Basescu: Putem ajunge in imposibilitatea de a plati salariile si pensiile (Video)

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 20:15
1623 citiri
Basescu: Putem ajunge in imposibilitatea de a plati salariile si pensiile (Video)

Presedintele Taian Basescu a explicat miercuri, ca in cazul in care Romania nu va atrage cele doua transe de la FMI si UE din lunile octombrie-noiembrie-decembrie, se poate ajunge in imposibilitatea ca pensiile si salariile sa fie platite.

"Putem fi in imposibilitatea de a plati salariile si pensiile, in conditiile in care azi, la Curtea Constitutionala, s-a amanat legea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea si care viza realizarea de economii prin acrodarea concediilor fara plata zece zile la aparatul bugetar", a declarat Traian Basescu.

Asta ne pune in dificultate. Prima criza pe care o avem este cea economica, iar criza politica trebuie rezolvata gasind formule sa sustinem criza economica", a spus Basescu.

"Asta cu atat mai mult cu cat astazi (miercuri, n.red), s-a amanat legea pe care guvernul si-a asumat raspunderea si care viza realizarea de economii prin concedii fara plata, 10 zile, pentru tot aparatul bugetar", a declarat Traian Basescu.

"Nerespectarea angajamentelor internationale ale Romaniei poate aduce un asemenea risc", a declarat si Emil Boc, intr-o interventie la Realitatea Tv.

Potrivit presedintelui, numirea unui premier cu expertiza economica ar fi necesara, in contextul in care acesta ar trebui sa se ocupe nu numai de acordul cu FMI, dar si de indeplinirea conditiilor pe salarizare, restructurarea aparatului de sat, indeplinirea conditiilor pe sistemul de pensii si absorbtia fondurilor europene.

"As spune ca in ultimele zile, partidele s-au jucat cu economia. Nu au luat in consideratie toata gravitatea situatiei pe care o genereaza", a conchis Traian Basescu.

Guvernul spune ca pensiile se vor plati

Pe de alta parte, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, a declarat ca pensiile si salariile vor fi platite.

"Daca banii acestia nu intra, pe care i-am luat tocmai stiind ca vom avea un deficit mare - 7,3 la suta din PIB, 7,5 la suta din PIB, s-ar putea sa se duca si mai sus putin - banii acestia nu or sa faca altceva decat, asa cum ne-am inteles cu Fondul, poate prima oara in istorie, sa acopere si o parte din acest deficit, de asa natura incat sa acoperim pensiile si salariile si acele cheltuieli de capital ca sa dam voie sa mergem anul viitor pe dezvoltare incipienta", a explicat Seitan, invitat la un post de televiziune.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Traian Basescu plata pensii, #imposibilitate plata pensii salarii, #transe FMI Romania , #presedinte