Basescu: Momentul Kosovo nici nu se apropie, nici nu ne desparte de Rusia

Marti, 19 Februarie 2008, ora 22:43
2290 citiri
Basescu: Momentul Kosovo nici nu se apropie, nici nu ne desparte de Rusia

"Momentul Kosovo nici nu se apropie, nici nu ne desparte de Rusia. Ca politicieni avem o relatie absolut rezonabila si intotdeauna am putut discuta cu toata deschiderea problemele bilaterale", a declarat, marti seara, presedintele Traian Basescu la postul public de televiziune.

Seful statului a precizat ca una dintre marile probleme in relatia cu Federatia Rusa este recunoaterea licentelor pentru armamentul fabricat de industria romaneasca de aparare.

"Un lucru care nu transpare in presa este ca una dintre marile probleme din relatia bilaterala este legata de recunoasterea licentelor pentru armamentul fabricat de Romania, domeniu in care specialistii nu gasesc un numitor comun. Se poate face o lista intreaga de probleme asupra carora se discuta. La fel, se discuta conditii pentru eventuale rezervoare de gaze pe teritoriul Romaniei, iar pe moment nu s-au intrunit exigentele partii romane", a spus Traian Basescu.

El a precizat ca este "imposibila" o alta rezolutie a Consiliului de Securitate pe tema Kosovo decat 1244 nu atat din cauza opozitiei Rusiei, cat a Chinei.

"Tara noastra sprijina punctul de vedere al Chinei in problema Taiwan", a precizat seful statului.

Basescu a spus ca relatia sa personala cu presedintele rus este "foarte buna si deschisa" si "absolut rezonabila".

"N-as introduce elementul Kosovo in ecuatia relatiei bilaterale Romania-Federatia Rusa. Va pot spune ca in cele patru intalniri, patru discutii pe care le-am avut cu presedintele Putin in mandatul meu, in diverse ocazii, relatia personala este foarte buna si deschisa, dar avem de rezolvat probleme ce tin de increderea celor doua popoare intre ele, pe de o parte, si mai avem de rezolvat optiunile regionale", a spus seful statului.

Traian Basescu a facut un apel la romani, reiterand faptul ca suveranitatea Romaniei este asigurata de faptul ca suntem membri NATO si UE.

"Trebuie sa ne schimbam modul de a ne gandi la propria noastra securitate", a subliniat presedintele.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
#Basescu, #Kosovo, #Rusia, #putin , #presedinte