Basescu: Nu se intrerupe curentul pentru cetateni. Nu se impune starea de urgenta

Luni, 13 Februarie 2012, ora 16:37
2769 citiri
Basescu: Nu se intrerupe curentul pentru cetateni. Nu se impune starea de urgenta
Foto: TVR Info

Presedintele Traian Basescu a precizat, luni, intr-o declaratie de presa de la Palatul Cotroceni, ca nu exista pericolul ca cetatenii obisnuiti sa ramana fara energie electrica.

"Nu exista niciun pericol sa se intrerupa furnizarea de energie electrica pentru cetateni", a spus seful statului.

El a afirmat ca, in perioada urmatoare, se va da o hotarare de guvern prin care se va sista exportul de energie electrica, astfel incat sa ramana suficient pentru consumul propriu.

"Pentru Guvern, prioritatea zero in acest moment este legata de sprjinul comunitatilor si cetatenilor care sunt puternic afectati de situatia de iarna, este o concluzie a discutiilor avute azi cu partidele politice de la guvernare", a mai spus Basescu.

De asemenea, presedintele a subliniat si ca, daca e nevoie, se va intrerupe furnizarea de energie electrica la consumatorii industriali pentru a se aproviziona consumatorii casnici.

Fara stare de urgenta

Seful statului a precizat si ca, in ciuda cererilor Opozitiei, nu e nevoie de instaurarea starii de urgenta, intrucat aceasta ar presupune suspendarea unor drepturi civile.

Traian Basescu a citat din legea care reglementeaza starea de urgenta, explicand ca, printre altele, aceasta ar insemna ca autoritatile locale ar fi conduse prin ordonante militare.

"Am primit si scris si solicitarea publica a domnului Ponta, si de la pres. CJ Buzau, de a institui starea de urgenta. USL a mentionat ca sunt dispusi sa vina in parlament pentru a valida acest decret de instituire a starii de urgenta.

Se incearca cu disperare atragerea in dispute publice a presedintelui, din pacate nu am nici disponibilitatea si nici nu e cazul, e un moment in care oamenii sufera. Ce ar insemna daca as raspunde solicitatii domnului Ponta si pres. CJ Buzau? Cititi art.93 din Constitutie si art. din legea 453/2004, in care se defineste starea de urgenta. Ea e ansamblul de masuri exceptionale de natura politica si de natura economica care se instituie in situatii in care exista pericole grave, actuale sau iminente, privind securitatea nationala ori democratia, iminenta ori producerea unor calamitati - aprecierea mea este ca nu suntem in aceasta situatie", a afirmat presedintele.

El a explicat ce inseamna asta, considerand ca nu e nevoie si ca situatia poate fi gestionata la nivelul ministerelor.

"Toate masurile s-ar putea dispune numai prin ordine militare. Nici Constitutia nici legea nu se refera la situatii de viscol. Situatia trebuie gestionata la nivel judetean si la nivelul ministerelor.

Or s-a vrut o capcana in care presedintele sa se repeada repede, si sa se conduca prin ordonante militare, ori e vorba de necunoasterea legii.

Am convingerea ca dupa primele zile de iarna grea, atat administratiile locale cat si cea centrala isi vor creste continuu capacitatea de a interveni in spijinul oamenilor", a completat presedintele.

Presedintele Basescu le-a multumit drumarilor pentru ca au stat in teren cu utilajele, dar si structurilor de interventie care au deblocat oamenii din casele inzapezite.

Guvernul are deja actul

Romania ar putea limita sau sista exporturile de energie electrica, din cauza deficitului major generat de reducerea nivelului de apa din rauri si lacuri la valori sub 50 la suta fata de debitele normale ale Dunarii, potrivit unui proiect de hotarare de guvern, publicat de Ministerul Economiei.

Romania ar putea sista exporturile de energie electrica

S-au luat in considerare, de asemenea, si cresterea consumului de gaze naturale in vederea asigurarii incalzirii populatiei, in conditii de temperaturi foarte scazute, cresterea continua a preturilor internationale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan provenit din import, precum si dificultatea asigurarii livrarilor de carbune si gaze naturale si a utilizarii pacurii in conditii de ger si viscol, se arata in proiectul de hotarare de guvern.

Astfel, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, in calitate de operator de transport de sistem, va putea adopta, in regim de urgenta, urmatoarele masuri de siguranta: limitarea sau sistarea livrarilor de energie electrica la export prin limitarea capacitatilor de interconexiune conform unei proceduri avizate de ANRE, exceptie facand exportul de energie electrica aferent tranzitelor.

Masurile de siguranta ar urma sa fie mentinute pana la refacerea stocurilor de combustibil sau pana la realizarea echilibrului productie-consum, inclusiv asigurarea nivelului de rezerve minim necesare, care asigura functionarea in conditii de siguranta a sistemului energetic national.

Romania, sub zapada

Inca un val de zapada loveste Romania si parca de aceasta data e mai puternic decat pana acum.

DN 1 va fi inchis, intre ora 16.00 si 17.00, de la Fantana Miorita pana la km 39 - limita dintre judetele Ilfov si Prahova pentru degajarea carosabilului.

Desi temperaturile nu mai sunt atat de scazute si gerul nu si-a facut inca aparitia, caderile abundente de zapada paralizeaza Romania. Mii de oameni sunt blocati in casa, iar soldatii si jandarmii incearca sa ajute la deszapezire, in cele mai lovite judete - Vrancea si Buzau.

Pana in prezent, 74 de persoane au murit din cauza hipotermiei, iar sute de alte persoane au ajuns la spital cu degeraturi dupa ce au stat in frig.

In Vrancea, autoritatile au declarat stare de urgenta, care va fi in vigoare pana marti. 25 de localitati din zece comune sunt blocate si meteorologii anunta noi ninsori si viscol in aceasta zona.

Armata a participat pana acum cu peste 4.000 de militari la actiunile de deszapezire, iar aeronavele militare au transportat la sfarsit de saptamana alimente si apa pentru cei din localitatile izolate.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Basescu intrerupere energie electrica, #Basescu furnizare energie , #presedinte