Basescu: Relatiile dintre Romania si Israel sunt excelente, dar si palestinienii sa aiba un stat

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 22:55
3170 citiri
Basescu: Relatiile dintre Romania si Israel sunt excelente, dar si palestinienii sa aiba un stat
Foto: Arhiva (Haaretz)

Presedintele Traian Basescu considera ca relatiile dintre Romania si Israel sunt "excelente", adaugand insa ca este adeptul compromisului care sa permita si palestinienilor "sa aiba un stat".

Declaratiile presedintelui au fost facute pentru postul de radio Kol-Israel, inaintea vizitei pe care o va efectua in Israel, saptamana viitoare, transmite Agerpres.

"Acesta este motivul principal al vizitei: consolidarea relatiilor dintre Israel si Romania, care sunt excelente, dar, cu certitudine, la excelenta se poate adauga si foarte multa soliditate", a spus Traian Basescu.

Acesta se va intalni, in cadrul vizitei in Israel, cu presedintele Shimon Peres si cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, iar printre subiectele de discutie se vor afla si problemele regionale.

De altfel, seful statului a mentionat ca "nu se poate realiza o pace in regiune fara ca Israelul sa aiba garantata securitatea". In acelasi timp, presedintele s-a declarat adeptul unui compromis "care sa-i lase si pe palestinieni sa aiba un stat".

Traian Basescu a salutat si cresterea relatiilor comerciale bilaterale, pe parcursul celor doua mandate ale sale, dar si relatiile de cooperare militara pe care le-a catalogat drept "excelente", precum si cele de cooperare "foarte buna" la nivelul structurilor de securitate. In plus, a remarcat si faptul ca Israelul este unul dintre investitorii "extrem de consecventi" din Romania.

Basescu: In Romania sunt declaratii antisemite sporadice, de exemplu ministrul Sova

In alta ordine de idei, referindu-se la manifestarile antisemite internationale, seful statului a spus ca "Romania a recunoscut Holocaustul ca fiind o realitate a inceputului anilor 40 si a luat un set de masuri legislative extrem de importante care interzic orice atitudine antisemita".

Presedintele a adaugat ca in Romania nu exista antisemitism de masa, ci declaratii izolate "uneori chiar ale unor oameni politici - de exemplu ministrul Sova - care creeaza o impresie care nu reflecta realitatea".

TVR3, reclamata la CNA pentru un colind antisemit

"Romanii, va pot spune cu certitudine, nu sunt antisemiti, dar avem de lucru pentru a-i face sa inteleaga si sa recunoasca existenta Holocaustului pe teritoriul Romaniei.

(...) Vrem sa afirmam si in plan international ca Romania a recunoscut greseala de la inceputul anilor 40 si vrem sa vada si toti romanii ca nu ne este rusine sa ne recunoastem greselile", a mai spus Traian Basescu.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Basescu vizita Israel, #Basescu Israel relatii Romania, #Basescu Sova antisemitism, #Basescu antisemitism Romania , #presedinte