Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu nu vrea convocarea CSAT pe Ucraina: Romania nu e in pericol de a fi atacata (Video)

Marti, 06 Mai 2014, ora 13:14
2156 citiri
Basescu nu vrea convocarea CSAT pe Ucraina: Romania nu e in pericol de a fi atacata (Video)
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca nu va convoca CSAT pe tema conflictului din Ucraina, pentru ca "nu trebuie dat acest semnal". "Romania nu este in pericol de a fi atacata", a subliniat seful statului.

Traian Basescu a vorbit, la "Gandul Live", despre criza din Ucraina, spunand ca, desi nu este necesara convocarea CSAT, Romania primeste zilnic o evaluare a SRI referitoare la evenimentele din tara vecina.

Basescu ar vota cu Udrea la prezidentiale. De ce e Ponta "floricica patriei"

"Nu mi se pare ca este nevoie sa dam acest semnal, convoci CSAT pe o chestiune punctuala, este razboi civil in Ucraina, a fost ocupata Crimeea de Federatia Rusa, spuneti-mi un stat din regiune care si-a convocat structura suprema de securitate. Nu trebuie dat acest semnal. Romania nu este in pericol de a fi atacata. Am vazut vanzoleala lui Ponta, ieri (luni-n.red.), la MApN, la MAI.

Ce se intampla in Ucraina are ecou si pe teritoriul national, deci primeste informatii si de la SRI. Zilnic, se primeste cel putin o evaluare, daca nu cel putin doua. Deci, suntem la curent cu tot ce se intampla.

Legat de Slaviansk, ce pozitie comuna vrea Ponta sa ne stabilim? Acolo e armata ucraineana care a incercuit separatistii inarmati, pentru ca sunt si separatisti cu care trebuie discutat, e minoritatea rusa de acolo. Acea populatie, minoritatea rusa din estul Ucrainei, este parte a poporului ucrainean, in ea nu poti sa tragi cu armata", a detaliat presedintele.

Ponta evita intalnirile cu trimisii americani

Traian Basescu a mai spus ca premierul Victor Ponta evita intalnirile cu oficialii americani, pozitie "foarte bine primita la Moscova". El a adaugat ca Ucraina se indreapta catre un razboi civil si ca situatia din regiune nu este privita cu satisfactie in mediul diplomatic din tara noastra.

"Pozitia lui de a evita intalniri cu trimisi ai SUA este foarte bine primita la Moscova. Aici nu sunt vizite oficiale, sunt vizite de lucru. Nu poti sa te cramponezi de ideea 'daca sunt prim-ministru, sa vina presedintele Obama sau vicepresedintele Biden'. (...)

S-ar putea sa nu stiu tot ce a stabilit Washingtonul cu Moscova, ce au discutat presedintii Putin si Obama. Eu am iesit pentru a pozitiona Romania: asa cum arata lucrurile ne indreptam spre un razboi civil. Este cunoscut in mediul diplomatic de la Bucuresti ca nu ne satisface ce se intampla in Ucraina.

Au fost si niste pasi stabiliti de NATO, sa ne evaluam resursele, legat de eventuale conflicte regionale. Ma surprind fetele mari care la televizor dau ochii pe spate 'Cum face Romania asa ceva, e razboi', nu. Trebuie sa stii ce potential ai", a subliniat Basescu.

Romania are potential militar la parametri NATO

Seful statului a vorbit si despre potentialul militar al Romaniei, sustinand ca acesta este "la parametri, in ceea ce priveste sarcinile la care ne-am angajat fata de NATO". Traian Basescu a adaugat ca tara noastra are 40.000 de militari care tocmai si-au incheiat misiunile in Irak si in Afganistan. "Sigur, este loc si de mai bine, in loc de MIG Lancer, sa avem F-16", a incheiat seful statului.

Basescu: N-o sa compromit CSAT de dragul propagandei pe care o face premierul (Video)

Duminica seara, Traian Basescu a vorbit despre ultimele evolutii din Ucraina si despre cum pot ele sa afecteze Romania si Republica Moldova. Seful statului a dat asigurari ca armata romana este chiar mai bine pregatita decat armata Rusiei, dar ca o confruntare militara nu poate fi in niciun caz solutia unui conflict.

Romania nu va fi atacata si nu va intra in razboi, a mai asigurat presedintele, precizand totusi ca un razboi civil in regiune va aduce numeroase deservicii inclusiv tarii noastre.

Premierul convoaca CSAT

Ponta va cere CSAT o evaluare a problemelor securitatii, inclusiv din Moldova

Cu toate acestea, Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, dupa o discutie cu ministrii Apararii, de Interne si Externe, ca marti va primi o analiza la zi privind situatia din Ucraina si Moldova si o actualizare a strategiei Romaniei, acte pe care, ca vicepresedinte al CSAT, le va inainta presedintelui pentru a fi discutate in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

El a insistat asupra faptului ca nu exista un pericol actual sau o amenintare directa la adresa Romaniei, dar ca Moldova si Ucraina, state aflate la granita, sunt in stare de pericol, astfel ca autoritatile romane trebuie sa aiba o strategie actualizata.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu Ucraina, #Traian Basescu CSAT, #Traian Basescu CSAT Ucraina, #Traian Basescu razboi Ucraina , #presedinte