Vezi cum isi sustine Basescu modificarile la Constitutie: mandatul meu nu e vizat!

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 17:01
6080 citiri
Vezi cum isi sustine Basescu modificarile la Constitutie: mandatul meu nu e vizat!
Foto: Antena3

Presedintele Traian Basescu a prezentat miercuri de la Palatul Cotroceni propunerea de revizuire a Constitutiei trimisa spre avizare Consiliului Legislativ, apoi Parlamentului.

Seful statului a prezentat principalele modificari pe care le-ar aduce noua lege fundamentala, cele mai importante dintre ele fiind modificari importante in structura unor institutii ale statului, incepand cu introducerea unui parlament unicameral cu maxim 300 de membri, pana la prevederi referitoare la functionarea acestora - cum ar fi suspendarea presedintelui doar cu avizul obligatoriu, nu consultativ al Curtii Cinstitutionale, eliminarea acordului Parlamentului privind anchetele sau perchezitiile la adresa membrilor Legislativului sau acordul dintre presedinte si premier pentru numirea unor noi ministri, in cazul unei remanieri.

Basescu estimeaza ca va trimite proiectul la Parlament in perioada 20-30 iunie si va cere sa prezinte propunerile sale alesilor din cele doua Camere.

Basescu a transmis spre avizare proiectul de revizuire a Constitutiei

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale sefului statului in format live text:

- O sa incerc sa punctez cateva elemente interesante pentru cetateni din proiectul de revizuire a Constitutiei.

- Conform legii, proiectul legii de revizuire a Constitutiei trebuie sa primeasca un aviz de la Consiliul Legislativ, astazi a fost depus. Avand in vedere ca nu sunt modificari foarte complicate, in cursul saptamanii viitoare vom avea raspunsul.

- Apoi va fi trimis Curtii Constitutionale, unde termenul este de 10 zile, apoi la Parlament.

- Estimez ca voi fi in masura sa il transmit la Parlament intre 20-30 iunie.

- Dupa ce voi avea avizul Consiliului Legislativ, voi transmite si partidelor proiectul. Intentionez sa solicit Parlamentului o prezenta a mea in Parlament, pentru a informa cu privire la punctul meu de vedere.

- Ultima revizuire, in 2003, s-a facut cu un guvern minoritar. Daca am pleca de la premisa ca se face numai cand presedintele ar avea o majoritate de peste 2/3 ne-am lua gandul. A fost o astfel de majoritate, dar alianta PSD-PDL a capotat inaintea alegerilor prezidentiale. Acum mizez pe responsabilitatea Parlamentului.

Parlament unicameral cu maximum 300 de membri

- Principalul motiv al revizuirii este legat de rezultatul referendumului din 2009. Peste 80% dintre romani a optat pentru parlament unicameral si pentru maximum 300 de parlamentari. Este o chestiune de respectare de catre Parlament a suveranitatii poporului.

- Referendumul este consultativ ca forma, pentru ca niciodata nu o sa poti sa pui intr-un referendum formularea unei legi, ci pui o intrebare la care astepti da sau nu.

- Si in 2003 Constitutia a fost revizuita cu un guvern minoritar, nu se poate invoca lipsa unei majoritati de 2/3 in Parlament. Atunci s-a facut in circa 6 luni, noi mai avem pana in iunie 2012.

- Proiectul nu vizeaza mult-asteptata modificare privind ordonantele de urgenta. Am incercat, dar incercarea de a intra in detalii, cand sa se poata emite OUG, ne-a dus la intentia de a renunta, ar fi fost o lista foarte lunga de situatii. Situatia va fi decisa prin lege organica.

- Foarte multi sunt tentati sa vorbeasca de interesul meu personal. Nu, mandatul meu nu este vizat de aceasta revizuire. Ceea ce nu inseamna ca intr-o negociere cu partidele politice nu as putea ajunge la o concluzie daca am putea intra intr-o suprapunere de alegeri. Eu nu mai pot beneficia de eventuale prevederi ale noii Constitutii.

- Avem o Constitutie care viza o faza premergatoare intrarii in NATO si UE.

