Basescu: Pactul bugetar, compromis convenabil pentru statele euro si non-euro

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 23:47
3384 citiri
Basescu: Pactul bugetar, compromis convenabil pentru statele euro si non-euro
Foto: B1 TV

Presedintele Traian Basescu a anuntat luni, aproape de miezul noptii, ca la Consiliul European de la Bruxelles s-a finalizat practic negocierea privind incheierea tratatului fiscal bugetar.

25 state intentioneaza sa semneze pana la 1 martie Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Europeana si monetara. Britanicii si cehii nu participa la noul tratat.

Pentru Romania, ratificarea acestui acord va presupune modificarea Constitutiei pentru introducerea obligatiilor de deficit structural. Ragazul teoretic este 31 decembrie 2013, mai exact un an de la intrarea tratatului in vigoare.

Liderii UE au stabilit ca tratatul va fi valabil de la 1 ianuarie 2013, dar daca 12 state il ratifica inainte de aceasta data, atunci el va intra mai repede in vigoare si Romania va trebui sa modifice legea fundamentala in termen de 12 luni, a explicat seful statului.

Basescu a mai anuntat ca negocierile de luni reprezinta un compromis convenabil atat pentru statele euro, cat si pentru cele din afara uniunii monetare.

"Statele non-euro, dar semnatare ale tratatului particicpa la summit-urile zonei ori de cate ori se discuta probleme de interes general pentru piata unica, legate de competitivitate sau de eventuale modificari de politici strategice in zona euro (...) S-a stabilit ca zona euro va avea minim doua intalniri pe an la care cel putin la una participa toti semnatarii tratatului", a precizat Traian Basescu, adaugand ca este o intelegere care atinge obiectivul Romaniei de a fi cat mai implicata in deciziile la nivel inalt.

Seful statului a mai mentionat ca "un al doilea document important care devine un document politic ce trebuie transpus la urmatorul Consiliu este legat de declaratia politica pentru stimularea cresterii economice si ocuparea fortei de munca in special in randul tinerilor".

In finalul scurtei sale interventii de la Bruxelles, presedintele a subliniat inca o data ca masurile de austeritate pe care Romania le-a luat deja sunt chiar cele pe care abia acum multe alte state trebuie sa le aplice si a promis o noua conferinta de presa pe tema deciziilor europene, marti, la Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Basescu Consiliul European, #Basescu tratat bugetar fiscal, #Basescu zona euro , #presedinte