Basescu nu se va opri: Am platit prea scump in 10 ani, ca sa tac cand e vorba de Justitie

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 12:39
12086 citiri
Basescu nu se va opri: Am platit prea scump in 10 ani, ca sa tac cand e vorba de Justitie

Fostul presedinte Traian Basescu continua joi seria de mesaje despre Justitie.

"Nu va faceti iluzii, voi continua sa ma exprim legat de Justitie. Am investit prea mult si am platit prea scump individual si politic in cei zece ani, pentru ca astazi sa tac cand este vorba de justitie.

Nu ma opresc aici, cu toate strigatele nemultumitilor. Voi continua sa ma exprim public, pentru ca nu vreau ca, in timp, sa se spuna ca o justitie care s-a deformat in ultimele luni prin nerespectarea drepturilor omului este ceea ce s-a construit in cei zece ani ai mandatelor mele.

Retineti, dragi nemultumiti, eu nu sunt impotriva luptei impotriva coruptiei. Eu am initiat aceasta batalie pentru supravietuirea statului de drept si, in mandatele mele, s-au creat mecanismele institutionale si legale care s-o combata", a scris pe Facebook Traian Basescu.

Basescu: Justitia, compromisa prin spectacole la TV umilitoare pentru suspecti

Fostul sef al statului sustine ca afirmatiile sale la adresa Justitiei nu reprezinta reactii la "cele intamplate unor apropiati, ci a actiunilor Justitiei insasi din ultimele luni".

Fostul presedinte sustine ca, prin aceste actiuni, pas cu pas, "Justitia se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecti si inculpati, prin lipsa de respect pentru demnitatea si libertatea oamenilor si pentru dreptul la aparare".

Basescu revine cu precizari: Am crezut si voi crede intotdeauna ca leacul la coruptie e o justitie ferma

Traian Basescu sustine ca procurorii si judecatorii nu trebuie sa se afle pe "aceleasi baricade" cand vine vorba despre lupta impotriva coruptiei.

"Am mai spus-o si o repet: un stat nu poate progresa si nu este viabil fara o justitie puternica si credibila.

Dar nici Justitia nu poate fi viabila daca procurorii si judecatorii se afla pe 'aceleasi baricade', fie ele si ale luptei impotriva coruptiei. Ce sanse mai are un inculpat in fata judecatorului, daca el este pe aceeasi baricada cu procurorul? De ce nu lasam atunci sa fie condamnat direct de procuror daca tot 'ne aflam pe aceleasi baricade'? De ce ne mai trebuie judecatori, daca ei nu vor sau nu pot sa fie aceia care sa pondereze excesele procurorilor atunci cand acestea exista? La ce mai avem nevoie de judecator de drepturi si libertati?", spune Basescu.

Acesta sustine ca singura institutie care "poate regla lucrurile" este CSM.

"Justitia penala nu poate fi viabila si credibila daca prin actiunile sale incalca drepturile fundamentale ale omului. Iar omul, indiferent de statut social, are dreptul la demnitate, la libertate si la aparare. Despre ce demnitate vorbim cand la simpla retinere de catre procuror il obligi sa defileze prin fata presei incatusat?

Despre ce drept la aparare vorbim cand, inainte de a fi judecat, il intemnitezi reducandu-i sansa de a se apara si facandu-l in fata opiniei publice si cu ajutorul presei deja vinovat? Ati vazut, oricare dintre voi, dragi entuziasti ai justitiei televizate, spectacolul hidos al retinerilor si arestarilor televizate din Romania macar intr-o singura alta tara din UE?", intreaba fostul presedinte.

Acesta considera ca "umilinta binemeritata" de infractori, chiar si politicieni corupti, este reprezentata de condamnarea in instanta, "dar nu condamnarea publica inainte de a fi judecati".

"Pentru asta lupt eu acum. Pentru o continuare corecta la ceea ce s-a inamplat in Justitie in ultimii 10 ani. Va asigur ca in Justitie sunt inca multe de facut si acest adevar nu poate fi acoperit cu spectacole televizate sau cu brutalitatea incalcarii drepturilor. Si nu ma voi opri", incheie fostul sef al statului.

Fostul presedinte a transmis si marti un mesaj legat de Justitie si de inculpatii in diferite situatii care sunt prezentati la televizor "mult prea frecvent".

"Eu cred in JUSTITIE. Nu cred in justitia care se face prin zdrobirea cu anticipatie a inculpatului", a scris pe Facebook Traian Basescu. Potrivit acestuia, sunt vazuti mult prea frecvent inculpati scosi in catuse, "cu presa anuntata din vreme".

Basescu preia discursul Elenei Udrea: Un om tinut in arest preventiv e torturat. Cine sunt judecatorii santajabili (Video)

Precizarile fostului presedinte au fost facute la nici 24 de ore dupa ce, luni seara, fiind invitat intr-o emisiune TV, a semnalat problemele din Justitie pe care si Elena Udrea le-a invocat in mod frecvent de cand a fost arestata preventiv in dosarul Gala Bute.

Mai concret, fostul sef al statului a repetat practic criticile Elenei Udrea la adresa Justitiei si modul in care DNA desfasoara anchetele penale.

F.N.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Traian Basescu declaratii justitie, #Basescu justitie , #presedinte