Basescu: Nu poti sa ii spui lui Merkel iti dau un veto de nu te vezi (Video)

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 17:42
9786 citiri
Basescu: Nu poti sa ii spui lui Merkel iti dau un veto de nu te vezi (Video)
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a acuzat, vineri seara, ca partidele vand gogosi la televizor in loc sa prezinte programe economice realiste si le-a sugerat sa gaseasca variante de buget care sa includa indexarea pensiilor incepand de anul viitor.

De asemenea, Traian Basescu a criticat si declaratiile facute de premierul Victor Ponta, care a sugerat exercitarea dreptului de veto fata de propunerile presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, privind reducerea fondurilor de coeziune si pentru politica agricola comuna acordate de catre Uniunea Europeana.

"De la anuntul de ieri cu vetoul, toate statele contributoare, sefii lor de stat s-au bagat sub birouri. Cred ca sesizati ironia. Nu poti sa mergi la Bruxelles in halul asta, sa trantesti vetoul de usa: 'Doamna Merkel, daca nu imi dai cati bani vreau eu, iti trantesc un veto de nu mai ajungi la Berlin'", l-a ironizat Traian Basescu pe seful Executivului.

In ceea ce priveste desemnarea viitorului premier, Basescu si-a mentinut declaratia conform careia viitorul prim-ministru trebuie sa serveasca interesului national, iar seful Executivului poate fi propunerea oricarui partid.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile facute de Traian Basescu:

- Despre desemnarea premierului: Poate sa fie propunerea oricui, la consultari toate partidele propun prim-ministru. Cum credeti ca un presedinte s-ar pronunta inainte de alegeri in legatura cu optiunile lui? Imi mentin declaratia ca voi desemna un premier care sa reprezinte si sa se ghideze dupa interesul national.

- Despre o eventuala intalnire cu Ponta la Bruxelles: Oricand pot sa dau o cafea la hotelul la care sunt cazat. Intentionez sa ajung de miercuri pentru a intra mai bine in atmosfera si a mai discuta.

- Aici e vorba de un mecanism politic, pentru ca nu e decizie economica, nu e bugetul dlui Gherghina, e o decizie politica a liderilor, nu iti trebuie contabili, ci politicieni buni la astfel de negocieri. Cand se discuta deficitele, acolo, contabilii.

- Despre delegatia comuna presedinte-premier la Bruxelles: Oferta a fost respinsa. As fi incercat sa gasesc solutii. Daca a fost respinsa, pentru mine e incheiat subiectul. (...) Imi trebuie o echipa care sa fie in afara salii si cand discutam de acele ajustari sa imi poata spune repede care sunt efectele pentru bugetul Romaniei. Nu e nevoie sa mergi cu politicieni acolo. Sunt capabil sa acopar partea politica. Imi trebuie asistenta tehnica.

- Nu ma simt dezarmat, pentru ca sunt mai inteligent decat ceea ce s-a propus deja si eu am alte solutii.

- Eu inainte de Consiliile Europene n-am facut niciodata declaratii de pozitie, e cea mai mare greseala pentru un stat, pentru ca se duce dezramat. Poti sa prezinti ce se va discuta, dar a te duce in pielea goala e o naivitate.

- Nimeni nu poate tipa cu anticipatie, e nepoliticos. Dreptul de veto trebuie introdus de o tara cand se incalca tratatul de aderare sau cand i se aplica alte criterii decat altor state.

- Mecanismul unui ceasornic nu e suficient de fin pentru a fi comparat cu finetea negocierilor din UE cand e vorba de bani. Nimeni nu tipa, nu da cu pumnul in masa si spune de la intrarea pe usa ca foloseste veto. Este exclus!

- De la anuntul de ieri cu veto-ul toate statele contributoare, sefii lor de stat s-au bagat sub birouri. Cred ca sesizati ironia. Nu poti sa mergi in halul acesta la Bruxelles (referire la premierul Ponta - n.red). Si eu sunt pregatit sa utilizez dreptul de veto daca se incalca Tratatul. De opt ani, n-am vazut niciun stat sa fi dat un veto in Consiliul European atunci cand nu s-a incalcat tratatul. Nu poti sa mergi la cancelarul Germaniei si sa ii spui "Merkel, daca nu imi dai cat vreau, iti trantesc un veto de nu te vezi".

