Basescu: Mineriada si suspendarea mea au fost orchestrate de aceiasi oameni

Vineri, 13 Iunie 2008, ora 16:39
2577 citiri
Basescu: Mineriada si suspendarea mea au fost orchestrate de aceiasi oameni

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, spune ca prin nesolutionarea in justitie a dosarelor Mineriadelor si Revolutiei a fost posibil ca "politicieni iresponsabili sa fie incurajati sa repete aceste lucruri, chiar si utilizand forme mascate".

Intr-un interviu acordat vineri postului BBC, Traian Basescu a declarat ca singura explicatie pentru faptul ca in 18 ani nu au fost rezolvate dosarele Mineriadei din 1990 consta in "forta pe care o au cei responsabili de evenimentele din 13-15 iunie 1990 de a controla deciziile justitiei si abilitatea cu care s-au sustras responsabilitatii pe care nu vor sa si-o asume, pentru cea mai traumatizanta actiune impotriva populatiei Bucurestiului".

In plus, seful statului a explicat de ce nu s-a facut lumina in acest caz in timpul mandatului sau, desi a fost una din promisiunile sale electorale.

"Promisiunea mea este legata de faptul ca eu nu voi impiedica justitia, dar nu ma pot substitui justitiei. Este clar ca procesul de aflare a adevarului a fost intarziat si de decizia Curtii Constitutionale de a muta dosarele de la parchetele militare la procurori civili, ceea ce a blocat un timp lucrul la aceste dosare".

"Eu nu am cum sa fortez justitia, si nici nu o voi face - nu am acest drept. Dar voi sustine public intotdeauna nevoia de aflare a adevarului pentru mineriada din 13-15 iunie, precum si pentru Revolutie".

Traian Basescu spune ca, in calitate de sef al statului, nu are dreptul sa se pronunte "pe probleme punctuale ale justitiei", in schimb procurorii "au obligatia sa scoata la lumina adevarul, sa-l puna in fata judecatorilor care sa decida responsabilitati".

"Eu am convingerea ca daca institutiile statului nu vor clarifica aceste lucruri, este posibil ca politicieni iresponsabili sa fie incurajati sa repete aceste lucruri, chiar si utilizand forme mascate - forme mascate de lovituri de stat", a mai spus seful statului referindu-se la suspendarea sa.

"Suspendarea presedintelui in 2007 - si nu e o obsesie, e doar o afirmatie - a fost o lovitura de stat, orchestrata in linii mari de aceiasi oameni care au orchestrat mineriada", sustine Traian Basescu.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Traian Basescu, #mineriada, #suspendarea presedintelui , #presedinte