Basescu: Niciun metru cub de gaz romanesc nu va tranzita South Stream. Avem resurse

Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 21:42
5693 citiri
Basescu: Niciun metru cub de gaz romanesc nu va tranzita South Stream. Avem resurse
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, dupa Consiliul European, ca "niciun gram, niciun metru cub de gaz romanesc" nu va tranzita proiectul South Stream, care va trece prin Bulgaria, precizand ca exporturile romanesti de gaze se vor face prin Transgaz.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca evaluarea Comisiei Europene ca exista riscuri pentru Romania daca Rusia reduce exporturile de gaze este "gresita".

"Au primit date gresite din tara, au facut o analiza gresita. Romania nu are o problema de asigurare a resursei energetice. Avem resursa pe care ne-o asiguram si avem flexibilitate in asigurarea combustibilului pentru termocentrale.

Avem multe termocentrale pe gaze care pot fi trecute imediat pe pacura sau pe carbune. Romania nu are o problema de aprovizionare", a declarat Traian Basescu, dupa participarea la Consiliul European de la Bruxelles.

Basescu: Ucraina sa-si plateasca datoriile la gaze. Nu poate cere bani zilnic

El a precizat ca probleme au tarile care nu sunt interconectate la sistemul european, Portugalia, Spania, tarile baltice, care au posibilitati foarte mici de transfer energetic.

Seful statului a explicat ca pentru aceste tari este prioritara conectarea la sistemul european, in timp ce pentru Romania "ramane o prioritate interconectarea pe gaze dar nu privind neaparat catre situatia in care ar trebui sa primim gaze din import, ci catre situatia in care ar trebui sa furnizam gaze".

Basescu merge la Bruxelles: Analizam riscul ca Rusia sa sisteze gazele la iarna

"Anul trecut s-a descoperit un mare zacamant de gaze in Marea Neagra, in perimetrul Domino, iar zilele acestea s-a descoperit al doilea mare zacamant tot in Marea Neagra de catre Exxon.

In conditiile in care obiectivul nostru este asigurarea suta la suta a resurselor de gaze necesare economiei romanesti si Republicii Moldova, ce prioritati urmeaza sa gandim, in functie si de descoperirile viitoare din Marea Neagra dar si tereste, sistemul de a putea vinde gaze, cu o singura conditie, pe care am subliniat-o si in discutiile cu domnul Rois (presedintele OMV - n.red.), de acum doua saptamani, si in discutiile cu ambasadorul austriac care a venit la acreditare saptamana trecuta: niciun un gram, niciun metru cub de gaz romaneasc nu va tranzita South Stream-ul proiectat si care ar trebui sa mearga prin Bulgaria. Orice metru cub de gaze romanesti catre export se va face prin Transgaz", a subliniat Traian Basescu.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Traian Basescu gaze South Stream, #Romania gaze Transgaz, #Romania South Stream , #presedinte