Basescu retrimite la Parlament Statutul deputatilor si senatorilor (Video)

Luni, 04 Februarie 2013, ora 16:05
3726 citiri
Basescu retrimite la Parlament Statutul deputatilor si senatorilor (Video)

Presedintele Traian Basescu a refuzat sa promulge legea care vizeaza modificarea Statutului deputatilor si senatorilor si a retrimis-o la Parlament pentru modificari, acesta avand 45 de zile la dispozitie sa raspunda solicitarii presedintelui.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat luni cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor, pe care a trimis-o Parlamentului Romaniei", se arata intr-un comunicat remis presei.

In cererea de reexaminare adresata celor doi presedinti de camera, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, presedintele precizeaza care sunt motivele pentru care a refuzat promulgarea legii.

Astfel, Articolul I, pct. 9, si articolul IV din noul act normativ sunt echivoce cu privire la aplicarea incompatibilitatilor stabilite prin alte acte normative, de aceea se considera necesara "clarificarea de catre legiuitor a acestor dispozitii si stipularea lor in lege cu claritate si cu evitarea paralelismelor legislative, astfel cum impun normele de tehnica legislativa prevazute de Legea nr. 24/2000 si cum se retine in jurisprudenta Curtii Constitutionale".

De asemenea, este criticat faptul ca "nu au fost respectate normele de tehnica legislativa prevazute la Articolul 64 si Articolul 65 din Legea nr. 24/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, ce impun determinarea expresa a dispozitiilor normative vizate de abrogare, ceea ce poate determina aparitia unor situatii de incoerenta si instabilitate legislativa".

Un alt aspect care trebuie reconsiderat de parlamentari se refera la cazurile de incetare a mandatului de deputat sau de senator datorata incompatibilitatii, prevazute la Articolul I, pct. 3 din noua lege.

"Nu este inclusa situatia prin care se constata incompatibilitatea printr-un raport al Agentiei Nationale de Integritate, necontestat la instantele judecatoresti. Practic, datorita textului de lege ambiguu, se poate ajunge la situatia in care un parlamentar aflat in stare de incompatibilitate constatata de Agentia Nationala de Integritate, refuza sa notifice Biroul permanent al Camerei din care face parte cu privire la starea sa de incompatibilitate si isi continua exercitarea mandatului. De aceea, consideram ca o asemenea optiune a legiuitorului lipseste de continut activitatea Agentiei Nationale de Integritate", se arata in cererea de reexaminare trimisa la parlament.

O prevedere in contradictie cu Raportul MCV

In cererea adresata parlamentului presedintele mai arata ca Articolul I, pct. 11 din noua lege prevede "derularea unor verificari in paralel celor ale Agentiei Nationale de Integritate intrucat starea de incompatibilitate se constata printr-o hotarare a plenului Camerei din care face parte deputatul sau senatorul in cauza, in urma intocmirii unui raport de catre comisia ce are in competenta analizarea situatiilor de incompatibilitate", considerandu-se ca toate aceste aspecte "vin in contradictie cu recomandarile cuprinse in Raportul CE privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare, din 30 ianuarie 2013.

"In virtutea importantei statutului de parlamentar, apreciem ca deputatii si senatorii au obligatia sa demonstreze ca indeplinesc standarde ridicate de integritate, iar recomandarile Comisiei potrivit carora 'credibilitatea Parlamentului ar avea de castigat de pe urma unor proceduri mai clare de gestionare a dosarelor in care parlamentarii fac obiectul unor hotarari in materie de integritate sau al unor acuzatii de coruptie' si ca este 'important sa se clarifice faptul ca Agentia Nationala de Integritate ramane singura autoritate insarcinata cu verificarea potentialelor incompatibilitati ale functionarilor alesi si numiti', trebuie implementate", se mai arata in solicitarea presedintelui.

Conflictul de interese, clarificat

O situatie similara se inregistreaza si in cazul conflictului de interese care nu este confirmat de o hotarare judecatoreasca intrucat nu a fost contestat.

"Consideram ca se impune clarificarea acestei situatii astfel incat sa fie eliminate articolele echivoce si sa se creeze un cadru juridic corelat cu celelalte acte normative in materie si adecvat asigurarii integritatii in sectorul public", se subliniaza in cererea adresata de presedinte senatorilor si deputatilor.

Consultare cu societatea civila

Presedintele Traian Basescu apreciaza ca oportuna consultarea societatii civile, precum si a institutiilor competente in domeniu, in privinta solutiilor legislative inaintate prin aceasta propunere legislativa, in vederea asigurarii transparentei si a unui cadru legal stabil.

Statutul parlamentarilor a fost aspru criticat in mass-media inainte de adoptare, apreciindu-se ca in varianta sa initiala el oferea o superimunitate alesilor din forul legislativ.

In urma scandalului declansat, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a decis, fara sa il consulte pe presedintele Senatului, Crin Antonescu, sa trimita proiectul de statut mai multor institutii, printre care Agentia Nationala de Integritate, Parchetul General si Administratia Prezidentiala.

Reprezentantii ANI si ai Parchetului general au cerut o serie de modificari de care nu s-a tinut cont in totalitate. Presedintele Traian Basescu a refuzat sa se pronunte, spunand ca, potrivit Constitutiei, nu poate face o analiza decat pe un proiect de lege deja adoptat de Parlament.

Ulterior, proiectul de lege a fost votat de actuala majoritate parlamentara, in timp ce Opozitia s-a pronuntat impotriva lui.

Modificarile la statutul deputatilor si senatorilor au fost criticate in raportul pe justitie elaborat de Comisia Europeana si dat publicitatii saptamana trecuta.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Basescu respinge statut parlamentari, #Basescu retrimite parlament statut , #presedinte