Basescu: Reorganizarea se face. Vezi cum se va revizui Constitutia (Video)

Marti, 21 Iunie 2011, ora 18:54
8173 citiri
Basescu: Reorganizarea se face. Vezi cum se va revizui Constitutia (Video)
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a sustinut, marti, o declaratie de presa, dupa discutiile avute la Palatul Cotroceni atat cu liderii Opozitiei, cat si cu cei ai formatiunilor din coalitia de guvernamant.

Seful statului a vorbit despre propunerile din proiectul de modificare a Constitutiei care au fost respinse de Curtea Constitutionala, precizand ca va pastra totusi doua dintre acestea, cea privind caracterul licit al dobandirii averilor si cea privind imunitatea parlamentarilor.

Referitor la reorganizarea administrativa a Romaniei, Basescu a declarat ca UDMR si minoritatile nationale au termen pana luni sa se decida asupra unei solutii dintre cele propuse. Totodata, el a precizat si ca dupa aceasta reorganizare se va trece la comasarea mai multor comune, pentru a deveni viabile si a reduce personalul.

Traian Basescu a acuzat dur Opozitia pentru propunerea facuta la consultari, cea privind instalarea unui guvern de tehnocrati si declansarea de alegeri anticipate in toamna. El a spus ca sunt niste "trasnai" si a acuzat "superficialitatea, imaturitatea si iresponsabilitatea" lui Crin Antonescu si Victor Ponta.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele declaratii ale lui Traian Basescu. Vezi, mai jos, cele mai importante declaratii ale presedintelui:

Despre anticipate si iresponsabilitatea Opozitiei

- dupa cum stiti, am avut intalniri cu USL sau cu o parte din USL si cu alianta de guvernare

- obiectivul meu a fost sa incerc compromisul in raporturile intre alianta de guvernare si Opozitie. Din pacate, Opozitia a venit la aceste discutii intr-o cheie pur electorala.

-in afara de faptul ca vor un comitet de criza, eu le-am propus un comitet de analiza a riscurilor generate de alte tari - Romania nu e in situatia sa functioneze cu un comitet de criza. Romania are restabilite niste echilibre, de aceea trebuie sa fim atenti cu stabilitatea noastra, mai ales ca e influentata de factori externi

- reducerea numarului de parlamentari la 300, reorganizarea despre care ei au vorbit, cu reducerea la 8 regiuni - aceste lucruri se puteau discuta si puteau da motivatia Opozitiei pentru aparitia unei a doua camere care sa vegheze la administratia locala, politica externa, problemele minoritatilor

- la aceste propuneri s-a venit cu propuneri politicianiste, care definesc superficialitatea si lipsa de maturitate a celor doi lideri

- mi-am dat seama ca nu aveam in fata doi oameni responsabili - reflecta politicianism, dezinteres, lipsa de maturitate si de responsabilitate

- de ce m-am relaxat cand domnul Ponta a prezentat trasnaile? Mecanismul de instalare a unui guvern anticipat inseamna cel putin 3-4 luni de guvern interimar. Daca o tara in jurul careia se intampla atatea lucruri neplacute din punct de vedere financiar isi poate permite sa stea cu guvern interimar 3-4 luni, asta pot gandi niste oameni care nu au responsabilitate fata de tara

- mecanismul e urmatorul - presupunand ca as fi fost de acord, desi e o coalitie care trebuia sa fie - mecanismul era asa - demisia Guvernului, instalarea unui guvern de tehnocrati, masuri anticriza cu suportul cui? Pentru anticipate, conform art. 89 din Constitutie, a doua zi acest guvern trebuia sa demisioneze, apoi sa demisioneze un al doilea si sa asteptam 60 de zile pana la dizolvarea Parlamenului

Basescu nu va schimba doua articole respinse de CCR

- proiectul de revizuire a Constitutiei - principalul obiectiv - respectarea votului romanilor de la referendumul din 2009

- cateva comentarii legate de comunicatul Curtii Constitutionale. Spre exemplu, in ceea ce priveste art. 44, alineatul 8, din care, in propunerea mea, am eliminat "caracterul licit al dobandirii averii se prezuma" - vreau sa intelegeti ca averea e protejata, dar nu avem dreptul sa protejam si hotia. Inainte exista formularea "averea dobandita licit nu poate fi confiscata", Constitutia da garantii celor cu averi dobandite corect ca nimic nu li se poate intampla. Nu am facut intamplator aceasta propunere de revizuire, e deciza JAI din 24 februarie 2005.

