Basescu: Summit-ul de la Vilnius va fi un esec pentru UE

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 13:57
6295 citiri
Basescu: Summit-ul de la Vilnius va fi un esec pentru UE

Presedintele Traian Basescu este de parere ca summit-ul de la Vilnius, care are loc in aceasta saptamana, va reprezenta un esec pentru Uniunea Europeana cata vreme Ucraina a anuntat ca suspenda procedurile de aderare.

Seful statului a fost invitat luni la postul public de radio, unde a vorbit despre importanta summit-ului de la Vilnius pentru Republica Moldova si Romania. Traian Basescu a transmis un mesaj partenerilor europeni, cerandu-le sa nu trateze cu "aroganta" R. Moldova, pentru ca exista riscul ca neadaptand cerintele la situatia reala din aceasta tara, ratificarea acordurilor sa fie intarziata dupa alegerile parlamentare, iar o revenire la putere a comunistilor ar putea rasturna situatia.

Presedintele a punctat importanta vizitei efectuate de premierul Chinei in Romania si a explicat inca o data de ce este hotarat sa retrimita la Parlament Legea bugetului daca Guvernul Ponta nu renunta la cresterea accizei la benzina si motorina.

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE TEXT:

- Vilnius va fi un esec pentru UE, dar un succes pentru Romania si R.Moldova. Ratarea semnarii de catre Ucraina este un esec european. Din punct de vedere strict al Romaniei este un succes ca R.Moldova va parafa cele doua acorduri.

- Se marcheaza pentru prima data in mod oficial tendinta R.Moldova de a se apropia de UE.

- UE s-a asezat pe o pozitie de intransigenta fata de situatia doamnei Timosenko si modificarea unui set de legi pe care il cerea UE n-a facut decat sa impinga catre un esec, pentru ca parlamentul Ucrainei nu a votat cele trei legi.

- (R.Moldova?) Sa privim la RM cu realism. Acum 2 saptamani a fost o manifestatie a pro-europenilor si s-a umplut piata centrala a Chisinaului, duminica trecuta a fost o manifestatie a pro-rusilor sub conducerea lui Voronin, care a adunat un numar destul de mare de cetateni. Ar fi interesant sa analizam unde erau vorbitorii de limba romana si unde cei de limba rusa?

- Marele risc pentru RM ar fi un tratament de aroganta din partea UE si care nu ar tine cont de realitatile RM. Vor fi alegeri in 2014, le pot impinge pana in 2015. Daca in acest interval nu se produce liberalizarea vizelor si nu se semneaza si ratifica de catre Chisinau cele doua acorduri, in eventualitatea revenirii la putere a comunistilor se pot produce rasturnari de situatie.

- UE trebuie sa tina cont de realitatile RM. Daca vor veni politicieni care sa spuna sa mai introducem conditii, sa mai dam check-list, se va rata obiectivul. Imi asum responsabilitatea ca la nivelul Consiliului European sa transmit aceste lucruri. Nu as vrea sa stric atmosfera la Vilnius, dar o voi face in primul Consiliu European.

- (la Vilnius?) Mesaj de optimism, dar vreau sa fie nu numai un semnal catre RM ca e binevenita in drumul european, dar si catre colegi, ca RM trebuie tratata pe realitatile ei, nu pe stil democratic, bruxellez.

China

- Intalnirea trebuie privita cu profesionalism. A fost o lista de proiecte cu care m-am plimbat si eu la Beijing, si memorandumul "Ne vom indrepta atentia spre canalul Siret-Baragan". Trebuie profesionalism, tehnicieni, studii de fezabilitate care sa ii faca pe investitorii chinezi sa priveasca cu atentie propunerile Romaniei.

- In China noi avem un partener care are incredere in noi.

- Romania ca si tara gazda e avantajata. In afara de summit premierul chinez are la dispoztie o zi in care sa discute cu companiile romane. Summit-ul trebuie privit cu profesionalism. E o sansa pentru Romania, care nu poate decat sa castige.

- Sa nu repetam Nabucco. Egoismul a facut ca proiectul Nabucco sa devina proiectul TAP, care se termina in Italia, unde exista deja alternative in functiune la Gazprom. S-a justificat economic, Nabucco e un proiect politic.