- As vrea sa clarificam teama unora de desele modificari ale Constitutiei. Nu are stabilitatea celei a SUA, dar in istorie avem modificari (obtinerea independentei, regat, 1948, 1952, 1965, 1974, 1986, 1991, 2003) Exista in traditia noastra revizuirea destul de frecventa a Constitutiei. Trebuie sa privim acest lucru ca un efort de adaptare la vremurile pe care le traiam.

- Parlament unicameral si cu 300 de membri sunt doua elemente parte a modificarii Constitutiei. Pentru a garanta atentia si acuratetea cu care Parlamentul va primi legile, prin noile prevederi orice lege va trebui sa aiba 2 citiri, o prima lectura si nu mai devreme de 30 de zile o a doua lectura, dupa care se da votul final.

- In situatii de lege in regim de urgenta, prin votul majoritatii parlamentare se poate scurta termenul de 30 de zile. E o solutie pentru a diminua tentatia Guvernului de a emite ordonante de urgenta.

Angajarea raspunderii Guvernului, doar o data pe sesiune

- Remanierea ministrilor: am tinut cont de optiunea CC in cazul Norica Nicolai si am introdus un alineat in care se precizeaza ca se face numai dupa consultarea presedintelui.

- Angajarea raspunderii se poate face o singura data si pe o singura lege in sesiunea parlamentara, cu exceptia bugetului. Daca bugetul nu poate fi trecut, se poate angaja raspunderea suplimentar. Motivul este a se evita abuzul de asumari de raspundere care diminua rolul Parlamentului.

- Declansarea referendumului: se adauga 3 aliniate in care se consolideaza dreptul presedintelui de a declansa un referendum in baza emiterii unui decret, dar in 30 de zile Parlamentul trebuie sa dea obligatoriu raspuns. Daca nu, se poate considera procedura indeplinita si presedintele poate initia referendumul.

Presedintele suspendat doar cu acordul CCR

- Suspendarea presedintelui: repet nu ma vizeaza pe mine, nu mi se aplica, fiti linistiti. Dar modul cum s-a aplicat in legislatura trecuta a fost un abuz. Chiar Curtea Constitutionala constatase ca nu a existat o incalcare a Constitutiei. Dupa experienta 2007 a devenit obligatoriu pentru a-mi putea indeplini mandatul sa am grija sa am sustinerea macar a unuia dintre partidele puternice.

Vezi cum isi sustine Basescu modificarile la Constitutie: mandatul meu nu e vizat!

- Pentru a se preveni abuzul de putere al Parlamentului, in articolul 95 am introdus avizul obligatoriu al Curtii Contitutionale. Hotararea Parlamentului trebuie sa primeasca un aviz pentru a suspenda presedintele. Sunt chestiuni ale stabilitatii statului.

- Termen pentru avizarea unui nou guvern: avem experienta in cazul Negoita. Tara a stat in criza fara guvern trei luni. Propun un vot in maxim 10 zile. Daca nu se pronunta in 10 zile, Guvernul se considera automat cazut, presedintele face o noua nominalizare. Nu se modifica prevederea ca la doua guverne cazute, dar nu mai devreme de 45 de zile, presedintele poate dizolva Parlamentul.

- Urmatorii 10 ani nu vor fi usori pentru nimeni. Eu propun garantarea unui stat stabil, functional.

Cum raspund ministrii in fata legii

- La art 109: sigur va fi subiect de discutie. Am eliminat descrierea procedurii de raspundere penala a membrilor guvernului. Ramane formularea de la aliniatul 1, aliniatul 2 l-am abrogat si alin.3 (...) raspunderea penala se stabileste prin lege organica, competenta fiind a Parchetului de pe langa IICCJ.

- Formularea anterioara ne-a dus la doua categorii de ministri: unii parlamentari, altii neparlamentari. Modul cum raspund penal va trebui sa fie in acord cu o lege valabila si pentru unii si pentru altii.

Proiectul lui Basescu de Constitutie - presedinte mai puternic, parlamentari neprotejati

Parlamentari fara imunitate

- Am scos imunitatea parlamentarilor pentru altceva decat pentru declaratii politice si activitate parlamentara.

Basescu explica de ce presedintele ramane singurul cu imunitate: Nu trebuie hartuit

- Perchezitia, arestarea sau retinerea parlamentarilor: se poate face fara incuviintarea Parlamentului. Am avut situatii in care nu s-a dat aviz. Nu va mai fi nevoie. O lege trebuie sa ii faca pe toti egali in fata justitiei.

