Basescu, la Congresul PPE: Romania vrea sa participe la deciziile zonei euro

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 17:07
2962 citiri
Basescu, la Congresul PPE: Romania vrea sa participe la deciziile zonei euro

Presedintele Traian Basescu a sustinut joi, la Congresul Partidului Popular European, ca Romania nu poate accepta o Uniune Europeana cu "doua categorii de state", fiind puternic afectata atat de deciziile luate la nivelul zonei euro, cat si de lipsa acestora. "Solutia pentru criza este sa ramanem uniti", a spus presedintele roman.

Toti liderii europeni membri ai PPE s-au reunit joi la Marsilia pentru adoptarea unei pozitii comune, cu doar cateva ore inainte de summit-ul extraordinar al Consiliului European de la Bruxelles la care se va decide soarta zonei euro.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-au prezentat, alaturi de ceilalti lideri europeni membri ai PPE, viziunea pentru Europa urmatorilor ani, subliniind la unison necesitatea gasirii de solutii optime pentru criza politica si cea economica.

In discursul tinut in fata celor prezenti, presedintele Traian Basescu a precizat mai intai faptul ca viata cetatenilor romani este puternic afectata atat de deciziile luate la nivel european, cat si de lipsa acestora.

Seful statului roman a spus ca in Romania 95% din piata bancara este reprezentata de zona euro, in timp ce dobanzile au crescut la peste 8% din cauza lipsei de decizie la nivel european.

"Suntem extrem de dependenti de pietele din zona euro din punct de vedere al exporturilor", a mai subliniat Traian Basescu, reamintind ca principalii parteneri ai Romaniei sunt tari precum Germania sau Franta, motiv pentru care "Romania nu poate accepta o Uniune Europeana cu doua categorii de state", cata vreme este puternic influentata de ceea ce se intampla in toate statele UE.

"Romania ar vrea sa participe la deciziile zonei euro pentru ca orice decizie sau lipsa a deciziei afecteaza viata cetatenilor romani", a mai sustinut presedintele Traian Basescu, subliniind foarte clar ca "solutia pentru criza este sa ramanem uniti".

"Sa ramanem o Uniune Europeana cu 27 de membri si nu o uniune cu 17 membri", a mai adaugat Traian Basescu, prezentand apoi cateva dintre multiplele dificultati cu care se confrunta in prezent statele europene.

"Criza pune in evidenta faptul ca drepturile trebuie intelese ca datorii"

Traian Basescu a mai declarat ca tarile UE se afla in fata unei "decizii strategice" de a alege intre optiuni individuale sau accelerarea integrarii europene care ar include politici comune in justitie, fiscalitate, energie, precum si "implementarea unor mecanisme care sa garanteze competitivitatea si suveranitatea UE".

Seful statului roman a reamintit "efortul fondatorilor UE" care au vazut in aceasta constructie o investitie pe termen lung. "Este important sa nu uitam calea strabatuta pana acum si efortul urias depus", a mai subliniat presedintele Romaniei.

Traian Basescu a mai declarat ca "solidaritatea in aceasta perioada dificila este si adevarata sansa" pe care o au in prezent statele europene si a sustinut ca "mai multa integrare, nu numai economica, ci si politica nu inseamna pierdere de suveranitate".

"Am sustinut cu fiecare prilej ideea unei integrari sporite, pentru a garanta prosperitatea tuturor cetatenilor din statele UE(...) Criza pune in evidenta faptul ca drepturile trebuie intelese ca datorii", a mai punctat presedintele roman, care a dorit sa sublinieze in acest context justetea masurilor de austeritate luate de Guvernul roman "prin asumare curajoasa si demna".

In incheiere, Traian Basescu a afirmat ca "replierea in plan national nu este o solutie(...) Integrarea pentru prosperitate este solutia pe care eu o cred viabila".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Basescu summit UE, #Basescu congres PPE, #Basescu criza, #Basescu euro , #presedinte