Basescu mai pierde o lupta: CSM va numi seful DNA

Marti, 16 Septembrie 2008, ora 23:58
3506 citiri
Basescu mai pierde o lupta: CSM va numi seful DNA

Presedintele Traian Basescu nu mai are niciun cuvant de spus in privinta numirii sefului de la Directia Nationala Anticoruptie dupa ce Senatul a decis marti ca procurorul general al Romaniei si cel al Directiei Nationale Anticoruptie sa fie numiti de Consiliul Superior al Magistraturii.

Pana la acest moment, seful DNA era numit de seful statului, la propunerea ministrului Justitiei.

Legea organica a fost adoptata cu 78 de voturi pentru, 46 impotriva si o abtinere. Dat fiind ca Senatul este camera decizionala, legea merge in continuare spre promulgare.

Parlamentarii au comasat trei propuneri in acest sens, initiate de PSD, PC si UDMR, si au aplanat astfel o sursa mai veche de conflict a partidelor parlamentare, care sustineau ca seful DNA actioneaza la comanda celui care l-a numit in functie, respectiv a presedintelui Traian Basescu.

Seful statului a lasat de inteles ca miscarea senatorilor privitoare la modificarea Legii statutului magistratilor se pozitioneaza in afara Constitutiei.

Pe de alta parte, textele constitutionale indicate de Traian Basescu privind numirea procurorilor sunt exacte, numai ca interpretarea trebuie facuta de juristi, nu de seful statului, considera presedintele CSM, Lidia Barbulescu.

Razboiul pentru DNA

Presedintia Romaniei si Consiliul Superior al Magistraturii au declarat mobilizarea generala a propriilor specialisti in drept. Miza razboiului era, evident, puterea. De aceasta data, puterea de a numi sefii celor mai importante structuri din Ministerul Public: DNA, DIICOT, Parchetul General.

Iar Comisia Juridica a Senatului a adoptat saptamana trecuta un amendament prin care procurorii sefi ai Parchetului general, DNA si DIICOT sa fie numiti de catre CSM, la propunerea ministrului Justitiei.

In ceea ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii, acesta avea, pana in anul 2004, atributul de a face propuneri presedintelui Romaniei in vederea numirii in functie a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctului si adjunctul acestuia, procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si a procurorului-sef al DIICOT si adjunctii acestora.

In urma cu patru ani, ministrul de atunci al Justitiei, Monica Macovei, a impus adoptarea catorva legi, printre care si aceea privind statutul magistratilor. Acest act normativ a tras pe line moarta CSM-ul, dreptul de a propune sefii structurilor in disputa fiind pasat ministrului Justitiei. CSM-ului i-a ramas atunci doar posibilitatea de a aviza popunerea facuta de ministru.

PD-L vrea sa conteste la CCR modificarile legii statutului magistratilor

Liderul PD-L in Senat, Constantin Gheorghe, a declarat marti ca democrat-liberalii vor contesta la Curtea Constitutionala legea privind modificarea statutului magistratilor, in functie de decizia presedintelui privind promulgarea legii.

"Legea va ajunge la promulgare, probabil presedintele o poate promulga sau o poate trimite la reexaminare. in functie de decizia presedintelui noi vom face ce trebuie. Noi avem pregatit materialul, este foarte bine documentat pentru o contestare la Curtea Constitutionala", a declarat Constantin Gheorghe.

Elena Enache

Se interzice fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzice fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Fotbalist de națională eliberat din închisoare după zece luni
Fotbalist de națională eliberat din închisoare după zece luni
Mijlocaşul sud-coreean Son Jun-ho, care a participat la ultima Cupă Mondială şi era reţinut într-o închisoare în nord-estul Chinei, fiind suspectat de corupţie, a fost eliberat şi a...
#sef DNA, #CSM, #numire, #lege, #Senat, #promulgare, #Traian Basescu , #presedinte