Basescu le raspunde lui Ponta si Antonescu: Dezbaterea pe referendum nu e scandal

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 16:17
4956 citiri
Basescu le raspunde lui Ponta si Antonescu: Dezbaterea pe referendum nu e scandal
Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu a tinut sa faca precizari suplimentare, miercuri, inainte de plecarea la Bratislava, despre anuntarea referendumului pe tema Parlamentului unicameral cu 300 de alesi.

El a atras atentia asupra faptului ca a inaintat solicitarea catre Parlament inca din seara zilei de marti, astfel fiind pornit cronometrul pentru cele 20 de zile pentru consultarea Parlamentului in privinta declansarii referendumului.

Seful statului le-a raspuns si liderilor USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, explicandu-le ca in aceasta problema nu este vorba despre un scandal si spera ca pe viitor va avea loc o dezbatere civilizata.

Ponta si Antonescu, despre referendumul lui Basescu: Scandal si mahalagisme!

"Contrar obiceiului, o sa incerc o explicatie pentru afirmatii pe care le-am auzit azi si anume legat de obiectiunile mele cu privire la nerespectarea referendumului din noiembrie 2009. Ele au fost etichetate de liderii USL ca fiind 'scandal si mahalagism'.

Sper ca dezbaterea publica sa nu continue in acesti termeni, pentru ca discutia despre democratie, despre respectarea unui referendum validat de Curtea Constitutionala nu este scandal, este obligatia politicienilor sa puna in aplicare rezultatul referendumului.

Basescu: Am initiat un nou referendum - Parlament unicameral cu 300 de membri

Invitatia mea este la un dialog, dezbatere civilizata, chiar daca avem puncte de vedere diferite. Este un dialog care trebuie sa se desfasoare public, romanii trebuie sa stie ce li se pregateste din punct de vedere constitutional si trebuie sa stie daca votul lor are valoare pentru majoritatea parlamentara. Eu cred ca trebuie sa aiba, altfel nu mai putem discuta nici despre stat de drept, nici despre democratie. Referendumul este expresia democratiei poporului roman", a spus Traian Basescu.

Seful statului a adaugat ca cele 20 de zile pentru consultarea Parlamentului in privinta declansarii referendumului "au inceput sa curga de ieri (marti - n.red.)": "Inainte de a face declaratia, scrisorile erau la Parlament".

Acesta a facut afirmatiile inainte de plecarea spre Bratislava, unde va participa, miercuri si joi, la summit-ul sefilor de stat din Europa Centrala.

Basescu pleaca la Bratislava cu Tiriac Air

Referitor la intalnire, presedintele a spus ca este "un summit interesant", la care participa 21 de sefi de stat reprezentand formate regionale sau subregionale diferite.

Printre organizatiile participante se numara Grupul de la Visegrad, Initiativa Central-Europeana, precum si Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est, a carui presedintie o detine Romania.

"Dupa ce a trecut prin criza, Romania s-a reechilibrat prin masuri extrem de dificile pentru populatie, iar acum avem nevoie de masuri de relansare a cresterii economice durabile", a precizat Traian Basescu.

Basescu, lobby la Bratislava pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana

Presedintele a precizat ca va sustine in "fara rezerve" continuarea procesului de extindere al Uniunii Europene, "in mod deosebit cu Republica Moldova si tarile din Balcanii de Vest".

"Europa nu poate sa priveasca cu maxim optimism la securitate si pace, atata timp cat Balcanii de Vest sunt inca in afara Uniunii Europene. Romania va sustine nu numai Moldova, ci si acordul de asociere la Uniunea Europana al Ucrainei. Speram sa fie o reusita, pentru ca deocamdata parteneriatul estic este un succes, iar povestea de succes se numeste Republica Moldova", a mai afirmat seful statului.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Traian Basescu referendum Parlament unicameral, #Basescu Antonescu referendum Parlament unicameral, #Traian Basescu vizita Bratislava, #Basescu summit Bratislava, #Basescu Moldova UE , #presedinte