Ziare.com

Basescu, la Consiliul European: Trebuie sa ne axam pe investitii

de Constantin Pescaru
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 14:34

   

Basescu, la Consiliul European: Trebuie sa ne axam pe investitii
Presedintele Traian Basescu a facut declaratii publice dupa intrevederile din cadrul Consiliului European, in care s-a discutat despre uniunea monetara si accentul pe investitii.

"Trebuie consolidata uniunea economica si monetara, deci liderii uniunii au stabilit ca mergem inainte cu procesul de integrare. De asemenea, un alt mesaj este ca politica economica trebuie sa fie orientata catre crestere economica si putem traduce acest mesaj astfel: trebuie realizat un echilibru intre cheltuielile care reprezinta consumul in bugetul fiecarui stat si cheltuielile pentru investitii", a explicat presedintele tarii.

Legat de disciplina bugetara, "care se refera la faptul ca numai politicile bugetare solide sunt favorabile cresterii economice", Traian Basescu a reiterat ideea ca bugetele nationale trebuie sa fie orientate catre investitii.

"In plus, s-a revenit asupra unui mesaj important, legat de faptul ca sunt state, precum Romania, care au aplicat politici extrem de ferme in perioada 2010-2012 pentru restabilirea echilibrelor macroeconomice. Aceste state, si este chiar cazul nostru, pot fi in situatia in care se incadreaza in parametrii stabiliti, de exemplu deficitul nostru va fi sub 3%, insa nu au resurse pentru investitii si crestere economica accentuata.

In acest caz, UE poate interveni si va veni cu resurse pentru investitii, dar doar daca tara se afla in interiorul parametrilor. Este un element care este de natura sa ajute statele care au facut eforturi consistente de ajustare sa isi genereze crestere prin resurse financiare alocate de UE", a completat Basescu.

Presedintele a dat si un exemplu concret. Astfel, daca Romania se va hotari sa dezvolte un proiect legat de Internetul in banda larga, atunci ar trebui sa se imprumute pe pietele financiare. Dar daca va face acest lucru, atunci deficitul va fi mai mare de tinta de 3%.

In acest caz, UE "ne va ajuta sa generam crestere economica fara sa iesim din parametrii stabiliti", a reliefat Basescu.

El a mai spus ca "nu vom ramane decuplati de zona euro" si ca s-a adoptat o masura prin care statele care nu au adoptat moneda unica pot adera la mecanismele zonei euro.

Basescu a precizat ca Parlamentul European si Consiliul trebuie sa redacteze pana in iunie 2013 un "tool pack", care vizeaza normele sistemului bancar unic, ce va pune bazele uniunii bancare.

"Un cadru financiar mai integrat va relansa creditarea", a subliniat presedintele.

Basescu da explicatii despre uniunea bancara

Legat de mecanismul unic de supraveghere, Basescu a spus ca la intalnirea ministrilor de Finante din zona euro, care a avut loc joi, s-a stabilit cum va functiona acest sistem, iar Consiliul European a luat act de acest lucru.

"In ceea ce ma priveste, inteleg ca vor fi bancile mari care vor fi in directa supraveghere a BCE, sistemul de supraveghere va fi parte a BCE si va proteja sistemul bancar de riscuri sistemice. Intr-adevar, daca sa va prabusi o banca mare, se va prabusi intreg sistemul bancar.

In plus, cele mici vor fi supravegheate de autoritatile nationale. La noi, de BNR. Aici fac o mentiune de ordin national, atunci cand se va negocia regulamentul, am convingerea ca reprezentantii Romaniei nu vor altera sub nicio forma capabilitatea sistemului de supraveghere a BNR, pe langa cel suplimentar al BCE", a atras atentia Basescu.

Europa a facut primul pas in directia uniunii bancare

De asemenea, el a apreciat ca un lucru foarte important discutat la Consiliu a fost ruperea bancilor de stat.

