Opinii: Basescu, redivivus

Marti, 27 Iulie 2010, ora 08:03
6360 citiri
Opinii: Basescu, redivivus
Foto: Anti-plicti.blogspot.com

Va fi avand Traian Basescu o gramada dintre pacatele care i se imputa, ba inca si altele pe deasupra. Dar, orice s-ar spune si s-ar face el ramane unul dintre putinii barbati politici ai momentului, unul dintre putinii posesori al organelor care dau masura virilitatii, inclusiv politice, aptitudine fara de care o persoana nu prea are ce sa caute prin functii de inalta responsabilitate publica.

Asta chiar daca acea persoana este carismatica, precum prezidentul liberal, "smecheroasa" precum liderul pesedist sau posesoare de varii talente, asa cum se lauda a avea unii si altii dintre cei ce se agita frenetic pe scena politicii autohtone.

Argumentele pentru cele de mai sus ni le ofera cu prisosinta ultimele evenimente, care, paradoxal, nu au dus la o crestere a cotei sale de incredere, ci tocmai dimpotriva. Sa vedem doar doua exemple!

1. Asumarea masurilor de austeritate. Fara sa-l oblige nimeni, Basescu, a iesit in fata natiunii anuntand cele mai dure masuri de austeritate imaginabile in context, si anume, exact acelea care sunt susceptibile de a diminua cel mai abitir popularitatea unui om politic, adica scaderea salariilor si pensiilor.

Prin aceasta el a functionat ca un fel de paratrasnet al Guvernului, luand asupra sa unele dintre consecintele negative de imagine generate de aceste decizii. A incercat, in fapt, sa faca mai putin amara pilula, punandu-si gatul la dispozitie, asa cum va afirma mai tarziu.

S-a facut tapaj pe acest fapt. S-au auzit din nou acuzele stereotipe cum ca presedintele se substituie Executivului, ca are, deci, abordari neconstitutionale. A iesit din barlog, cu aceasta ocazie, si Dan Voiculescu, supranumit Felix, dupa numele sau conspirativ, care a crezut ca e rost de sfasiat niscaiva cadavre. Drept urmare, avand si experienta ultimei tentative esuate, s-a trezit propunand zor nevoie suspendarea presedintelui. Exact lucrul care ne lipseste acum, ca sa ne afundam de-a binelea.

2. Abordarea frontala a problemei autonomismului etnic. Dintre toti "marii" lideri politici ai momentului doar el a avut taria de a infrunta lupul in propriul sau barlog. in timp ce altii bolboroseau ceva indefinit din salasurile lor confortabile de la Bucuresti sau de aiurea, Traian Basescu s-a dus la Tusnad, in secuime, sa-si sustina apasat punctul de vedere in chestiunea autonomiei.

Prezenta sa, insasi, a avut semnificatia reafirmarii autoritatii statale romanesti in zona. Iar atitudinea lui a fost exemplara in ceea ce priveste fermitatea, dar si tactul cu care trebuie abordate asemenea fenomene.

Intr-o adunare insufletita de aspiratii cam tulburi de autonomie etnica, a reafirmat ca in Romania autonomia nu poate sa fie decat culturala si egala pentru toti cetatenii romani. Si se pare ca opiniile sale au avut ecou chiar la corifeul autonomismului, Tokes, care a lasat-o mai moale cu pretentiile. Iar, in ce priveste raporturile cu premierul ungar, Orban, accentul a fost pus pe colaborarea bilaterala si pe orizontul european.

In ambele ipostaze, ca si in episodul inundatiilor Basescu putea sa "nu se bage", sa se eschiveze, sa impinga in fata Executivul, el ramanand astfel mai "curat" si mai agreat. N-a facut astfel pentru ca e barbat si nu fuge de adversitati. Cu orice riscuri.

Oricum insa, este limpede ca multi vor vedea in continuare numai partea mai tulbure a lichidului din pahar.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Traian Basescu masuri austeritate, #Traian Basescu secui, #autonomie Tinutul Secuiesc , #presedinte