Basescu: Referendumul pentru Parlament, separat de cel pentru Constitutie (Video)

Luni, 17 Iunie 2013, ora 21:08
1050 citiri
Basescu: Referendumul pentru Parlament, separat de cel pentru Constitutie (Video)
Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu a explicat, luni seara, in cadrul declaratiilor de presa sustinute la Palatul Cotroceni, ca referendumul pentru Parlamentul unicameral nu va avea loc in aceeasi zi cu cel pentru modificarea Constitutiei.

Traian Basescu a initiat marti o noua procedura de referendum, pentru consultarea populatiei in privinta Parlamentului unicameral cu 300 de membri. Seful statului a explicat, luni seara, ca este nevoie de "doua lucruri" pentru ca referendumul sa fie declansat.

Traian Basescu: Referendumul va fi declansat dupa modificarea Constitutiei

"Inteleg ca la comisia juridica a fost aprobat referendumul. Sper sa fie un vot si in plen, indiferent cum va fi, dar m-ar bucura sa fie pozitiv, pentru buna cooperare dintre presedinte si Parlament. Referendumul va fi declansat dupa ce se intampla doua lucruri. Primul este legat de adoptarea noii Legi a referendumului. Si al doilea, adoptarea de catre Parlament a Constitutiei revizuite. Dupa ce aceste doua evenimente se petrec, voi lua decizia cu privire la data.

Nu exista nicio diferenta intre referendum validat cu 30 la suta si referendum validat cu 50 la suta. Voi declansa referendumul in ambele situatii, daca voi constata ca Parlamentul nu respecta referendumul din 2009", a spus presedintele.

Intrebat daca referendumul pentru Parlament unicameral ar putea avea loc in acelasi timp cu cel pentru revizuirea Constitutiei, seful statului a raspuns: "Referendumul pe care eu il voi propune romanilor va fi cel putin cu o saptamana inaintea celui pentru Constitutie".

Totodata, Traian Basescu a fost intrebat daca ia in calcul sesizarea CCR pentru un conflict intre presedinte si Parlament, daca nu se aplica referendumul din 2009.

"Hai sa ajungem pana acolo. Conflictul nu este intre mine si Legislativ, conflictul este intre popor si Legislativ. E o intrebare interesanta: Daca pot sa-mi asum reprezentarea poporului in conflict cu Parlamentul", a precizat presedintele.

Referendumul lui Basescu: Raport favorabil consultativ de avizare, in Parlament

Comisiile juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au adoptat, luni, raportul favorabil consultativ de avizare, cu observatii, la solicitarea presedintelui Romaniei cu privire la organizarea unui referendum national privind Parlamentul unicameral si reducerea numarului total de senatori si deputati la maximum 300. Plenul Parlamentului se va reuni, marti, pentru a analiza solicitarea presedintelui.

Avizul dat de comisiile juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor este unul consultativ, dar obligatoriu sa existe, iar Traian Basescu poate decide oricand demararea procedurilor pentru referendum.

Revizuirea Constitutiei, amanata pana la toamna (Video)

Liderii USL au convenit luni sa amane votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constitutiei pentru inceputul lunii septembrie, in conditiile in care avizul Curtii Constitutionale ar putea veni dupa incheierea actualei sesiuni parlamentare, au declarat surse din USL. In aceste conditii, nici vreunul dintre cele doua referendumuri nu poate avea loc pana cel putin la inceputul toamnei.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Basescu referendum modificare Constitutie, #Basescu referendum Parlament unicameral, #referendum Constitutie , #presedinte