Basescu recunoaste: Nu am reusit sa pun capat povestii baietilor destepti din energie

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 13:50
3134 citiri
Basescu recunoaste: Nu am reusit sa pun capat povestii baietilor destepti din energie
Foto: TVR Info

Traian Basescu a recunoscut ca a fost invins de "baietii destepti" din domeniul energiei, sperand ca oficialii europeni vor putea aduce o solutie pentru aceasta problema a Romaniei.

Seful statului a declarat, in cadrul unei conferinte despre dezvoltarea economica a Romaniei, desfasurata joi, ca tara noastra este departe de a fi dependenta de importurile de energie, avand in vedere ca ne producem singuri 100 la suta din necesarul de energie electrica, 75% din necesarul de gaze si aproape tot la fel din necesarul de titei.

"Problemele sunt in zona pietelor functionale de energie si aici trebuie sa dam o atentie deosebita liberalizarii acestor piete, iar povestea 'baietilor destepti' este una careia, ca sef de stat, nu am reusit sa-i pun capat", a declarat presedintele.

Seful statului a precizat ca problema va intra in analiza la Directoratul General pentru Competitie, o structura din cadrul Comisiei Europene, si spera ca, in acel moment, sa primeasca o rezolvare pentru acest tip de probleme.

Traian Basescu: Nu vreau ca Romania sa plateasca pentru lacomia sistemului bancar

De altfel, Traian Basescu a subliniat faptul ca infrastructura energetica reprezinta una din prioritatile statului, in special in privinta interconectarii cu retelele din restul Uniunii Europene.

"Interconectarea retelelor energetice este si ea o prioritate si este in curs de planificare a investitiilor. Sunt convins ca, anul acesta, vom incepe interconectarea cu partenerii din UE, in conditiile in care avem o slaba conectare spre est si sud", a declarat Basescu.

La inceputul anului, s-a dat in exploatare interconectarea dintre sistemul romanesc si cel maghiar, prin care se pot importa gaze din Norvegia, a adaugat seful statului, precizand ca aceasta este o alternativa la importurile din Federatia Rusa.

Nu in ultimul rand, seful statului a adus aminte faptul ca statul roman ofera facilitati mult mai bune pentru companiile care doresc sa investeasca in energie regenerabila, fata de cele oferite de UE.

"Vom vedea cum evolueaza lucrurile, dar ne vom mentine politica de stimulare a investitiilor in domeniul energiilor regenerabile", a concluzionat presedintele Romaniei.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#Traian Basescu, #infrastructura energetica Romania, #productie electricitate Romania, #liberalizare piata energie , #presedinte