Basescu: Responsabila de proastele relatii cu R. Moldova este naivitatea mea

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 23:14
4781 citiri
Basescu: Responsabila de proastele relatii cu R. Moldova este naivitatea mea
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a recunoscut miercuri seara ca a fost naiv cand a crezut in declaratiile proeuropene ale fostului lider de la Chisinau, comunistul Vladimir Voronin, si a spus ca pune pe seama acestei credulitati deteriorarea ulterioara a relatiilor dintre Romania si R. Moldova.

"Responsabila de proastele relatii dintre Romania si R. Moldova este naivitatea mea, pentru ca am crezut ca presedintele Voronin chiar face ceea ce spune - adica este proeuropean. Eu nu am inteles de la bun inceput ca presedintele Voronin una declara si alta face", a declarat Traian Basescu la ProTv Chisinau.

"I-am spus presedintelui Voronin de fiecare data ca suntem doua state independente, dar un singur popor. Negi acest lucru doar daca nu vrei sa recunosti realitatea istorica. Romania a recunoscut independenta Republicii Moldova, a recunoscut hotarele ramase mostenire de la URSS, dar daca o sa-mi spuneti ca Eminescu sau Stefan cel Mare sunt numai istoria teritoriului dintre Prut si Nistru, o sa va contrazic - o sa va spun ca sunt parte a istoriei Romaniei", a explicat seful statului roman.

"Eu nu o sa semnez ce a semnat Hitler si Stalin, niciodata! Niciodata nu voi confirma asezarea frontierei pe Prut - a ramas dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, am recunoscut-o, dar putem discuta un tratat privind regimul frontierei - adica ce facem noi pe frontiera, cum trec cetatenii frontiera. Dar in niciun caz nu se poate discuta cu mine un acord in care sa confirm ca frontiera este de aici si pana aici - acest lucru l-a facut Romania recunoscand independenta Republicii Moldova", a subliniat seful statului roman.

Traian Basescu a reconfirmat faptul ca un Tratat politic de baza intre Bucuresti si Chisinau nu mai este de actualitate, urmand sa fie negociat un Tratat de parteneriat pentru intrarea in UE a Republicii Moldova, care va fi semnat "atunci cand partea moldoveana va fi gata".

"Eu am facut aceasta oferta si nu a fost respinsa, dimpotriva", a adaugat Traian Basescu.

Intrebat in ce conditii l-ar ierta pe Vladimir Voronin, Traian Basescu a declarat: "Sunt crestin, asa ca pentru mine domnul Voornin este iertat".

"Problema domnului Voronin este cu istoria - cum va ramane el in istoria Republicii Moldova - ca un politician care a blocat progresul Republicii Moldova si integrarea in UE sau va ramane o figura luminoasa care a spus una si a facut alta", a punctat Traian Basescu.

Presedintele roman si-a incheiat interviul acordat televiziunii private de la Chisinau prin a spune ca Romania va respecta intotdeauna independenta Republicii Moldova, dar, a avertizat din nou seful statului, "sa nu ne ceara nimeni sa spunem ca avem alt sange decat cei din aceasta parte a Prutului!".

Traian Basescu intreprinde o vizita oficiala in Republica Moldova in 27 si 28 ianuarie, fiind prima sa deplasare externa de la preluarea celui de-al doilea mandat. Seful statului si-a inceput vizitele externe din primul mandat tot printr-o deplasare la Chisinau, in 2005, cand a fost oaspetele lui Vladimir Voronin.

Miercuri Traian Basescu s-a intalnit cu presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, cu premierul Vlad Filat, cu primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, si cu liderii Aliantei pentru Integrare Europeana. Joi, Traian Basescu, insotit de Mihai Ghimpu, va merge la Universitatea din Cahul si va vizita noul consulat al Romaniei din aceasta localitate.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Basescu vizita Chisinau, #Basescu Moldova, #Basescu naivitate , #presedinte
Comentarii
Poza josprostia
josprostia
rank 5
'I-am spus presedintelui Voronin de fiecare data ca suntem doua state independente, dar un singur popor'.
Poza Ioan din Chicago
Ioan din Chicago
rank 5