Parlament dizolvat mai usor

- Parlamentul poate fi dizolvat in 45, nu in 60 de zile. Tara ramanea intr-un blocaj politic dependent de negocierile intre partide. Aceste prevederi stabilesc mecanisme care nu lasa tara in situatii prelungite de criza politica.

Judecatorii sa raspunda pentru deciziile lor

- Raspunderea judecatorilor si procurorilor: Se face printr-o lege organica si trebuie instituirea expresa a obligatiei judecatorilor de a se supune Constitutiei si deciziilor CCR. Au aparut astfel de situatii in practica, in momentul de fata judecatorii nu pot fi trasi la raspundere decat pentru neglijenta, ea e greu de dovedit. Cand deciziile tale implica soarta unor oameni, a unor categorii sau a unei tari, nu poti sa nu raspunzi.

- Constitutia intareste justitia, dar ii da si raspundere.

- Faptul ca unele hotarari ale CC sunt neluate in considerare de diverse instante genereaza haos. O lege declarata constitutionala de CC nu poate fi pusa sub semnul intrebarii de o instanta din tara. Aceste lucruri se petrec.

- Raspunderea magistratilor pentru incalcarea hotararilor CC trebuie precizata in Constitutie. Nu dau exemple, dar justitia trebuie sa se supuna Constitutiei.

- Pana acum Constitutia ii facea responsabili pe magistrati pentru neglijenta si rea credinta. Dar de ce sa nu fii responsabil daca esti corupt? Daca se aproba, va fi unul dintre motoarele de buna functionare din Romania.

Noutati la CSM

- CSM: vot deschis pentru numiri la Inalta Curte, marirea numarului de reprezentanti ai societatii civile, 5 procurori, 5 judecatori si 6 reprezenanti ai societatii civile.

- La articolul 149 se stabilesc responsabilitatile legate de participarea noastra la NATO.

Deficit maxim de 3%

- Adaptarea la realitatile economice ale urmatorilor 10 ani: Deficit de maximum 3% si orice deficit de la 0 pana la 3 nu poate fi creat decat prin imprumutat pentru investitii. Le propun romanilor sa traim din ce producem, iar daca imprumutam bani sa ii imprumutam pentru dezvoltare, nu pentru salarii sau cheltuieli.

- Criza datoriilor suverane este o realitate care se va agrava la nivel global. A nu avea grija pentru ce urmeaza sa se intample peste zece ani este o mare greseala.

Justitia nu poate face politica fiscala a statului

- Instantele nu vor mai putea sa spuna daca marirea TVA a fost corecta, daca introducerea unei taxe a fost corecta. Problema fiscalitatii este o problema stricta a Guvernului si a Parlamentului. Guvernul propune, Parlamentul aproba. Justitia nu poate face politica fiscala a statului.

Retinere de 48 de ore decisa de procuror

- Retinerea sa nu poata depasi 48 de ore, nu 24 de ore ca acum. Daca un procuror are de decis cu privire la 20-30 de oameni, cum a fost la vama, cand sa ii aduca, sa ii interogheze pe toti, sa isi faca argumentatia. La fel si pentru judecator.

- Din cauza termenului de 24 de ore, ii aduci noaptea sa judece o arestare pe 29 de zile ca sa nu expire termenul. Poate 72 de ore era prea mult, dar cu certitudine 24 de ore era prea putin.

Averile ilicite

- Se elimina din Constitutie prezumtia caracterului licit de dobandire a averii. Art 44 alin 1 prezuma caracterul licit al averii. In propunerea mea formularea ramane "averea dobandita licit nu poate fi confiscata", se elimina prezumarea caracterului licit al dobandirii averii. Nu va porni nimeni o cruciada. Prezumarea caracterului licit se poate face prin lege, nu e nevoie sa fie in Constitutie.

- Suntem unici in Europa cu o astfel de prevedere, a fost paravanul prin care statul nu a putut recupera pierderile de la cei care au furat statul. Aceasta prevedere a generat blocarea recuperarii daunelor cu care a fost pagubit statul.

