Basescu: Politicul e implicat la cel mai inalt nivel in Justitie (Video)

Marti, 17 Februarie 2009, ora 18:02
3005 citiri
Basescu: Politicul e implicat la cel mai inalt nivel in Justitie (Video)

Implicarea politicului la cel mai inalt nivel in actul de justitie este "inadmisibil", a spus, marti, presedintele Traian Basescu, in cadrul unei reuniuni la Palatul Cotroceni.

"Mi se pare inadmisibil ca pe un segment de activitate fundamental ca justitia este implicat si politicul la cel mai inalt nivel", a acuzat seful statului, adaugand ca are obligatia constitutionala ca discutia pe tema raportului pe Justitie din iulie sa aiba loc.

"Am ajuns la concluzia ca cele patru benchmark-uri trebuie sa se constituie in prioritatie tuturor institutiilor si, de asemenea, am considerat ca am responsabilitatea constitutionala ca aceasta discutie sa aiba loc, iar ea sa fie finalizata, nu astazi neaparat, cu un grafic de actiune pe care sa ni-l asumam responsabil toate institutiile care trebuie sa dea un raspuns pozitiv in numele Romaniei", a aratat seful statului.

Totodata, Basescu s-a aratat dezamagit de faptul ca "pe un segment de activitate fundamentala cum este justitia, in care este implicat si politicul la cel mai inalt nivel" Romania nu a reusit sa dea un raspuns potrivit acestui imperativ, de a aduce justitia la un standard minimal de activitate.

Basescu a apreciat ca justitia din Romania se afla la un standard minimal de activitate comparativ cu standardele UE.

Nu este prima data cand presedintele critica implicarea politicului in justitie. Cu toate acestea insa, Traian Basescu este acuzat de catre politicienii ostili precum Adrian Nastase ca numirea lui Daniel Morar pentru un nou mandat la sefia DNA se traduce astfel: doreste sa-si mentina haitasii la DNA si sa creeze, prin intermediari, o imagine buna institutiei, intr-un an de campanie electorala prezidentiala.

"Nu cred ca trebuie sa mai tratam fiecare institutie in parte raportul Comisiei pe justitie. Am considerat ca o discutie intre toate institutiile este necesar a fi facuta pentru ca obiectivul nostru - ca raportul din luna iulie sa constate indeplinirea tuturor obligatiilor asumate - sa poata fi indeplinit", a spus Traian Basescu la inceputul intalnirii pe tema raportului pe justitie.

Presedintele Basescu a enumerat cateva dintre masurile care trebuie luate astfel incat Romania sa scape de monitorizarea pe Justitie: trecerea prin Parlament a celor patru coduri, Parlamentul sa nu mai blocheze investigatiile magistratilor, in cazul CSM - adoptarea unei strategii de resurse umane in Justitie, o politica de resurse umane necesara punerii in aplicare a noilor coduri, operationalizarea ANI, in cazul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - unificarea jurisprudentei la nivel national.

Acum cateva luni, pe 6 iulie, Ziua Justitiei, Traian Basescu a tinut un scurt discurs in care critica sistemul judiciar romanesc pe care il considera vinovat de prelungirea monitorizarii pe Justitie de catre Uniunea Europeana.

"Rezultatul muncii oamenilor exceptionali din justitie, dar si a baietilor rai, este acela ca Romania va continua sa fie monitorizata de catre UE. Acesta era termenul de monitorizare la care noi, la semnarea tratatului de aderare, ne-am angajat ca vom remedia deficientele din Justitie, si n-as vrea sa va spun ca de ziua dumneavoastra puteati sa ne faceti un cadou foarte frumos: incetarea monitorizarii", a declarat atunci seful statului.

"Am un discurs pregatit care suna foarte frumos, dar aceasta intalnire este dominata de esecul justitiei pe care il vom avea consfintit in doua saptamani si nu as vrea sa spun ce am scris in discurs, ci sa avem o discutie in cerc inchis.

Pentru ca justitia nu este a dumneavoastra si eu nu pe dumneavoastra va reprezint, ca si putere, ci ii reprezint pe romani si am dreptul si obligatia sa fiu exigent atunci cand, din neimplinire, Romania va suferi in continuare un proces umilitor de monitorizare", a mai precizat seful statului atunci.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Traian Basescu justitie, #Basescu implcare justitie, #implicare justitie politic, #Basescu Morar DNA , #presedinte