Basescu: Nu vreau sa fiu partenerul unui nou tratat Ribbentrop-Molotov

Vineri, 15 Mai 2009, ora 10:45
2578 citiri
Basescu: Nu vreau sa fiu partenerul unui nou tratat Ribbentrop-Molotov

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Piatra Neamt, ca spera ca viitorul Guvern al Republicii Moldova va facilita relatiie de cooperare intre cele doua tari, iar el nu va semna tratatul de frontiera pentru ca nu vrea sa fie un partener al unui nou tratat Ribenttrop - Molotov.

Seful statului a precizat ca nu intelege de ce vecinii moldoveni au introdus vizele pentru cetatenii romani, avand in vedere ca relatiile de cooperare se fac cel mai bine prin contactele umane.

"Masura inexplicabila de introducere a vizelor pentru cetatenii romani intarzie evolutiile pozitive din planul cooperarii bilaterale din economie, turism si alte domenii. Numai o minte care nu intelege ce inseamna responsabilitatea statului roman va semna tratatul transfrontalier.

Romania are istoria sa si Republica Moldova este mostenitoare parte. Avem o istorie comuna, o limba comuna si traditii comune. Chiar daca declaratia asta nu convine actualului guvern vreau sa va spun ca, chiar daca ne desparte o frontiera, romanii nu vor inceta sa creada ca moldovenii sunt fratii lor", este declaratia ferma, dar optimista, a sefului statului adresata primarilor din Republica Moldova.

Aproape 200 de primari de municipii din Romania si Moldova participa, la Piatra Neamt, la prima editie a Forumului Autoritatilor Locale, printre ei aflandu-se si Dorin Chirtoaca, edilul Chisinaului.

Discutiile se axeaza pe descentralizarea administrativa in domeniile sanatatii publice, ordinii publice, culturii si asistentei sociale.

"Organizarea acestui forum confirma intereseul autoritatilor centrale si locale pentru promovarea initiativelor locale de cooperare transfrontaliera dintre Romania si Republica Moldova. Experienta pe care am acumulat-o in ultimii 20 de ani ne-a aratat ca in relatiile dintre doua state este nevoie de angajarea tuturor actorilor politici din mediul guvernamental, parlamentar si administratiile locale", a declarat seful statului.

Basescu sustine ca o colaborare buna intre administratiile locale din cele doua tari este de natura a consolida relatiile istorice dintre oamenii de pe cele doua maluri ale Prutului.

Mai mult chiar, el i-a incurajat pe cei prezenti in sala sa nu ezite sa incheie tratate la nivelul administratiilor locale, chiar daca in acest moment relatiile la nivelul guvernamental sunt tensionate.

"Romania este fratele mai mare, nu parintele"

Traian Basescu a reiterat ideea ca, indiferent de stadiul in care se vor afla relatiile dintre cele doua tari la nivel guvernamental, Romania va sustine in continuarea parcursul european al Republicii Moldova.

"Am speranta ca vom depasi acest moment dificil si relatiile la nivel guvernamental dintre cele doua state se vor imbunatati. Aceste situatii pagubitoare submineaza pozitia Republicii Moldova in Uniunea Europeana. Sper ca viitorul guvern al tarii sa dea dovada de mai mult pragmatism si va facilita relatiile de cooperare", a mai precizat presedintele.

Basescu a declarat si ca Romania nu va da lectii niciodata tarii vecine, pentru ca vrea sa fie un frate mai mare, nu un parinte.

"Astazi suntem in plin proces de descentralizare. De aceea, cred ca autoritatile locale din Rep. Moldova ar trebui sa vada aici ce trebuie de facut. Romania nu da lectii niciodata, nu a vrut sa fie parintele in relatiile dintre noi.

Romania vrea sa fie fratele care sustine actiunile celuilalt, sa initieze parteneriate cu administratia locala din Republica Moldova, stagii si schimburi de experienta", a mai precizat seful statului.

Traian Basescu a precizat ca Romania nu va inceta sa promoveze ideea ca Moldova trebuie sa faca parte din UE si sa o pozitioneze politic in grupul statelor din Balcanii de Vest.

"Indiferent cum vor decurge relatiile la nivelul statului, nu ne vom schimba ideea. Credem ca poporul acestei tari este parte a culturii evolutiilor, a necazurilor, a bucuriilor de care au avut parte europenii de-a lungul istoriei si locul moldovenilor este in Uniunea Europeana.

Decizia noastra de a accelera procesele de acordare a cetateniei romane moldovenilor si familiilor acestora care si-au pierdut abuziv cetatenia este un proces serios, care isi va creste viteza de la saptamana la saptamana", a mai precizat presedintele.

La finalul discursului, Traian Basescu se pare ca nu a uitat sa faca si putina campanie electorala si lobby pentru Guvernul actual, precizand ca Vasile Blaga este un ministru extrem de eficient.

"Va aduc aminte ca aveti nevoie de drumuri, proiecte la mediu, infrastructura subterana si alte lucruri care sunt parte a modului de viata. Toate acestea pot fi finantate prin programele UE. Apelul meu la voi e sa nu neglijati acesti bani, care au un termen de utilizare pana 2013. Va multumesc mult si va asigur de tot respectul si de dragostea mea pentru oricare dintre dumnevoastra", a mai spus patetic Basescu la final.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#Traian Basescu, #Romania, #Republica Moldova, #tratatul Ribbentrop Molotov , #presedinte