Basescu nu rupe pactul de coabitare, dar nici nu accepta bugetul asa cum e (Video)

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 15:04
1494 citiri
Basescu nu rupe pactul de coabitare, dar nici nu accepta bugetul asa cum e (Video)
Foto: Arhiva

Traian Basescu a dat de inteles ca nu a decis ruperea pactului de coabitare in ciuda invectivelor ce i-au fost aduse duminica seara de purtatorul de cuvant al Guvernului. Totodata, presedintele a ramas ferm pe pozitie, anuntand ca nu promulga legea Bugetului daca nu se renunta la cresterea accizei la combustibili.

Invitat intr-o editie speciala la Radio Romania Actualitati, Traian Basescu a precizat inca o data ca o marire a accizei la benzina si motorina trebuie sa fie evitata si este obligatia sa ca presedinte sa previna aceasta greseala.

"Dupa ce am vazut cum arata bugetul am constatat ca se pot face si au resursa in buget fara sa crestem acciza la benzina si motorina. Sunt 53 de bani pe litru! O colectare suplimentara de 2,28 mld lei in buget, pe care ii regasim fara sa afectam banii alocati autostrazilor in bugetul MDRT, care a dobandit o crestere de 1,22 mld fata de anul trecut, si pe la umflarea costurilor cu serviciul datoriei. Deci se poate rezolva cu usurinta fara acciza la combustibil (...)

Nu am dreptul sa nu utilizez mijloacele constitutionale pentru a incerca sa evit o greseala. Eu am experienta cresterii de taxe, a TVA de la 19 la 24%. Dar a fost facuta cand nu puteam sa ne imprumutam pe piata, asta este pentru baronii locali", a declarat presedintele.

Intrebat ce va face daca Parlamentul ii va retrimite legea in aceeasi varianta, Traian Basescu a explicat ca trebuie sa fie gasite formule de dialog si ca spera ca se vor gasi solutii.

In context, Traian Basescu a explicat ca "povestea" conform careia daca nu promulga legea Bugetului nu se maresc pensiile este "o minciuna", adaugand ca nu ar fi prima oara cand se intarzie adoptarea legii de catre parlament. "Daca se voteaza in ianuarie bugetul, indexarea la pensii trebuie data", a punctat seful statului.

"Depinde de reactia parlamentului, sper sa nu ajungem. Ganditi-va cat rau face cresterea accizelor, o vom gasi si in laptele pe care il beau copiii, la preturile in agricultura (...) ", a completat seful statului.

Basescu: E inadmisibil sa pui accize pe combustibil sa faci rost de bani de campanie pentru baroni

Reactia Guvernului, dupa conferinta lui Basescu: Presedintele e beat, matrafoxat, iresponsabil (Video)

Intrebat de realizatorul emisiunii daca mai este in vigoare pactul de coabitare, Traian Basescu a raspuns afirmativ, reamintind ca discutiile pe buget nu sunt cuprinse in el, "insa este o optiune a oricarui premier".

"Daca are impresia ca presedintele are ca rol functiunea de notar, e o parere", i-a transmis el premierului Victor Ponta.

In schimb, Traian Basescu a explicat ca dca premierul l-ar trata ca pe un partener, atunci nu ar mai fi posibile situatii cum au fost cele legate de cazurile Rosia Montana sau datoria Rompetrol.

"Daca m-ar fi intrebat de accize, i-as fi dat un sfat bun. (...) Daca m-ar fi intrebat l-as fi sfatuit sa nu o faca. Romania e una din tarile in care profitul intreprinderilor e cel mai afectat de fiscalitate", a mai spus Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Basescu pact coabitare, #Basescu buget Ponta , #presedinte
Comentarii
Poza SEMACA123
SEMACA123
rank 1
basescu nu rupe coabitarea cu un plagiator !