- Nu fac program de guvernare, dar eu mi-am facut bugetul.

- Romania nu este intr-o situatie critica, critica ne-o facem noi. Romanii au facut sacrificii uriase in 2010 si inca mai sunt urme si astazi, dar Romania nu e nici in situatia Spaniei, nici a Greciei, nici a Portugaliei. Avem cu ce sa crestem, totul e ca guvernantii sa faca ce trebuie.

- As vrea ca presedinte sa vad optiunile reale ale partidelor, in afara de poeziile prezentate in campanie.

- Un alt element care poate duce la crestere e reforma structurala fundamentala, cea in sanatate. Am incercat, m-am dat cu capul de perete in ianuarie, dar pana cand nu deschidem si accesul banilor privati, sistemul de sanatate se va tarai asa cum il vedeti

- Pe drept cei de la la FMI spun "frate, dar nici macar astea esentiale nu le respectati". Am incercat o scuza: 'stiti, e campanie...'. Dar aceste companii de stat pana cand vor fi privatizate au nevoie de un management profesionist. In ce masura vor fi privatizate, minoritar, majoritar, e alta discutie

- In vremuri de criza, privatizarile merg mai dificil. Hai sa facem management profesionist. Cat mentinem management politizat, societatile de stat vor fi politizate. N-as vrea sa ne imaginam ce-i la CFR Marfa, capusata de clientela politica transpartinica, acolo se inteleg, nu se injura, doar ne iau banii.

- La portul Constanta e un domn care s-a ocupat numai de IT pana acum. Parca e impotriva curentului cand ai o strategie a Dunarii, o previziune de investitii, noi punem la Portul Constanta un manager care probabil acum descopera vapoare si pilotine.

- Managementul privat este un angajament pe care nu l-a respectat nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu si pe care nu-l respecta nici Guvernul Ponta. Am facut o mica cercetare. Guvernul Ponta face aceeasi greseala ca si Guvernul Boc: e plin de politruci peste tot.

- A venit timpul sa reincepem exploatarea miniera de suprafata, fie ca vorbim de aur, fie ca vorbim de cupru. Eu nu pledez pentru o solutie sau alta. Daca va pleda Guvernul pentru exploatare, facand el insusi investitii, foarte bine, sa le faca. Daca vine cu un parteneriat strain, foarte bine. Dar nu mai putem sta fara locuri de munca.

- Avem resursa interna, dincolo de banii europeni, ceea ce spun de cativa ani, si nu am reusit sa conving nici fosta guvernare si se pare ca nu am succes nici cu actuala guvernare - sa deschidem locuri de munca unde putem si noi.

- Alta e sa la spui romanilor vom creste numarul de locuri de munca prin o crestere economica de 2,5 - 3%, asta incepe sa absoarba locuri de munca, in special in randul tinerilor, cei mai afectati de somaj

- Un alt element important este ca principalul obiectiv pentru 2013 sa fie cresterea economica si crearea de locuri de munca, pentru ca, daca politicienii isi propun acest obiectiv, vor trebui sa vina cu solutii.

- Aceasta conferinta de presa poate sa constituie si o provocare catre politicieni ca in loc sa se injure sa arate perspectiva anului 2013 macar, pe baza unui buget. Niciunul nu poate spune ca nu stie sa-l faca, e clar ca niciunul nici altul nu vor sa-l prezinte pentru ca nu ar avea sustinere pentru gogosile pe care le prezinta la guvern (...) PDL de-abia a plecat de la guvernare, stie cifrele si ar putea sa discute serios pentru ca romanii sa nu fie pacaliti in aceasta campanie.

- Marea prioritate pentru la anul este sa mentinem stabilitatea fiscala si sa facem pasul urmator in aplicarea legii pensiilor - indexarea. De trei ani pensiile nu au mai fost indexate, cred ca ar trebui analizata posibilitatea indexarii pensiilor, inainte de a vorbi de reduceri si fiscalitate.

