Basescu: Modificarea Codului Penal, votata cu mare veselie. CCR ne-a tras de deasupra prapastiei

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 20:18
2838 citiri
Basescu: Modificarea Codului Penal, votata cu mare veselie. CCR ne-a tras de deasupra prapastiei
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, ca CCR "ne-a tras piciorul de deasupra prapastiei" prin decizia privind modificarile aduse Codului Penal, despre care a spus ca au fost votate "cu mare veselie" in Parlament.

Seful statului a vorbit, in cadrul unei declaratii sustinute de la Palatul Cotroceni, ca unele state fac legatura dintre aderarea Romaniei la spatiul Schengen cu raportul MCV.

"Sunt state care se uita si la statul de drept si la functionarea justitiei", a precizat Traian Basescu, afirmand ca raportul MCV este asteptat pentru 22 sau 29 ianuarie.

Traian Basescu: Romania isi propune sa devina membru al Schengen in octombrie

In acest context, presedintele a amintit de incidentele "cu declaratii, cu tentative de modificare a Codului Penal samd".

"Rugamintea mea a fost sa fie o abordare corecta si care sa reflecte ce s-a intamplat in Romania. In Parlament s-a votat cu o mare veselie modificarea Codului Penal. Curtea Constitutionala a stopat acest proces.

Daca politicul a avut o abordare gresita in raport cu exigentele europene, tot o institutie a statului roman a pus capat unui astfel de abuz facut de politicieni", a precizat Traian Basescu, facand referire la CCR, care "a actionat ca institutie a statului de drept", amintind ca aceasta a oprit si "tentativa de lovitura de stat din vara anului 2012".

De asemenea, a continuat presedintele, tot institutia Curtii Constitutionale a oprit modificarea Codului Penal "care ii facea pe politicienii de la nivel central si local mai ceva ca dumnezeii, cand era vorba de furat si conflict de interese".

"CCR ne-a tras piciorul de deasupra prapastiei, ne-a pus din nou cu picioarele pe pamant, ceea ce este foarte important. Sper sa fie inteleasa corect abordarea pe care o am si sa se tina cont de ea", a mai spus seful statului, dupa ce, marti seara, a prezentat concluziile discutiilor cu trimisul SUA la Bucuresti, Victoria Nuland, afirmand ca Romania este cu un picior deasupra prapastiei, din cauza starii justitiei.

Basescu: Doamna Nuland ne-a transmis un mesaj ingrijorator. Suntem pe marginea prapastiei

Presedintele este de parere ca statele care mai au semne de intrebare trebuie sa priveasca in primul rand la modul in care functioneaza institutiile.

"Ar fi corect sa se mentioneze buna functionare a institutiilor, care sunt capabile sa opreasca si derapaje ale politicului. Aceste lucruri trebuie tratate separat, eventualele derapaje ale politicului. Derapaje de politicieni sunt peste tot", a explicat presedintele, care a solicitat ca raportul MCV sa trateze institutiile, precum CCR si ANI.

CCR: Codul Penal modificat, neconstitutional - Decizie luata rapid si in unanimitate

Magistratii Curtii Constitutionale au decis, miercuri, in unanimitate, ca modificarile aduse la Codul Penal in "martea neagra", de Camera Deputatilor, sunt neconstitutionale. In aceste conditii, dupa publicarea motivarii deciziei CCR, proiectul de lege se va intoarce la Parlament pentru a fi pus in acord cu Constitutia.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Traian Basescu modificari Cod Penal, #Basescu decizie CCR Cod Penal, #CCR modificari Cod Penal, #modificari Cod Penal neconstitutionale , #presedinte