ne-a lasat Dumnezeu
Foto: Ziare.com

Presedintele Traian Basescu efectueaza miercuri o vizita la Chisinau, la invitatia omologului sau, Nicolae Timofti. La finalul convorbirilor, Traian Basescu a dezvaluit ca este emotionat ori de cate ori vine la Chisinau si a spus ca intre statele noastre nu este doar un parteneriat strategic, ci un "parteneriat de sange".

In conferinta de presa tinuta de cei doi presedinti, Nicolae Timofti a multumit Romaniei pentru ajutorul oferit, atat la nivel economic, cat si politic, si a spus ca a discutat cu presedintele Basescu despre proiectele comune pe care le au Romania si Republica Moldova, printre care gazoductul Iasi-Ungheni, care "va incepe sa fie construit la sfarsitul lunii august prin contributia financiara esentiala a partii romane, de 9-12 milioane de euro".

De asemenea, alte "trei proiecte energetice moldo-romane vor prinde contur chiar anul acesta", a mai anuntat presedintele R.Moldova, care a vorbit si despre "necesitatea construirii unor noi poduri peste Prut", in regiunile Ungheni si Falciu.

"Ne-am exprimat vointa sa fie stimulate raporturile comerciale si investitiile reciproce", a mai declarat presedintele R. Moldova, care a multumit Romaniei si pentru donatia de 1 milion de volume care au ajuns in bibliotecile scolare sau publice, precum si pentru biserica maramureseana Soroca.

"Am stabilit sa rezolvam cat mai curand, pe cale amiabila, problema transmisiunii pe teritoriul R.Moldova a TVR 1", a mai anuntat Nicolae Timofti.

Basescu: Un moment extrem de important. Va sustinem in mod neconditionat

La randul sau, presedintele Traian Basescu a subliniat inca de la inceput ca vine "cu multa placere si cu dragoste" la Chisinau, "si pentru R.Moldova, si pentru cetatenii ei".

"In 8 ani si jumatate, am batut practic toate continentele lumii in intalniri bilaterale, vizite de stat, de lucru... Am trecut de faza la care am emotii. Singura la care am emotii ori de cat ori vin este R. Moldova", a marturisit presedintele Romaniei zambind.

Traian Basescu a subliniat faptul ca vizita sa nu trebuie interpretata doar ca raspuns la invitatia adresata de omologul sau, ci trebuie privita prin prisma faptului ca vine intr-un moment "extrem de important pentru viitorul R.Moldova", care se pregateste pentru "cel mai mare succes" al proiectului declansat cu ani in urma, "de apropiere si viitoare integrare in Uniunea Europeana", mai exact parafarea acordului de asociere la UE si al acordului de liber schimb.

Traian Basescu s-a aratat convins ca acest lucru "se va intampla la Vilnius", in 27-28 noiembrie anulacesta, cu ocazia summit-ului Parteneriatului estic.

Totodata, presedintele Romaniei a subliniat ca Romania va dovedi "sustinere intr-un mod neconditionat" pentru acest proces, subliniind insa ca meritul apropierii R.Moldova de UE este al poporului si politicienilor moldoveni "care cred in solutia europeana".

In acelasi timp, seful statului roman si-a exprimat opinia ca "R. Moldova nu are alternativa la drumul pe care sa si-l aleaga".

"Nu exista decat drumul european. Nu am constatat, in istoria R.Moldova (ma refer la toata istoria acestui pamant), alta locatie decat cea europeana. Va pregatiti pentru un mare succes al tarii!

Am venit sa fiu alaturi de dumneavoastra intr-un moment important, sa va asigur ca in continuare Romania va ramane un avocat fara rezerve, repet fara rezerve, in ceea ce priveste drumul european", a mai declarat Traian Basescu, subliniind faptul ca Romania va respecta "optiunile de neutralitate ale R. Moldova", prevazute in Constitutie.

In ceea ce priveste evolutia relatiilor bilaterale, acestea "au ajuns la o maturitate", a spus seful statului roman.

"Relatia e matura, solida, stim optiunile comune pe care le avem, (...) Cea mai mare parte a obiectivelor noastre sunt comune", a subliniat Traian Basescu, exprimandu-si bucuria ca "in sfarsit se deznoada proiectul gazoductului Iasi-Ungheni", in legatura cu care a oferit mai multe explicatii privind constructia, proiectul prevazand o "subtraversare a Prutului", nu o simpla "teava prin gradina".

Traian Basescu a spus ca Romania va sprijini in continuare R.Moldova, care trebuie sa aiba "alternativa, sa nu fie dependenta de o singura sursa de energie electrica si gaze".

De asemenea, Romania va mari in anul scolar viitor cu 6.000 numarul de burse acordate tinerilor moldoveni.

In ceea ce priveste parteneriatul strategic dintre statele noastre, Traian Basescu a spus ca ii este greu sa ii spuna asa.

"Noi avem un parteneriat de sange, pentru ca asa ne-a lasat Dumnezeu. Nu putem sa fim decat alaturi de R. Moldova, de cetatenii ei, ori de cate ori vor avea nevoie", a spus Traian Basescu, adaugand ca tara vecina are si foarte multi prieteni, fiind sustinuta in parcursul sau european si de Polonia, de cele 3 tari baltice, de Germania si multe alte state membre UE.

Basescu: Dupa ce termin mandatul, vin sa ma spovedesc la Chisinau

Cei doi sefi de stat au primit mai multe intrebari din partea jurnalistilor prezenti, in special moldoveni.

Astfel, intrebat care sunt sansele ca R.Moldova sa primeasca cele 100 de milioane de euro votati ca ajutor de Senatul de la Bucuresti in 2010, presedintele roman a explicat pe larg faptul banii ajung la Chisinau, dar dupa regulile care guverneaza UE, adica se aproba proiecte facute de guvernantii moldoveni, se fac studii de fezabilitate, se aproba, iar decontarile se fac pe masura implementarii proiectelor.

"Cine isi imagineaza ca banii vin cu duba la Chisinau se insala", a punctat Traian Basescu.

In ceea ce priveste permisele pentru mic trafic, seful statului roman a recunoscut ca au fost probleme legate de permisele cu date biometrice, care au devenit obligatorii, dar acestea au fost rezolvate si in maximum o luna eliberarea acestora se reia.

O alta intrebare s-a referit la amenintarile la adresa jurnalistilor si a institutiilor media, care se inregistreaza in ultimele zile in R.Moldova.

"Amenintari pot sa existe in multe tari, important este ca institutiile statului sa protejeze libertatea presei, atunci cand exista politicieni sau oameni de afaceri care nu o inteleg", a raspuns presedintele Romaniei.

Cum unul dintre jurnalisti si-a inceput intrebarea "Ce va reprosati in relatia Romania-R.Moldova" cu afirmatia ca este ultima sa vizita la Chisinau, Traian Basescu a inceput sa rada.

"Cine a spus asta? Nu fratilor, nu e ultima vizita, o sa mai vin de...", a raspuns acesta razand.

"Lasati-ma sa va spun dupa ce mi se termina mandatul(...) Mai am un an si jumatate. Promit ca dupa ce imi termin mandatul prima vizita o fac la Chisinau si ma spovedesc cu privire la relatiile cu R.Moldova", a spus Traian Basescu razand.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Basescu vizita Chisinau Vilnius, #Basescu Timofti Chisinau, #Basescu parteneriat sange Moldova , #presedinte