Basescu: Parerea noastra e ca Georgia sa negocieze direct cu Rusia

Joi, 21 August 2008, ora 12:48
1936 citiri
Basescu: Parerea noastra e ca Georgia sa negocieze direct cu Rusia

Presedintii Traian Basescu si Mihail Saakasvili au sustinut, joi, la Tbilisi, o declaratie de presa comuna, in urma discutiilor celor doi sefi de stat.

Traian Basescu a declarat ca Romania sustine integritatea teritoriala a Georgiei, si ca stat membru al UE, si al NATO, precum si in relatiile bilaterale romano-georgiene.

"Suntem parte a rezolutiilor UE din 13 august si NATO din 19 august, care incep prin angajamentul celor doua structuri de a respecta integritatea teritoriala a Georgiei", a subliniat seful statului roman.

Traian Basescu a indemnat cancelaria georgiana sa adopte o pozitie deschisa fata de Rusia: "Stiu ca nu voi spune cel mai placut lucru din lume, dar este bine ca Georgia sa inceapa negocieri directe cu Federaria Rusa. E o parere a noastra."

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca la bordul aeronavei prezidentiale cu care s-a deplasat la Tbilisi a adus ajutoare in valoare de 1,2 milioane de euro, fiind vorba despre medicamente pentru populatia "de pe tot teritoriul legal al Georgiei".

Seful statului georgian, Mihail Saakasvili, a declarat ca asteapta decizii NATO de sustinere a integritatii teritoriale a Georgiei. "Traian Basescu este sustinator al tarii noastre si va multumesc pentru asistenta oferita de Romania", a mai declarat liderul de la Tbilisi.

In interventia sa din capitala Georgiei, Traian Basescu a amintit de angajamentele comunitatii internationale in februarie, cand provincia Kosovo si-a declarat independenta:

"Din punctul de vedere al Romaniei, si ca membru UE, si ca membru NATO, integritatea Georgiei este esentiala si trebuie mentinuta. Niciun eveniment nu justifica multiplicarea a ceea ce s-a intamplat in Kosovo, atunci cand natiunile democratice au spus ca este un eveniment care nu se poate repeta.

Romania crede ca cei care au recunoscut Kosovo vor face tot ce trebuie ca tot ce s-a intamplat in Serbia sa nu se repete"

"Romania ramane credincioasa principiului ca inviolabilitatea si integritatea teritoriala garanteaza pacea, iar abandonarea lor duce la afectarea securitatii. Sustinem integritatea teritoriala a Georgiei", a mai declarat Traian Basescu.

Presedintele roman a accentuat pasii necesari pentru incetarea crizei georgiene: "Prioritatea majora este aplicarea acordului de incetare a focului, semnat de Nicolas Sarkozy, ca sef al statului care detine presedintia UE, de Federatia Rusa si de Georgia. Aplicarea acestui acord este garantia ca inca se poate negocia".

"Romania ca stat riveran al Marii Negre, ca stat cu securitatea afectata ori de cate ori statele din regiune trec prin momente dificile, face apel la sefii de stat sa aiba o atitudine inteleapta. Este in interesul statelor din regiune - Federatia Rusa, Georgia, Romania sau Turcia, ca intreaga zona sa fie securizata si conflictul ruso-georgian sa fie un episod care sa se inchida cat mai repede", a mai spus Traian Basescu despre necesitatea asigurarii unui climat securizat la frontierele din apropierea Marii Negre si a Caucazului.

La bordul aeronavei prezidentiale s-au aflat ajutoare aduse in Georgia, in valoare de 1,2 milioane de euro, din partea statului roman.

"Nu a fost capacitate in avion, ca sa luam mai mult. Este vorba despre medicamente, aduse la Tbilisi si care vor fi distribuite celor care au nevoie, pe tot teritoriul legal al Georgiei", a mai anuntat Traian Basescu.

"Romania nu isi schimba sustinerea pentru MAP acordat Georgiei si Ucrainei, in decembrie 2008. Ministrul roman al Afacerilor Externe are mandat sa sustina MAP pentru Georgia si Ucraina, in vederea aderarii la NATO, in decembrie 2008", a reamintit Traian Basescu, raspunzand unei intrebari din partea presei georgiene.

Traian Basescu a comentat anuntata retragere a armatei rusesti de pe teritoriul Georgiei, invocand cuvantul dat de cel mai inalt demnitar de la Moscova:

"Acordul nu stabileste o revenire pe pozitiile anterioare, este obligatia negociatorilor sa clarifice. In ceea ce priveste retragerea armatei Federatiei Ruse din Georgia, mi-e greu sa cred ca daca presedintele Dmitri Medvedev a promis ca va retrage trupele pana vineri nu o va face".

Seful statului a facut, in declaratia de joi de la Tbilisi, si indemnuri la investitii, el dandu-le un sfat celor care "se pretind prieteni ai Georgiei" sa finanteze refacerea economica a statului caucazian:

"Oamenii politici sa treaca de la declaratii la fapte in ce priveste Georgia. In acest moment este nevoie de ajutor umanitar si reconstructie consistenta. Ca urmare a conflictulul, estimam ca multi investitori vor evita sa vina in Georgia.

Este bine ca acest lucru sa fie compensat de cei care se pretind prieteni ai Georgiei, punand la dispozitie fonduri pentru constructie si dezvoltare minima a infrastructurii".

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Traian Basescu, #saakasvili, #Georgia, #integritate , #presedinte