Basescu: Putin se uita cu jind la gurile Dunarii, schimbarea frontierelor in regiune nu e exclusa (Video)

Sambata, 22 Martie 2014, ora 13:34
9850 citiri
Basescu: Putin se uita cu jind la gurile Dunarii, schimbarea frontierelor in regiune nu e exclusa (Video)
Foto: Facebook/ Elena Udrea

Presedintele Traian Basescu considera ca liderul rus Vladimir Putin "se uita cu jind la gurile Dunarii", vorbind in contextul anexarii Crimeii la Rusia, din ultimele zile.

"Riscuri sunt pentru Transnistria, dar cred ca Putin se uita cu cel mai mare jind la gurile Dunarii, deci cred catre Transnistria, Odesa si catre gurile Dunarii. Nu stiu daca se va intampa, dar mi-am facut datoria sa avertizez aliatii nostri, sper sa nu se intample, dar in mod categoric aceste riscuri exista", a declarat Traian Basescu, sambata, la intalnirea Fundatiei Miscarea Populara.

"Schimbarea frontierelor in regiune nu este exclusa si poate ca cei care m-au blamat cand am spus 'Marea Neagra, lac rusesc', cand vad ca si Crimeea este luata, poate imi dau dreptate", a mai spus seful statului.

Basescu, despre situatia din Crimeea, unirea cu R.Moldova si candidatii la prezidentiale

Presedintele a explicat ca exista o "ingrijorare profunda" ca, dupa anul 1968, dupa invadarea Cehoslovaciei, este prima data cand in Europa se petrece invadarea si anexarea unui teritoriu al unui stat de catre alt stat "prin forta sau prin utilizarea fortei".

"Ingrijorarea este pentru comportamentul Federatiei Ruse si nimeni nu exclude pasii urmatori, care sa vizeze Transnistria sau Republica Moldova sau estul Ucrainei sau Odesa. Daca ma intrebati, Federatia Rusa nu va invada estul Ucrainei, dar il va controla prin oamenii care vor fi numiti in administratie, pentru ca nu are niciun rost sa rupa Ucraina. Are nevoie de votul oamenilor din est pentru a alege un om pe placul lor la votul din 25 mai", a precizat Traian Basescu.

Basescu: Va exista si un pas urmator al Rusiei. Voi ridica problema la Consiliul European

Acesta a mentionat ca masurile care s-au luat, fata de Federatia Rusa, respectiv sanctiunile impuse de Uniunea Europeana, "au vrut sa fie un semnal ca lumea civilizata nu accepta modul in care se manifesta Federatia Rusa si Putin, a fost o agresiune la adresa Ucrainei".

"Eu cred ca vor mai urma alt tip de agresiune, nu impotriva statelor membre NATO. Acolo unde NATO nu exista, pentru Putin nimic nu exista. Imi permit sa gandesc ca in gandirea domnului presedinte Putin exista bunul plac al domniei sale. Nu exista pericol direct de agresiune la adresa Romaniei, a unui stat baltic sau Poloniei", a subliniat seful statului.

Basescu: In Marea Neagra, Federatia Rusa face ce vrea

Acesta considera ca, in prezent, in Marea Neagra, Federatia Rusa "face ce vrea prin dispunerea resurselor militare, totul pana la teritoriul statelor NATO".

Astfel, Traian Basescu a mentionat ca obiectivul major "trebuie sa fie tractarea cat mai rapida a Republicii Moldova catre Uniunea Europeana".

Basescu, anunt important pentru Republica Moldova: Cand se va semna acordul cu UE

"Este o mare deosebire intre modul in care tari ca Ucraina, Republica Moldova, Georgia au perspectiva intrarii in Uniunea Europeana, comparativ cu ce s-a intamplat cu Romania, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria si Croatia.

Deosebirea este ca in fostele tari comuniste nu a existat o opozitie la drumul spre Vest. In Romania, nu au existat partide care sa nu fie pentru integrarea in UE sau in NATO. 42 la suta din populatia Moldovei vor in Uniunea Euroasiatica. 38 la suta vor in Uniunea Europeana si diferenta sunt nehotarati", a afirmat presedintele.

Basescu, despre o lipsa de sanctiuni pentru Rusia: Cam asa a inceput si Al Doilea Razboi Mondial

De asemenea, seful statului a cerut reprezentantilor Partidului Miscarea Populara, in fata carora a vorbit, sa priveasca la Republica Moldova "ca la o tara care incearca sa porneasca catre UE, dar al carui drum nu este garantat, in primul rand din cauza optiunilor partidelor politice".

"Republica Moldova nu se va apropia cu maxima viteza de Uniunea Europeana. In afara de a fi pro-romani, sa fiti si pro-romani din Republica Moldova", a mai spus Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Basescu Putin gurile Dunarii, #Basescu Rusia anexare Crimeea, #Basescu Moldova Uniunea Europeana, #Basescu Transnistria Rusia, #Basescu Rusia Marea Neagra , #presedinte