- Partidele care vand gogosi la televizor sa vina cu un buget despre care sa spunem ca este realistic. Toate partidele vin cu reduceri de TVA, cote unice, toate ofertele pamantului. Niciunul nu asaza un buget realist care sa arate ca exista baza corecta de realizare.

- In ceea ce priveste un element de ultima ora, am inteles ca Guvernul s-a decis sa cumpere masini si valoarea sa nu depaseasca 18.000 de euro. Este una din masurile neinspirate la sfarsit de an, dar caracteristica guvernelor noastre. Acest bani sunt bani carora le spui bani de investitii, dar o masura corecta era ca, daca tot nu s-au cheltuit, macar sa fie utilizati la plata facturilor restante la diverse ministere.

- In sfarsit, criza politica (sic!) care a facut sa avem iesiri de capital mai mari decat ne-am fi dorit. Intrarile nete de capital sunt inca pozitive. Iesirile de capital au fost insa stimulate in primul rand de instabilitatea politica.

- O alta cauza este reducerea investitiilor, atat din bugetul de stat, cat si investitiile straine directe.

- O alta cauza a scaderii economice este seceta, dar am fi putut compensa cu bani europeni.

- E esential ca procedurile la care ne-am angajat sa fie facute in aceasta perioada, verificarile de programe sa fie facute in aceasta perioada, pe toate programele.

- Ne-a prins termenul de 30 iunie cu temele nefacute. Auditul de la finele lui iunie, facut tot de Curtea de Conturi, a aratat ca nu ne facusem temele si s-a ajuns la presuspendare catre sfarsitul anului.

- A fost un audit al Curtii de Conturi la inceputul lui 2011, s-a instituit o perioada in care nu s-au mai decontat facturi, Comisia Europeana a cerut corectii in proceduri, in baza acelui audiat, corectii care trebuiau sa se implementeze integral pana la 30 iulie.

- Aici in mod categoric trebuie sa renuntam la jocuri politice. Pasiunea e sa dea vina PDL pe actualii guvernanti, actualii guvernanti pe fostii. Realitatea este ca nici unii nici altii nu si-au facut treaba pana la capat.

- Primul si cel mai important motiv este neutilizarea fondurilor de la UE. Daca Romania ar fi utlilizat un miliard de euro, am fi discutat de crestere economica, pentru ca banii ar fi mers la investitii.

- Daca analizam ultimele patru trimestre, se observa cu usurinta ca Romania a avut trei trimestre cu scadere economica si doar unul cu o crestere de 0,5%, trimestrul doi 2012.

- In conditiile in care UE, zona euro in mod deosebit, se afla in recesiune si perspectiva e ca si in trimestrul urmator sa ramana in recesiune, ne obliga sa privim foarte realist si la situatia noastra.

- Voi face mici aprecieri din punct de vedere economic. Primul lucru care trebuie remarcat este ca zona euro este in recesiune, iar ideea ca trebuie sa fim extrem de seriosi pentru a ne valorifica sansele de a avea crestere economica este o idee care trebuie sustinuta.

Traian Basescu s-a intalnit, joi, cu premierul Victor Ponta la Palatul Cotroceni. La reuniunea care a durat in jur de 40 de minute, seful Guvernului a cerut mandat pentru a reprezenta Romania la summitul extraordinar al Consiliului Europei, care va avea loc pe 22-23 noiembrie la Bruxelles.

Ulterior, Ponta a declarat ca seful statului nu i-a dat mandat pentru a participa la summit-ul de Bruxelles de la sfarsitul acestei luni.

"Presedintele doreste sa participe personal la Consiliul European, pentru a sustine pozitia Romaniei. Am luat act, iar Traian Basescu va participa la Consiliul European. Sper ca am rezolvat una din marile dileme: cine participa la Consiliul European", a declarat Ponta, mentionand ca seful statului a invocat ideea unei "participari comune".

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Basescu Ponta Bruxelles, #Basescu noi declaratii, #Basescu intalnit Ponta, #Basescu Consiliul European , #presedinte