Basescu: "Liderii europeni au fost in vacanta, serviciile in colaps". Ce trebuie sa faca Romania, dupa ce a gresit

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 13:40
5732 citiri
Basescu: "Liderii europeni au fost in vacanta, serviciile in colaps". Ce trebuie sa faca Romania, dupa ce a gresit
Foto: B1 TV

Fostul presedinte Traian Basescu subliniaza faptul ca Romania a facut o mare greseala la Consiliul European din iunie, cand a acceptat cota de refugiati, iar acum singura solutie este ca Parlamentul sa respinga prin vot orice cota impusa de CE, tara noastra putand sa isi arate solidaritatea cu UE trimitand nave in Marea Mediterana pentru blocarea fluxurilor de refugiati.

Traian Basescu a declarat, luni, la sediul PMP, ca este un "abuz" si sa gandesti ca poti sa penalizezi un stat UE pentru ca nu accepta cotele de refugiati impuse de Comisia Europeana, asa cum au afirmat unele voci din cancelariile europene.

"Cred ca incep sa se trezeasca unii din liderii UE care au fost mari iubitori de refugiati si isi dau seama de riscuri", a mai declarat fostul presedinte, referindu-se la masurile drastice anuntate de Germania, Cehia, Austria si Ungaria, si reamintind "indemnurile liderilor jihadisti catre cei care vin sa nu inceteze lupta in Europa".

"In mod categoric s-a facut o mare greseala la Consiliul din iunie, cand Romania a aprobat cota. A fost de acord si a primit o cota raportata la cei 40.000 de rufugiati evaluati pana in mai. Acum s-a pus intr-o situatie foarte dificila. Aceptand cota in iunie, a venit peste noi cota mai mare. Pacatosii astia de refugiati nu s-au oprit in luna mai si au continuat sa vina exact cand liderii UE erau in vacanta.

Romania trebuie sa refuze ideea de cota, nici voluntara, nici nevoluntara, trebuie sa revina. Si poate sa o refuze pentru ca Romania nu este stat membru Schengen. Colapsul sistemului Schengen s-a petrecut in statele membre Schengen", a subliniat fostul presedinte.

Traian Basescu a facut paralela cu criza din zona euro, reamintind ca atunci n-a chemat nimeni Romania, Bulgaria, nemembre ale zonei, sa dea bani pentru Grecia, Spania sau Portugalia.

"Fiecare e responsabil pentru zona in care se afla. Pentru colapsul economic al unor state au platit cei din zona euro. Romania a avut o participare indirecta, marindu-si cota la FMI, dar nu directa. Si acum necazul se intampla in zona Schengen. Statele Schengen trebuie sa isi acopere eroarea de a fi fost incapabile de a-si sustine frontierele", a mai afirmat Traian Basescu.

Iohannis, sefului Comisiei Europene: Romania e solidara cu UE, dar fara cote obligatorii

Slovacia, hotarata sa blocheze prin veto impunerea cotelor obligatorii de refugiati

Romania poate trimite nave in Mediterana

Fostul presedinte a avansat solutia ca Romania sa contribuie la ajutorarea statelor UE afectate de criza refugiatilor trimitand nave in Marea Mediterana.

"Putem trimite nave in Marea Mediterana (...) Ne putem asuma, spre exemplu, sa nu mai acosteze nicio barca cu refugiati in insula Kos", a propus acesta.

Pe de alta parte, Traian Basescu si-a aratat nemultumirea fata de atitudinea pe care liderii europeni au avut-o atunci cand Romania a relaxat conditiile de acordare a cetateniei pentru moldoveni.

"Aduceti-va aminte cat de exigenti erau fata de noi (...) Ne spuneau sa invadam UE. Am inghitit si le-am demonstrat ca cei mai multi, daca au avut de ramas, au ramas pe teritoriul Romaniei. Acum ne dau lectii cei care ne criticau cel mai tare", a argumentat fostul sef al statului.