- decizie implementata pana in martie 2007 - singurul stat care prin Constitutie contravine acestei decizii e Romania. Nu voi revizui textul propus, voi propune ca Parlamentul sa ia in considerare propunerea asa cum a fost facuta

- articolul privind imunitatea - nu e un drept fundamental nicaieri in lume. Nicaieri in Constitutia Romaniei imunitatea nu e definita ca drept fundamental. As vrea sa va reamintesc ca pozitia din comunicatul Curtii Constitutionale e contrara a ceea ce s-a facut la revizuirea Constitutiei din 2003. Atunci nu era drept fundamental, acum e drept fundamental. Daca dai cuiva in cap pe strada, de ce trebuie sa ai alte drepturi decat orice cetatean. Voi mentine in proiectul trimis Parlamentului ambele propuneri

- in rest, nu am mentiuni fata de articolele respinse. Ce mi se pare jenant insa si nu pot sa nu fac aceasta mentiune - am avut mari sperante legate de noul CSM. Prezumtia privind caracterul licit ca fiind prezumat vine de la CSM. Noul CSM s-a imbolnavit repede de racilele vechiului CSM.

- in ceea ce priveste Constitutia, sunt multumit ca propunerile privind validarea referendumului au fost acceptate, propunerea privind deficitul, propunerea privind retinerea pe 48 de ore si decizia ca judecatorii sa se supune legii si deciziilor CCR

- pe fond, CCR, abordare constructiva privind fluidizarea relatiilor dintre institutiile statului.

- am prezentat aceste puncte de vedere Coalitiei si am primit asigurarea ca se vor mobiliza ca pe perioada vacantei parlamentare sa lucreze la proiectul de Constitutie.

- tin sa multumesc CCR pentru nivelul inalt de intelegere la propunerile facute.

- cred ca in Parlament, in discursul pe care il voi avea, voi face un apel ca in procesul de revizuire sa gasim o formula sa inseram in Constitutie si faptul ca primul furnizor de prosperitate pentru orice cetatean este munca.

- propunerile facute sunt expresia a mai bine de 6 ani de mandat in functia de presedinte al Romaniei. Eu consider principiile Constitutiei ca fiind extrem de bune, sanatoase, dar are nevoie de ajustari privind relatiile dintre institutii si trebuie adaptata noilor evolutii.

Despre reorganizarea teritoriala

- in ceea ce priveste reorganizarea - are suportul a 2 formatiuni pe 8 regiuni, dar exista UDMR, dar si minoritatile, care au puncte de vedere diferite, care considera ca procesul de reorganizare trebuie sa tina cont si de distributia minoritatilor in teritoriu.

- sunt mai multe variante, nu as vrea sa lansez niciuna, luni vom avea un punct de vedere ferm al UDMR si minoritatilor.

- cateva elemente pe care le-am discutat - daca s-ar ajunge la consens - ar trebui pana la 31.12 sa se termine procesul de reorganizare a deconcentratelor, ceea ce ar insemna o reducere a personalului. Va pot spune ca o prima analiza anuala s-ar realiza o economie de peste 100 de milioane de euro

- dupa alegerile locale, care ar urma sa se desfasoare pe judetele marite, proces care ar viza analiza viabilitatii comunelor. Sunt foarte multe comune care nu sunt viabile. In aceasta a doua etapa, dupa o analiza, la nivelul fiecarui judet mare, ar trebui sa inceapa un proces de comasare a comunelor pentru a obtine unitati administrative viabile. Avantajele unui astfel de proces pleaca de la descentralizare.

- modul in care se face reorganizarea, subiect de discutie pana luni. Cert este ca se va face. Regret ca nu am gasit o formula de dialog cu USL, pentru ca reorganizarea nu e o problema a partidului de guvernamant, ci o tema de mare interes pentru fiecare cetatean.

