Basescu: O da, o da, raman un presedinte jucator

Miercuri, 24 Septembrie 2008, ora 23:48
5229 citiri
Basescu: O da, o da, raman un presedinte jucator

Dupa ce toata lumea a ramas fara cuvinte dupa discursul extrem de neutru de miercuri al presedintelui din Parlament, acesta a revenit, seara, pentru a linisti spiritele. Mesajul sau a fost unul menit sa spulbere orice urma de indoiala, atacand si Guvernul, si partidele si aratand poporului ca este acelasi Traian Basescu pe care l-au ales presedinte in urma cu patru ani.

Seful statului a inceput prin a ataca legea uninominalului propusa de Guvern, aratand ca acesta recurge din nou la tertipuri ca in urma cu un an, precizand, insa, ca daca atunci legea era neconstitutionala, acum, hotararea Executivului este ilegala.

"Trebuie oprit jocul minciunii pentru ca este a doua oara cand Guvernul recurge la un tertip. (...) Pana la urma s-a constatat ca legea pe care Guvernul Tariceanu si-a asumat raspunderea avea elemente de neconstitutionalitate. (...) De data aceasta are elemente de ilegalitate", a semnalat seful statului intr-un interviu la postul public de televiziune.

Basescu a precizat ca nu a incercat in Parlament sa isi exprime o parere ferma in legatura cu acest subiect pentru a nu aparea "guri rele" care sa spuna ca presedintele a influentat decizia Curtii Constitutionale de joi, in legatura cu legea votului uninominal.

Intrebat de realizatorul emisiunii daca declaratia de acum nu va avea acelasi efect, seful statului a raspuns amuzat: "Atunci v-ar fi greu sa mergeti pe strada ca eu spun ca este periculos. Judecatorul este inamovibil. N-are ce sa-i faca niciodata un presedinte, dar eu am vrut sa fac legatura cu trucul din 2007. As vrea sa nu am dreptate".

Presedintele a precizat ca s-a pronuntat in legatura cu acest subiect fiind obligat de analistii care tot spuneau sa "presedintele nu vrea votul uninominal".

"Parerea mea era formata chiar de la emiterea acestei Hotarari de Guvern. Pana astazi, foarte multi analisti spuneau 'presedintele nu vrea votul uninominal si iata de asta nu se pronunta'. Azi am facut o apreciere discreta. Pentru mine era important sa manifest aceasa suspiciune din alt motiv si n-am fost ferm pentru ca nu stiam ce va stabili Instanta si pentru a nu fi suspectat ca am influentat hotararea judecatorilor, desi e o copilarie . Imi pare rau acum ca nu am fost mai ferm", a spus Basescu.

Fugim de banii europeni pentru ca sunt bani controlati

Seful statului nu a omis nici un nou atac la actualul Guvern. El a spus ca Executivul nu acceseaza fondurile europene pentru ca sunt bani pe care nu-i poate aloca cum doreste, ci au scopuri precise.

"Sunt un sustinator fara rezerve al nevoii, al realitatii ca trebuie sa facem ceva pentru pensionari si ca trebuie dati bani. Marea problema nu e ca au crescut pensiile si salariile, nu aici este problema. Aveam cu ce compensa aceste cresteri daca luam bani de la Uniunea Europeana si construiam autostrazi... Din pacate parca fugim de banii europeni pentru ca sunt bani controlati. Ne plac banii din buget pentru ca nu au mecanismul de control pe care il au banii europeni", a subliniat seful statului.

Intrebat de ce nu s-au facut autostrazi si in timpul mandatului sau de la Ministerul Transporturilor, Basescu a explicat ca tot ce s-a facut dupa Revolutie a fost facut sau pornit in timpul mandatului sau, cu atat mai mult cu cat pe atunci nu existau banii Uniunii Europene.

"Uite o sa va spun un lucru pe care am ezitat sa-l spun, dar pana la urma o sa-l spun pentru ca demagogia a atins niste limite pe care nu cred ca sunt obligat sa le suport. La vremea aceea nimeni nu ne dadea bani pentru mai mult de trei kilometri de autostrada. Cine credeti ca a finantat aceasta autostrada (Bucuresti-Cernavoda, n.red.)? Tot auzeam ba ca Mitrea, ba ca noul Guvern. Finantarea pentru aceasta autostrada a fost semnata de mine in timpul guvernarii Isarescu. Doua guverne au trecut si n-au fost in stare sa continue autostrada de la Cernavoda la Constanta", a spus seful statului.

Mesaj catre partide: Daca vor sta cuminti, voi fi neutru

Basescu i-a averizat pe liderii partidelor sa nu incerce sa faca din el o tinta in campania electorala ce se apropie pentru ca, daca acest lucru se va intampla, el va reactiona.

"Vreau sa incerc sa opresc demagogia si, in acelasi timp, vreau sa fac o invitatie catre partidele politice sa incerce sa faca o campanie decenta, fara sa faca din presedinte o tinta, pentru ca ma vor obliga sa intru si eu in campanie ca sa ripostez. Daca vor sta cuminiti pot miza pe neutralitatea mea politica, dar daca vor face din presedinte o tinta ma vor obliga sa am reactii. Eu fac un apel public, sa nu ma oblige sa ma apar pana la urma, pentru ca eu asta fac. Daca ei isi fac o tinta din presedinte, ma obliga sa reactionez", a averizat Basescu.

Explicatia discursului din Parlament

Presedintele a explicat si de ce a ales un discurs neutru miercuri in Parlament. Seful statului a explicat ca a incercat, astfel, sa traseze principalele teme ce ar trebui dezbatute in campanie, pentru ca partidele sa se concentreze asupra lucrurilor care sunt importante pentru oameni.

"Intentia mea a fost sa realizez o poza a prioritatilor Romaniei chiar inainte de inceperea campaniei electorale. Am facut in prima parte o retrospectiva a evolutiilor din 2000 pana acum. 2000 a fost primul an de crestere economica. Apoi am vorbit despre obiectivele Romaniei. Este nevoie ca aceste teme sa fie dezbatute in campania electorala. Daca nu exista interes din partea partidelor pentru aceste obisctive, inseamna ca nu exista interes pentru Romania", a lamurit presedintele.

Intrebat daca discursul sau din Parlament a marcat o schimbare de atitudine, Traian Basescu a raspuns ferm ca nu.

"Nu este o schimbare de atitudine. Am avut responsabilitatea acestui discurs. Este un discurs de final de ciclu electoral pentru Parlament. Am vrut sa fie o radiografie care sa stabileasca obiectivele Romaniei, care trebuia argumentat."

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Traian Basescu, #guvern, #neconstitutional, #ilegal , #presedinte
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
APROPOS cred că şi dl Sassu dir TVR va primi drept la replică pt.Traian Băsescu
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Traian Băsescu "ESTE O PLASMODIE MIMETICĂ"(C.T.Ppoescu , ediţie specială TVR.1h :22 ,10)