Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Basescu la Oarba Muresului: Romanii au dat sange pentru Transilvania (Video)

Joi, 15 August 2013, ora 14:44
4509 citiri
Basescu la Oarba Muresului: Romanii au dat sange pentru Transilvania (Video)
Foto: B1 TV

Traian Basescu a vorbit, la Oarba de Mures, despre patriotism si Transilvania, referindu-se in mod special la declaratii recente ale lui Laszlo Tokes legate de protectoratul cerut Ungariei pentru Transilvania.

"Poate ca unora, care nu au citit istoria acestei tari, li se pare usor sa vorbeasca despre Transilvania ca despre ceva care poate fi schimbat sau intors. Cei care suntem aici stim ca Transilvania inseamna enorm pentru poporul roman, romanii nu au dat bani, ci sange pentru Transilvania", a spus Traian Basescu, dupa ceremonia de depunere de coroane la Monumentul Eroilor, ridicat in cinstea soldatilor cazuti la datorie in Al Doilea Razboi Mondial.

In continuare, seful statului s-a referit la recente afirmatii ale lui Laszlo Tokes, fara sa-l numeasca insa.

"Pe de alta parte, trebuie sa intelegem ca patriotismul este un lucru pe care nu ti-l da nimeni, il ai sau nu il ai. Atunci cand aud cetateni romani ca ar da Transilvania pentru un dictat nu poti decat sa te cutremuri.

Pe mine m-a marcat aceasta solicitare a unui roman, pentru ca l-am considerat un simbol al poporului roman.

Cei care gandesc ca Transilvania poate fi obiect de negociere nu fac decat sa ne dezamageasca, indiferent ce au facut in trecutul lor. Pentru mine ca sef de stat a fost un soc si poate si de aceea am facut din prezenta la Oarba de Mures o proioritate", a spus presedintele.

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

"Trebuie sa vedem ce pret platim pentru aceasta unitate (unitatea maghiarilor - n. red.). Il rugam pe premierul Viktor Orban si Guvernul condus de el sa construiasca un sistem de cooperare nationala, in asa fel incat sa oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud", declara Laszlo Tokes, in prezenta premierului Ungariei.

In plus, Tokes a propus, in urma cu doua luni, la Oradea, ca "politicul romanesc" sa-si ceara scuze, in mod simbolic, pentru "consecintele tragice" ale Dictatului de la Trianon, care a "rapit" Ungariei Transilvania.

Tratatul de la Trianon a fost semnat in 4 iunie 1920 si a dus la pierderea, de catre Ungaria, a unor parti importante din teritoriu, printre care si Transilvania.

La finalul discursului sau de la Oarba Muresului, Traian Basescu a precizat ca dupa amiaza se va duce la malul marii, unde "cele doua fete ma asteapta pentru a o sarbatori pe Maria".

Basescu despre arborarea la porti a drapelului secuiesc: Oare nu era loc si pentru drapelul Romaniei?

Inainte de a ajunge la Oarba de Mures, Traian Basescu a fost prezent, alaturi de sotia sa, Maria, la Manastirea "Adormirea Maicii Domnului" de la Izvoru Muresului din judetul Harghita, el fiind intampinat de maica stareta.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Basescu Transilvania Tokes, #Basescu Oarba Muresului, #comemorare eroi razboi Basescu , #presedinte