- nimeni nu vizeaza realizarea acelor capilare care sa scoata traficul din viitoarele autostrazi. Drumurile judetene - sa scoti trafic de pe autostrazi. Majoritatea proiectelor se fac pe drumurile comunale mici.

- nu in ultimul rand, daca privim la realizarile de zi cu zi, nu suntem fericiti cu relatiile create la nivelul judetelor. Cred ca una dintre solutiile de reducere a coruptiei pe aceste "mosii" e reorganizarea administrativa.

- reorganizarea va crea si conditiile legale pentru angajarea prin concurs a sefilor mai mari si mai mici din judete.

- nu se va schimba nimic, pasapoarte, aveam interes pe descentralizare

Raspunsuri la intrebari

Cei de la UDMR au venit cu alta varianta decat cele 16 mega-judete si daca vor iesi de la guvernare?

Nefiind luata o decizie, spun ca sunt mai multe variante care se analizeaza. As vrea sa retineti ca orice varianta e mai buna decat cea existenta. Orice varianta care reduce birocratia, care reduce costurile de functionare a statului. Creste capacitatea judetelor privind absorbtia de bani si se da o lovitura relatiilor create in 20 de ani.

Sunt dispusi cei de la UDMR sa negocieze Tinutul Secuiesc?

Nu voi face declaratii in locul lor. Nu avem acelasi punct de vedere. Consider ca nu au facut declaratii in spritul de a mentine Coalitia si le multumesc pentru asta.

Ati venit cu alta propunere de 8 sau 16 judete?

Pot sa-mi imaginez orice. Nu resping o solutie de mijloc. Nimic nu e mai costisitor decat sa mentinem actuala birocratie.

Au cerut cei de la UDMR o regiune in care sa fie incluse Harghita, Covasna si Mures?

De ce incercati sa speculati(..) Inteleg dorinta acerba a unora de a distruge orice progres, le convine sa baltim. Nici Coalitia nu vrea sa baltim(...) trebuie facut si acest pas.

Ati fi de acord ca cele trei judete care alcatuiesc Tinutul Secuiesc sa fie organizate intr-o regiune?

Fac un apel la cetatenii romani sa nu ia in considerare declaratii iresponsabile ale oamenilor politici. Romanii, indiferent de etnie, sa aiba certitudinea ca nimeni nu vrea sa distruga traditii si obiceiuri si limba minoritatilor, nici sa ramana ancorati in traditii organizatorice care nu mai raspund cerintelor.

Inteleg dorinta minoritatilor de a-si prezerva traditiile, cultura, limba.

Am atata nationalism cat trebuie sa aiba orice roman, dar nu sunt unul din politicienii care se tem ca minoritarii maghiari iau Covasna si Harghita in spate si fug in Ungaria.

Consultari cu scandal

Consultari la Cotroceni: PDL il sustine pe Basescu, UDMR a plecat fara sa faca declaratii

Principalele teme discutate de seful statului cu actorii importanti de pe scena politica au fost revizuirea Constitutiei si reorganizarea administrativa a Romaniei.

Daca reprezentantii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, au incheiat repede discutiile, aratandu-si reticenta fata de propunerile lui Basescu, lucrurile nu mers mai bine nici cu reprezentatii arcului guvernamental, nereusind sa se ajunga la un consens cu liderii UDMR.

Consultari Cotroceni: Basescu nu a reusit sa impace PDL si UDMR

Punctele care au ramas sa fie rezolvate zilele urmatoare, potrivit lui Varujan Pambuccian, liderul minoritatilor nationale, au fost statutul minoritatilor, reorganizarea administrativ-teritoriala si desfiintarea scolilor unde se preda in limba materna.

Consultari la Cotroceni: USL propune guvern de tehnocrati si anticipate in toamna

Liderii Opozitiei i-au cerut lui Traian Basescu crearea unui comitet anticriza care sa faca politica economica a Romaniei, format din Opozitie, Putere si specialisti BNR, demiterea Guvernului Boc si inlocuirea lui cu un Executiv de tehnocrati, precum si organizarea de alegeri anticipate in toamna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Traian Basescu consultari Cotroceni, #Basescu reorganizare Romania, #Basescu modificare Constitutie , #presedinte

LIVE ÎN 00:15:04

Cu fata la alegatori,
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

În 15 de minute

Notifică-mă