Basescu: Pentru multi tineri, armata va fi o solutie

Marti, 24 Martie 2009, ora 15:03
2606 citiri
Basescu: Pentru multi tineri, armata va fi o solutie

In perioada urmatoare, pentru multi tineri armata va fi o solutie iar cei care recruteaza vor avea de unde sa faca o selectie, a declarat presedintele Traian Basescu marti, prezent la sediul MapN la sedinta de bilant a armatei romane.

Presedintele Traian Basescu le-a cerut responsabililor din Ministerul Apararii Nationale si Armata sa declanseze macar unul dintre proiectele strategice prin utilizarea posibilitatii de a folosi credite pentru inzestrare.

Prezent la bilantul activitatii MApN pe anul 2008, seful statului a amintit ca, desi Romania s-a angajat sa aloce apararii 2,38% din PIB, acest lucru nu s-a intamplat, insa exista o lege care da posibilitatea ca inzestrarea sa se faca in afara bugetului prin folosirea de surse externe.

"In ceea ce priveste finantarea armatei, Romania are angajamentul de a aloca 2,38% din bugetul de stat, bani care nu au fost alocati prin buget insa prin Ordonanta de Urgenta 111 din 2007 finantarea poate fi facuta din credite externe. Va cer sa utilizati facilitatile respective si sa declansati macar unul din cele 7 programe strategice ale armatei. Aveti sprijinul Guvernului si Parlamentului sa o faceti", a cerut Basescu.

O alta cerinta a presedintelui a fost de realizarea a cat mai multe aplicatii militare care ar asigura ca armata sa fie pregatita la cel mai inalt nivel.

"Rostul armatei este sa fie pregatita la cel mai inalt nivel. Am rugamintea ca in 2009, plecand si de la realitatea ca avem stocuri de munitie destul de mari, planificati aplicatii la limita maxima la care va permite bugetul", a indemnat presedintele.

Presedintele a subliniat ca trebuie atrasi inspre armata tineri "de calitate" pentru ca resursa umana este cea mai mare valoare a armatei romane, pe langa avioane, tancuri si echipamente de lupta.

"In ceea ce priveste deficitul de cadre la nivel de executie, de trupa, as face metiunea ca este un moment bun sa selectati militari, situatia economica va face ca destui tineri sa se indrepte catre cariera de militar profesionist. (...) Pentru multi tineri armata va fi o solutie, insa extrem de important este procesul de selectare. Acum puteti selecta tineri de foarte buna calitate", a declarat presedintele.

In ceea ce priveste recentele evenimente care au "patat" obrazul armatei romane, cum ar fi furtul de arme de la Ciorogarla, presedintele a precizat ca astfel de evenimente nu sunt "in spiritul militarului roman".

Basescu a facut si un apel la reformarea sistemului educativ militar, in conditiile in care acesta "s-a relaxat" in ultima perioada si "nu poate echivala cu sistemul de invatamant civil".

"Parca s-a relaxat cam mult sistemul de educatie al armatei romane si va trebui sa revina la o anume rigoare si la disciplina. Tinerii care se orienteaza spre cariera militara trebuie sa stie ca disciplina este una din virtutile apreciate", a declarat Basescu.

Presedintele s-a declarat multumit de modul in care militarii romani si-au indeplinit misiunile in teatrele de operatiuni straine, referindu-se la misiunile din Afganistan, Irak si in Balcani. El a precizat ca armata a progresat, insa nu atat de mult cat s-ar fi dorit in conditiile in care ani de zile banii de investitii au fost trimisi inapoi la buget din cauza managementului defectuos.

"Principala misiune de acum este in Afganistan. Romania si-a respectat angajamentul de la summitul de la Bucuresti si misiunea din Irak este una care a inceput sa dea roade. Irakul se indreapta catre o perioada de liniste care ne va permite cat de curand si in consens cu aliatii sa spunem ca ne-am indeplinit misiunea", a declarat Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Traian Basescu, #tineri armata solutie , #presedinte