Ziare.com

Basescu: Potrivit Constitutiei, presedintele decide recunoasterea sau nu a Kosovo

Marti, 27 August 2013, ora 22:10

   

Basescu: Potrivit Constitutiei, presedintele decide recunoasterea sau nu a Kosovo
Presedintele Traian Basescu le-a spus ambasadorilor romani ca nu trebuie facuta "confuzie" in privinta atributiei sale constitutionale de a decide pozitia Romaniei in recunoasterea independentei Kosovo, avand in vedere ca a existat o declaratie "la nivelul Guvernului" pe aceasta tema.

"Potrivit Constitutiei, presedintele este cel care poate recunoaste sau nu un stat", a subliniat Basescu.

Presedintele a declarat ca pozitia Romaniei privind recunoasterea participarii Pristinei la organismele regionale s-a flexibilizat, insa este corelata cu cea a Belgradului si a celorlalte cinci tari europene care nu recunosc independenta Pristinei.

Basescu: Romania accepta Kosovo la reuniuni de stat, dar fara insemnele de stat

"Mai avem un subiect relativ sensibil, si anume Kosovo, unde noi am avut si continuam sa avem o pozitie extrem de limpede si nu putem amesteca principiile. Imi permit sa spun ca nu suntem o superputere care gaseste explicatii pentru orice. Noi suntem o tara care ne putem apara oricand cu dreptul international in mana.

De aceea, vazand evolutiile relatiei Pristina-Belgrad, si Romania - si asta am stabilit si cu Guvernul si cu toate institutiile interesate - s-a flexibilizat atat cat s-a flexibilizat Belgradul. Atat timp cat nu se poarta insemnele nationale, nu mai respingem participarea Kosovo la diverse formate regionale, asa cum s-a inteles Belgradul cu Pristina", a afirmat Basescu la intalnirea de la Palatul Cotroceni cu ambasadorii romani.

Basescu: Daca in NATO se va lua o decizie cu privire la Siria, vom fi solidari cu aliatii nostri

De asemenea, Basescu a aratat ca si pe viitor ritmul flexibilizarii va fi corelat de intelegerile graduale dintre Belgrad si Pristina.

"Este o flexibilizare a pozitiei noastre, pe care o vom corela tot timpul, atat cu Belgradul cat si cu celelalte patru state europene care nu au recunoscut Kosovo, este vorba de Cipru, Slovacia, Spania, Grecia. Nu ne vom singulariza in acest grup de cinci. Am observat ca si celelalte patru state s-au armonizat cu ultima pozitie a Belgradului, deci vom merge in acest ritm, in ritmul in care Belgradul ajunge la intelegeri graduale cu Pristina", a afirmat Basescu.

Ponta, in favoarea recunoasterii rapide a Kosovo: Basescu e mai prudent decat mine

Premierul Ponta afirma pe 3 iunie, in fata comisiilor de politica externe reunite ale Parlamentului, ca el este pentru o recunoastere rapida a independentei Kosovo si ca il va informa in acest sens pe presedintele Basescu, care manifesta "prudenta".

"Am discutat deja cu presedintele. Am avut o discutie informala. Il voi informa asupra a ceea ce s-a discutat azi in Comisiile de politica externa si ne coordonam tot timpul pentru ca aici e vorba de trei actori institutionali - Presedintie, Guvern si Parlament. Este ideal ca pozitiile celor trei institutii sa fie coordonate, chiar daca eu sunt mai degraba in favoarea unui proces rapid de recunoastere, presedintele e mai prudent decat mine, iar fostii ministri de Externe au punctele lor de vedere", a spus Ponta.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 843 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

corect

drept urmare ponta va recunoaste kosovo. In nume personal.

 
 

Aici nu e vorba

de Basescu, Ponta sau Xulescu care vor veni. Se vor face presiuni asupra celor 5 state UE care nu recunosc Kosovo, si acestea vor ceda pe rand.

Lipsa de prudenta a lui ponta

spre exemplu in afacerea cu suspendarea lui base l-au dus la a fi tras de urechide toate cancelariile occidentale. crede el ca in problema kososvo le vine in intimpinare dar se inseala; neroziile facute in multe alte chestiuni anuleaza zdrobitor cistigul minor de imagine din kosovo. merita sa-i ofensezi pe sirbi pentru cistigul minr l acestui neavenit de ponta?

 

Potrivit Constitutiei,

presedintele decide recunoasterea sau nu a Kosovo, spune Basescu. Eu intreb: presedintele sau poporul? Daca presedintele, pe ce criterii?

 

>Procurorul. Poate ca Constitutia va va lamuri....

In plus, nu uitati relatia pe care RO a avut-o cu Yugoslavia (act. Serbia) de-a lungul anilor! In 1968, cind rusii au intra in Cehoslovacia, cine era de partea noastra? Kosovo sau Yugoslavia? Istoria trebuie respectata.

@MosGerila

recent cu desecretizarea arhivelor secrete occidentale, am aflat de curand ca tito l-a refuzat pe ceausescu sa se retraga in yugoslavia, daca Romania nu va rezista cu rusia in caz de razboi care atunci parea iminent, drept urmare ceausescu a revenit si a avut un discurs impaciuitor cu rusia. dar rusia nu l-a uitat si a inceput o campanie de discreditare a romaniei pe toate canalele posibile.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor