Basescu, la consultari: Din cauza jocurilor politice, tara risca sa intre in derapaj

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 15:45
5366 citiri
Basescu, la consultari: Din cauza jocurilor politice, tara risca sa intre in derapaj
Foto: Antena 3

Presedintele Traian Basescu a afirmat luni, la inceputul consultarilor de la Cotroceni, cu partidele din arcul guvernamental, ca Romania risca sa intre in derapaj "din cauza jocurilor politice", si a criticat din nou activitatea Consiliului Superior al Magistraturii.

"Din cauza jocurilor politice suntem supusi riscului ca tara sa intre in derapaj si sa nu incasam banii de la FMI, in ianuarie. Neindeplinirea tuturor conditiilor arunca tara intr-o lipsa de credibilitate. Am semnale indiscutabile ca nimeni nu va tolera o intrare in zona gri a capacitatii Romaniei de a-si respecta angajamentele si de a merge pe drumul consolidarii fiscale pe care a pornit", a spus seful statului.

In cuvantul introductiv al consultarilor, Traian Basescu a multumit Puterii ca si-a asumat proiecte dificile, "in ciuda nemultumirii populatiei". De asemenea, presedintele a mai laudat Guvernul pentru modul in care pregateste intrarea Romaniei in Spatiul Schengen.

"Ultima inspectie Schengen a constatat ca Romania si-a indeplinit obligatiile tehnice. Pe 16 decembrie vom primi si raportul inspectiei", a spus seful statului.

Vorbele bune ale presedintelui s-au terminat aici, Traian Basescu lansand o serie de critici la adresa CSM, considerat vinovat de viitorul esec al ridicarii Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) impus de Uniunea Europeana.

"Se prefigureaza un esec, cel putin partial, in ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare. Am cerut o reevaluare dar, din pacate, in zona CSM-ului se cantoneaza deja aprecieri negative, ceea ce nu este de natura sa ajute Romania in demersul sau de a adera la Spatiul Schengen", a mai spus presedintele, in fata liderilor partidelor din arcul guvernamental.

Basescu se consulta din nou cu Puterea - urmareste minut cu minut

"Inteleg ca in ceea ce priveste structura CSM, un judecator a fost invalidat de catre Tribunalul Bucuresti, iar maine (marti N.R.), se pune problema validarii in Senat", a mai spus presedintele.

In conditiile in care CSM isi incheie mandatul pe 12 ianuarie, presedintele a afirmat ca ar putea fi avuta in vedere emiterea unei legi "in regim de urgenta", cu caracter preventiv, pentru prelungirea actualului mandat, astfel incat justitia sa nu ramana fara conducere.

"Cel mai delicat aspect poate decurge din faptul ca pe 12 ianuarie isi incheie mandatul actualul CSM, iar in cazul in care nu am avea o lege prin care sa prelungim, daca este nevoie, mandatul acestui CSM pana la clarificarile necesare in justitie, ramanem intr-un vid. Justitia nu mai este condusa si aici nu stiu, o sa discutam la partea legislativa, daca avem o formula cu o lege in regim de urgenta, cu un singur articol, in care preventiv sa extindem mandatul actualului CSM. E mai complicat", a spus Basescu.

Indemn pentru cercetarea Monicai Iacob Ridzi

La randul sau, presedintele PD-L, Emil Boc, l-a asigurat pe presedinte ca Parlamentul va respecta calendarul legislativ propus, pana la sfarsitul anului. "In privinta calendarului legislativ, suntem in linie dreapta si, daca nu vor aparea obstacole majore din partea Opozitiei, pana la sfarsitul anului vom adopta Legea Bugetului, a Salarizarii si a Educatiei", a spus seful Guvernului si al PD-L.

Presedintele Traian Basescu a comentat ca justitia asteapta un "raspuns pozitiv" la solicitarile de cercetare a celor doi membri "ai Partidului Democrat", referindu-se la Monica Iacob Ridzi si Dan Pasat.

"Poate puneti un calendar si pentru un raspuns pozitiv la solicitarile justitiei pentru doi membri, chiar ai Partidului Democrat", a spus Traian Basescu. Seful statului se referea la cazul Monicai Iacob Ridzi si al lui Dan Pasat, insa nu le-a pronuntat numele.

Boc i-a raspuns presedintelui ca problema a fost deja rezolvata in BPN al PDL. "A, sunt pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor. BPN a PDL a luat pozitia clara, fara echivoc. De fapt o continuitate a politicii pe care am avut-o de fiecare data in aceste cazuri", i-a spus Boc presedintelui.

Marko Bela, subiect de gluma

Apoi a venit randul liderului UDMR, Mako Bela, care a fost, pentru cateva momente, subiect de gluma pentru presedinte. "Ce inteleg ca vreti sa faceti? Suntem de-o varsta domnule presedinte, ce sa inteleg eu din ceea ce vreti sa faceti?", a intrebat, razand, Basescu, referindu-se la apropiata retragere a lui Marko Bela din fruntea Uniunii.

Liderul UDMR i-a replicat razand presedintelui: "Nu este vorba de un mesaj pentru cei din propria mea generatie, dar se mai impune o schimbare", a spus Marko Bela.

Revenind la subiectul discutiilor, liderul UDMR a subliniat ca "cel mai important obiectiv pentru 2011 este intrarea noastra in Spatiul Schengen. Aceasta ar da un mesaj de uniune si de stabilitate, in Uniunea Europeana. Cred ca trebuie sa avem un efort solidar pentru a indeplini acest obiectiv".

"In privinta legislatiei, eu cred ca adoptarea Legii Educatiei in forma modificata este un semnal pozitiv in acest sens", a mai spus liderul UDMR.

La consultari participa din partea PD-L premierul Emil Boc, Vasile Blaga si presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase. Din partea UDMR participa liderul Marko Bela si Kelemen Hunor.

Delegatia UNPR este formata din presedintele executiv Gabriel Oprea, liderul Marian Sarbu si presedintele de onoare, Cristian Diaconescu. Minoritatile sunt reprezentate de Varujan Pambuccian si Ovidiu Gant.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#Basescu consultari Cotroceni, #Basescu partide Cotroceni, #Basescu CSM , #presedinte