Basescu: Membrii CSM ar trebui sa raspunda individual

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 14:15
1093 citiri
Basescu: Membrii CSM ar trebui sa raspunda individual

Presedintele Traian Basescu a declarat astazi la sedinta CSM ca membrii Consiliului ar trebui sa inceapa sa raspunda individual si a criticat, totodata, sistemul judiciar pentru ca nu reuseste sa se mobilizeze in directia buna, astfel incat Romania sa scape de monitorizarea Comisiei Europene.

"Mi se pare extrem de important ca unul din lucrurile care acum nu exista - responsabilitatea membrilor CSM - sa se poata manifesta mai devreme sau mai tarziu", a spus presedintele.

Basescu a spus ca asumarea raspunderii individuale ar fi " un mod si de crestere a prestatiei CSM" si ca personal crede ca organismele care isi afirma colectiv raspunderea "nu raspund de nimic". "Nu a raspuns niciun magistrat in Romania si ma intreb de ce. De ce?", a adaugat Basescu.

Totodata, presedintele a spus ca este important ca Romania sa iasa de sub monitorizarea CE asupra domeniului Justitiei, subliniind ca este greu de inteles cum un sistem in care lucreaza "oameni instruiti" nu poate fi mobilizat in directia buna, astfel incat aceasta monitorizare sa se ridice.

Basescu a precizat ca Raportul intermediar din februarie va arata daca Romania poate spera sau nu la ridicarea monitorizarii. In opinia presedintelui, Raportul din februarie ar trebui sa "sa marcheze un progres consistent fata de anul trecut".

Seful statului a spus ca sunt doua zone de responsabilitate- a sistemului judiciar si zona politicii, despre care a afirmat ca a intervenit "grosolan" in Justitie. "Parlamentul nu e chemat sa judece", a declarat Basescu.

In ceea ce priveste CSM, Basescu a spus ca acesta "a facut eforturile necesare pentru ca observatiile CE sa fie rezolvate si sper ca acest efort sa fie si credibil pentru cei care au facut evaluarea". El a explicat faptul ca CSM a tinut cont de raportul CE de anul trecut si "cel putin la nivelul documentelor incearca sa anuleze observatiile negative de anul trecut".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Basescu justitie, #raspundere magistrati CSM , #presedinte