- Pe acest fond va spun ca am privit relativ ironic mesajul Bruxellesului (despre contractele pe care Romania le semneaza cu China -n.red.), imi venea sa transmit mesajul "Dar cu Nabucco ce-ati avut?"

- Deocamdata acesta e motivul pentru Ucraina: au cazut cele trei legi in parlamentul Ucrainei. Pozitia europeana a fost infirmata astazi de Iulia Timosenko, care a spus ca prefera sa ramana inchisoare, dar sa semneze Ucraina. Iulia Timosenko s-a dovedit mai inteleapta decat europenii: "Ati facut din mine o cauza care loveste in interesele tarii mele"

- Sunt un european convins, dar RM ramane cu o situatie dificila pe Nistru.

- Ce s-a intamplat cu Ucraina a insemnat o umplere a paharului. Sa speram ca se va reveni.

- (era o sansa pentru rezolvarea situatiei din Transnistria?) Indiscutabil. Ucraina, RM si Georgia au acord de parteneriat cu UE. Semnarea acordului de asociere si liber schimb da dreptul la cele 4 libertati, sigur se poate intinde si pe 10 ani.

Buget

- (ce rost are sa il retrimiteti, daca USL are 70% in parlament?) Am obligatia. Nu imi era clar daca fara acciza suplimentara pe benzina se pot mari salariile profesorilor, se pot indexa pensiile, creste venitul minim garantat. Dupa ce am vazut cum arata bugetul am constatat ca se pot face si au resursa in buget fara sa crestem acciza la benzina si motorina. Sunt 53 de bani pe litru! O colectare suplimentara de 2,28 mld lei in buget, pe care ii regasim fara sa afectam banii alocati autostrazilor in bugetul MDRT, care a dobandit o crestere de 1,22 mld fata de anul trecut, si pe la umflarea costurilor cu serviciul datoriei. Deci se poate rezolva cu usurinta fara acciza la combustibil.

- (daca bugetul ramane la fel?) Nu am dreptul sa nu utilizez mijloacele constitutionale pentru a incerca sa evit o greseala. Eu am experienta cresterii de taxe, a TVA de la 19 la 24%. Dar a fost facuta cand nu puteam sa ne imprumutam pe piata, asta este pentru baronii locali.

- (cum discutati cu Parlamentul?) Va trebui sa gasim formule. Sper. Si povestea ca nu putem da pensii daca nu se adopta bugetul e o minciuna. Daca se voteaza in ianuarie bugetul, indexarea la pensii trebuie data.

- (se va ajunge atat de tarziu?) Depinde de reactia parlamentului, sper sa nu ajungem. Ganditi-va cat rau face cresterea accizelor, o vom gasi si in laptele pe care il beau copiii, la preturile in agricultura...

- (legea descentralizarii?) Nu ma pronunt, e la CCR. Pana cand nu o vad nu m-as pronunta. Dar s-a inlocuit reorganizarea administrativa cu o descentralizare catre baroni.

Pactul de coabitare

- (inclusiv dialog pe buget?) Bineinteles, insa este o optiune a oricarui premier. Daca are impresia ca presedintele are ca rol functiunea de notar, e o parere. Daca il trateaza ca partener. Cum a facut cu Rosia Montana, as fi putut sa ii spun. Daca ma intreba cu datoria Rompetrol, i-as fi dat un sfat bun. Daca m-ar fi intrebat de accize, i-as fi dat un sfat bun.

- (dar cresterea accizei e cuprinsa in memorandumul cu FMI) Daca m-ar fi intrebat l-as fi sfatuit sa nu o faca. Romania e una din tarile in care profitul intreprinderilor e cel mai afectat de fiscalitate. E un raport al BM.

O saptamana plina de evenimente

Duminica, presedintele a anuntat Guvernul ca nu va promulga Legea Bugetului daca nu va renunta la cresterea accizei la benzina.

Declaratiile sunt facute in contextul in care premierul Chinei a inceput o vizita de trei zile la Bucuresti. De asemenea, in aceasta saptamana Republica Moldova parafeaza acordul de asociere la Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Basescu declaratii , #presedinte
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Asta a inceput sa conduca tara cu aparitii tot mai dese prin
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5