Intrebari

- (deficitul de 3%, ce sanctiuni sunt?) Asta vom stabili in legea raspunderii Guvernului. Asa cum presedintele raspunde, si Guvernul va trebui sa aiba o lege. Primul care raspunde este prim-ministrul, apoi ministrul de Finante.

- (reorganizarea administrativa) Reorganizarea se poate face, este unul din obiectivele mandatului meu care trebuie convenit cu partidele. Nu trebuie sa revenim la denumirea de regiune, era specifica perioadei comuniste. Traditia este de "judet", dimensiunile lui pot fi discutate.

- (dispare imunitatea parlamentara, care este raspunderea presedintelui?) Presedintele are imunitate, este si in Constitutia acuala. Trebuie sa ramana un pilon de stabilitate, parlamentari sunt 471, sau 300, presedintele e unul singur.

La presedinte exista un leac, suspendarea. CC avizeaza si se merge pe procedura. Eu nu beneficiez, e vorba de viitorul presedinte. Eu cred ca presedintele nu trebuie sa poata fi hartuit in instanta, va dati seama cate plangeri penale as avea. Chiar si ca respir e penal pentru unii.

Modelul e francez, mi se pare corect. Presedintele Chirac raspunde dupa ce a terminat mandatul.

- (de ce ati renuntat la mandatul prezidential de 4 ani si la dizolvarea Parlamentului) Am gasit o solutie mai soft care nu genereaza instabilitate, procedura se opreste la CC daca nu da aviz. Echilibrul este in avizul conform al Curtii. Prin toate masurile propun responsabilizare si stabilitate.

- (daca va fi adoptata anul viitor, Constitutia vizeaza viitorul guvern, daca se face remaniere trebuie sa va consulte?) Da, dupa hotararea CC in cazul Nicolai trebuie sa ma consulte si acum.

- (majoritatea e pe numar de mandate) Orice presedinte va numara mandatele, daca ies jumatate plus 1, se considera ca pot desemna premierul, daca nu, se mai consulta.

- (salarii) Eu propun o finantare sanatoasa a statului, caut sa tai ce am vazut in experienta politica, au distrus toate bugetele dupa alegeri.

- (cuplarea alegerilor parlamentare cu prezidentiale) poate fi un subiect de negociere intre mine si Parlament, o solutie de recuplare a alegerilor. E un element pe care sunt dispus sa il negociez, nu ma pot duce la Parlament fara nimic in buzunar.

- (o noua suspendare a dvs dupa noua sau vechea Constitutie) CC va decide.

- (veti promulga legea alegerilor intr-un singur tur?) sa o primesc, sa vad despre ce e vorba. Poate fi mai bun sau mai rau. Eu sunt adeptul si alegerii parlamentarilor intr-un singur tur sau in doua, nu as putea sa spun ca aici nu sunt de acord. Nu am un punct de vedere, o astfel de solutie diminueaza politizarea in turul doi.

- Am experienta cand am castigat la Primaria Capitalei, si in turul doi si in primul tur. Am inceput mandatul liber. Intre turul 1 si 2 nu te ocupi de campanie, ci negociezi cu potentialii sustinatori ce dai? Dar e de discutat cat e de democratic.

- Exclud ca extinderea alegerilor intr-un singur tur sa se extinda si la presedinte.

- (ar avantaja UDMR) nu as intra in speculatii.

- (nou ministru la Munca) intrebati-l pe domnul Boc, ne-am consultat azi. Cred ca o sa avem pana la expirarea termenului de 45 de zile. Expira inainte de vineri, vineri cel mai tarziu veti avea ministru. El trebuie sa mearga cu propunerea si la partid.

- (migratia politica sa fie interzisa prin Constitutie?) Nu cred, e ca la ordonantele de urgenta. Nu poti sa interzici cuiva sa aibe alta optiune politica la un moment dat, CC ar respinge o astfel de propunere.

- (ce parere aveti despre deschiderea biroului pentru Tinutul Secuiesc) Proasta. Nu are efecte politice, dar e un element de desconsiderare si a Constitutiei si a romanilor.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Basescu revizuire Constitutie, #modificare Constitutie, #Basescu conferinta presa , #presedinte
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
SA TRAIASCA REPUBLICA SECURISTA INTERLOPA DICTATORIALA -SCLAVA ROMANIA - deveni m si cu act constitutional.