Romania are propria imigratie

Mai mult, Traian Basescu a subliniat faptul ca "Romania are propria ei imigratie", afirmand ca anul trecut s-au stabilit la noi 4.645 de cetateni ai altor state, in special din jurul frontierelor, cei mai multi din Ucraina - 3.748.

"Anul acesta sunt convins ca vor fi mai multi", a subliniat Traian Basescu, adaugand ca la cifrele de mai sus se adauga si acordarea cetateniei catre cetateni arabi care sunt din familii mixte.

"In fiecare an se acorda circa 1.000 de cetatenii. Romania are o politica pe care a suportat-o singura, Romania nu a invitat sirieni (...) Doamna Merkel a vrut sa ii primeasca. Acel indemn a generat un val de plecari din taberele din Turcia", a mai comentat Traian Basescu, referindu-se la declaratiile cancelarului german conform carora refugiatii sunt bineveniti si vor fi ajutati.

Consiliul JAI sa inchida portile Europei

Intrebat de jurnalisti despre anuntul facut de Berlin conform caruia se vor intari controalele la frontiera, Traian Basescu a raspuns tot printr-o intrebare retorica: "Cum se impaca cu demagogia de acum cateva zile?".

"Liderii europeni s-au trezit din vacanta, ca si-al nostru. A fost vara peste ei si nu s-au prins ce se intampla cu Europa si nu au inteles ca nu este un proces care tine anul acesta, e un proces care a fost declansat si daca Europa nu e foarte ferma sa previna ca nu mai intra niciun refugiat ilegal pe teritoriul UE, vom avea acest val continuu.

Ma astept ca consiliul JAI de astazi sa aiba o propunere foarte ferma cu privire la viitor. Pentru ca sunt ministri de Interne si Justitie, sa dea acest semnal extrem de puternic: 'Oameni buni, s-a inchis poarta Europei pentru cei care vor sa patrunda ilegal'", a declarat fostul sef al statului.

Solutia corecta: Hotarare a Parlamentului de la Bucuresti

In opinia sa, reprezentantul Romaniei la Consiliul JAI de astazi trebuie sa respinga ideea de cote, iar pozitia sa sa fie consemnata in minuta de la final, aceasta putand fi o "ancora" pentru pozitia pe care Romania va ramane in continuare.

"Nimeni, in 10 ani, nu a fost infrant in consiliu cand a venit cu o hotarare a Parlamentului national. (...) Indiferent care e, e singura portita de iesire: minuta azi, maine convocat Parlamentul, dezbatere publica si o hotarare a Parlamentului Romaniei peste care nu poate trece nimeni pentru ca in momentul de fata povestea cotelor incalca regulile UE. Se inventeza ceva ce nu exista in reguli, in numele solidaritatii. Dar solidaritatea se manifesta in cadrul regulilor existente", a declarat Traian Basescu.

Turcia a invitat la islamizarea Europei

Intrebat de jurnalisti despre cauzele care au generat actuala criza, fostul presedinte a atras atentia asupra faptului ca in timp ce fluxurile de imigranti catre Spania si Italia se mentin in parametrii anului trecut, "explozia s-a produs pe Siria, unde Turcia a spus: 'Poftiti la islamizarea Europei!".

"Fondul este: 'Hai sa luam decizia la sursa!' Sursa nu e Grecia, Italia sau Spania. Sursa e generata de haosul din Siria, din Libia, de primavara araba,de ce s-a intamplat in Egipt. Marea problema este Siria acum (...)

Serviciile de securitate europene au fost in colaps, n-au intuit ce se va intampla, n-au fost capabile sa puna la dispozitia decidentului politic alertele in timp util, dar asta nu inseamna ca liderii nu trebuiau sa se trezeasca", a mai afirmat Traian Basescu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu imigranti, #Basescu consiliu JAI imigranti, #Basescu hotarare parlament cote refugiati , #presedinte