Basescu retrimite la Parlament ordonanta care introducea diferente intre membrii CSM

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 22:09
2454 citiri
Basescu retrimite la Parlament ordonanta care introducea diferente intre membrii CSM
Foto: Digi24

Presedintele Traian Basescu a retrimis Camerei Deputatilor o cerere de reexaminare a Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 23/2012, care modifica statutul judecatorilor si procurorilor.

Intr-un comunicat remis presei joi de Administatia Prezidentiala se precizeaza ca presedintele a semnat decretul prin care solicita reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 23/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si pentru prorogarea termenului prevazut la Articolul III din Titlul XVI al Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniul proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente.

In motivarea cererii, presedintele reaminteste ca legea aflata la promulgare stabileste ca au calitatea de demnitari doar "judecatorii si procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii".

"In conditiile in care Consiliul Superior al Magistraturii are in componenta sa si doi reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, consideram ca nu se justifica diferenta de statut dintre acestia si ceilalti membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Apreciem ca statutul de demnitar nu deriva din calitatea de judecator sau procuror, ci din atributiile si responsabilitatile specifice calitatii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, se impune ca toti membrii Consiliului Superior al Magistraturii sa aiba acelasi statut.

Fata de cele afirmate, am aprecia intelegerea manifestata de legiuitor pentru adoptarea legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta, fara aceasta modificare a statutului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii", se arata in comunicatul de presa.

Legea retrimisa astazi la Parlament a fost adoptata de Senat in ultima sedinta din acest an, iar in presa s-a comentat spunandu-se ca a fost data in interesul Corinei Dumitrescu, reprezentant al societatii civile in CSM, rectorul Universitatii "Dimitrie Cantemir", o apropiata a PSD.

Devenind membru in CSM, aceasta risca sa fie acuzata de incompatibilitate. Pentru a se evita aceasta situatie, PSD a venit cu un amendament la legea de mai sus, mai exact cu o subliniere: "Judecatorii si procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar", semnaleaza blogul "La coltul strazii".

Acest amendament ii scapa de calitatea de demnitar pe membrii CSM care nu sunt judecatori sau procurori, cum este Corina Dumitrescu, si, implicit, de unele obligatii importante cu privire la regimul incompatibilitatilor si la declararea averii si intereselor.

Desi Comisia Juridica a respins acest amendament, plenul Senatului l-a luat din nou in discutie si l-a votat, el aparand in forma trimisa la promulgare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Basescu reezaminare ordonanta CSM, #ordonanta demnitari CSM, #statut demnitari CSM , #presedinte