"Pana acum, bancile faceau neleguiri si statul platea, iar acest cerc vicios a generat costuri enorme pentru unele state, cum ar fi Spania. Noi, cand am avut probleme in anii '90, toata lumea a spus ca (sic!) cad bancile, iar bugetul de stat a trebuit sa plateasca miliarde la acea vreme. Acest nou sistem permite ruperea legaturii dintre obligatiile statului si cele private ale bancilor", a reiterat Basescu, care a spus ca banii necesari pentru banci vor veni de la Mecanismul European de Stabilitate.

Presedintele a adaugat ca se va crea si un mecanism unic de rezolutie, care vizeaza problemele institutiilor creditoare, prin redactarea unui cadru legislativ in care se vor preciza modalitatile de interventie in situatii-limita pentru banci.

Prioritatile pentru 2013

Apoi, Basescu a enuntat prioritatile UE pentru 2013, care "devin si nationale": consolidarea fiscala, "care ar trebui sa se reflecte in bugetul pe anul viitor", reluarea creditarii normale a economiei, "trebuie sa vedem ce mai trebuie facut, de ce lichidiate mai au nevoie bancile", cresterea competitivitatii.

"Acest lucru este un lucru fundamental, chiar eu am exprimat ideea car oricat am pune sub control sistemul bancar prin sistemul unic de supraveghere si oricat am vorbi de uniunea bancara, cat timp nu facem din competitivitatea economiei un element care sa stea in atentia politicilor guvernamentale, nu vor ajunge la o relansare reala.

In interiorul UE exista discrepante uriase in ceea ce priveste competitivitatea, intre Germania si Romania, intre Romania si Grecia. Atunci, competitivitatea trebuie sa fie unul din elemntele prioritare in politicile noastre de relansare economica, simpla restabilizare macroeconomica si un eventual proces in care datoriile statelor trebuie sa scada nu e eficienta pentru a asigura bunastarea cetatenilor UE", a mai spus Basescu.

De altfel, el a adaugat faptul ca nu suntem singurii saraci ai Europei, aceasta problema fiind intalnita in toate statele membre, chiar si in cele dezvoltate.

"La noi, salariile sunt foarte mici comparativ cu Grecia, de exemplu, dar un grec care are un salariu de 1.000 de euro plateste 600-700 chirie pentru un apartament cu doua camere, in Romania, 90% suntem proprietari. Cresterea saraciei vizeaza toate statele UE", a punctat acesta.

"De asemenea, trebuie analizate consecintele sociale ale crizei in fiecare stat membru", a conchis presedintele.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1839 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

tocmai guvernul a anuntat o reducere de 1,2 mld lei

dela investitii . De unde ..'absorbtii ?

 

Toarasi, trebe sa ivestim sin puscarii, ca si puscariile ie

bune, finca aduce profit !
Pai da, ca aia care fura, osa stean puscarie si ramane fara obectu muncii !
Si obiectu muncii il foloseste ai denu fura si face profit cu iel !
Sa traiti !

Absolut de acord daca sunt cu rost si la preturi normale

Sa-i dam drumul: autostrada Bucuresti - Arad, Centura Bucurestiului, terminarea cat mai rapida a metroului Drumul Taberei - Eroilor, envenloparea blocurilor ca iernile par nabadaioase, dar daca s-ar putea fara sali de sport, borduri si panselute in parcuri.

 

@Info

Si zici ca envelopare?
Salile de sport le-a patentat onor iubitul matale Nastase, iar panselutele taticu' Ilici (el le-a dat sapaliga minerilor in '90, sa refaca rondul de la Universitate). Cat despre borduri, problema lor spune multe despre cat simt estetic au bucurestenii. Chiar daca locuitorii sai sunt acum rupti in c.ur, orasul ala trebuie sa arate ca o capitala. A fost uratit si ciopartit de Ceausescu, e cazul sa fie cosmetizat, pentru a aduce - macar centrul - din nou cu orasul frumos care a fost candva.
Btw: francezii au cheltuit 4 miliarde de euro doar cu cosmetizarea zonei din jurul Place de L'Etoile. Pentru ca tin la orasul lor. O sa spui ca bucurestenii n-au banii astia. Ei bine, cateodata trebuie ca macar sa dai impresia ca-i ai.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor